Cuisine

Groep waarin culinaire tips uitgewisseld worden.

Per onderwerp of recept een nieuwe "discussie toevoegen", daarin kan dan gereageerd worden op het recept.

Smul met de kerst (en daarvoor) van uw eigen gebakken kerststol (Weihnachtstol)

Als vervolg op mijn bericht op de berichtenpagina plaats ik hier een recept voor een Weihnachtstol. Het recept is niet van mijzelf, maar heb ik ooit eens gekopieerd van een site. Omdat ik niet meer weet van welke site, kan ik daarom geen credit plaatsen.

Recept voor een middelgrote (1,5 kg) kerststol

  • 500 gram bloem
  • 25 gram verse gist (of 10 gram gedroogde gist)
  • 200-300 ml melk (afhankelijk van het deeg)
  • 50 gram zachte boter
  • 1 eidooier geklopt
  • 1 citroenrasp
  • 10 gram zout
  • 150 gram rozijnen
  • 150 gram krenten
  • 100 gram stemgember, fijngesneden
  • 100 gram fijngehakte sukade of geconfijte kersen
  • 100 gram fijngehakte gesuikerde sinaasappelschil
  • 100 gram gehakte amandelen
  • 200 gram amandelspijs
  • 1/2 theelepel kardemom
  • 1/2 theelepel kaneel, kruidnagelpoeder of nootmuskaat

Voor het bepoederen:

  • 1 pakje vanillesuiker
  • 100 gram poedersuiker

Wel de krenten enkele uren van tevoren in een kop hete rum of brandy. Dep ze droog voor gebruik.
Los gist op in wat lauwe melk. Meng bloem, melk, eventueel een ei, en gist. Gebruik zoveel melk dat een mooi stevig deeg ontstaat. Het deeg moet van de handen loslaten.
Van het deeg een bal vormen en die in een kom onder een vochtige doek een uur laten rijzen.
Meng het gerezen deeg met zout, boter en citroenrasp, en meng vervolgens de andere ingredienten erdoor, behalve het spijs.
Opnieuw een uur laten rijzen. Oven voorverwarmen.
Bebloem een bakblik en lag de gerezen bal deeg erop. Die zal door die handeling ten dele weer inzakken.
Indien u een stol wilt met spijs, kunt u de spijs als worst invouwen in de stol. Sluit de spijs goed in.
Laat een half uur op het bakblik, onder een vochtige doek, rijzen. Stut de bal met theedoeken om de gewenste vorm te behouden, ook in de oven.
Daarna in de oven op 200°C in 70-90 minuten bakken tot het brood gaar is. Als de bovenkant al te bruin wordt, een stuk alufolie erop leggen.
Het warme brood eventueel bestrijken met boter en vervolgens bestrooien met poedersuiker waardoor vanillesuiker is geroerd.

Tip:
Gebruik voor zwaar gevuld brood altijd iets meer gist: 25 gram verse gist per 500 gram bloem.
Gebruik evenveel gewicht aan vruchten en noten als deeg.
Het brood wordt fijner met toevoeging van boter en een ei. Van eiwit wordt het brood droger, beter is alleen eigeel te gebruiken.
Alle ingrediënten dienen op kamertemperatuur te zijn.
De rozijnen en krenten kunnen het best ruim van tevoren geweekt worden in rum.
Laat het kerstbrood enkele weken op smaak komen. Bewaar op een iets gekoelde plek in een theedoek.
Snij een plak brood vanuit het midden. Schuif de helften dan weer tegen elkaar aan om uitdrogen te voorkomen.