Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Ok blijkbaar wil ik iets moeilijks, maar misschien kan iemand mij hier helpen.

ik start na verkoop van huis en scheiding etcetera helemaal weer bij nul.

nou wil ik voor de doorstart een société oprichten waarin ik en mijn collega ( esthetiek en niet kiné zoals ik) samen mede-eigenaar maar vooral ook werknemer zijn en een vast maandsalaris krijgen, en dat salaris wil ik om meerdere redenen laag houden, blijft er aan het eind van het jaar geld in het bedrijf dan blijft dat kapitaal en zoniet ter zijner tijd dividend.

mijn comptable zegt oefff en weet het niet.

sorry hoor blijkbaar denk ik te simpel. Iemand een idee?

Ik ben een kine conventionné, ik wil dus een soort bv oprichten die houder is van alle activa(materiaal, huur, leasing, alle kosten etc) en passiva.

Waarin ik als kine mijn omzet draai en mijn collega met de lpg esthetische behandelingen  geeft (ik gebruik dezelfde machine voor therapeutische behandeling vergoed door de cpam)en administratieve handelingen (telefoon, facturatie, afspraken plannen). En ieder krijgt een salaris(wat gewoon kosten zijn voor de zaak) uit de zaak, en wat overblijft is kapitaal voor later of dividend.

Mijns inziens niet heel moeilijk, maar we zijn in franrkijk dus is alles moeilijk. Help?? Ik ga namelijk al begin maart verhuizen, en mijn boekhouder heeft een beetje de boot afgehouden, en nu met nog maar 4 weken te gaan is er nog geen oplossing

Weergaven: 713

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20200206, Geldzaken, Midden- en Kleinbedrijf, Overheid

Reactie van Dordogne Fan op 6 Februari 2020 op 13.29
Ik bedoel, in principe kan het toch ook een praktijk zijn met de ‘practicien’ en zijn ‘ secretaresse ‘ die beiden in loondienst zijn zoals een selarl bijvoorbeeld.
Er is niemand die aan de buitenkant van de praktijk ziet wat voor hand en spandiensten de ‘ secretaresse ‘ doet in de praktijk. Dat zie je vaak bij huisartsen of tandartsen die een koppel zijn
Reactie van Wim van Teeffelen op 6 Februari 2020 op 17.16

Natuurlijk is dat geen probleem om in loondienst te werken voor een zo laag mogelijk salaris van een bedrijf waarvan je zelf mede-aandeelhouder bent. Misschien tijd voor een andere expert comptable?

Maar alles begint met een autorisation d'exercice: de toestemming van de Franse overheid om je beroep in Frankrijk te mogen uitoefenen. Zonder een dergelijke toestemming mag geen enkele werkgever je aannemen, inclusief een door jezelf opgerichte SARL. De procedure om een  autorisation te krijgen duurt in de regel rond 9 maanden, ik hoop dat je die al hebt doorlopen...

Wim

Reactie van Dordogne Fan op 6 Februari 2020 op 17.45
Beste wim, ik woon en werk al 7 jaar als kine in frankrijk, echter altijd heeft alles op eenmanszaak gestaan. Dus persoonlijk verantwoordelijk. Ik ben gescheiden, moet alles verkopen. Ik heb alles verkocht nu met flink verlies. Ik wordt zelfs sdf vanaf maart. Maar ik wil mijn doorstart maken als société. Zodat alles op de zaak staat en beter geregeld is voor mij en mijn collega.
Mijn comptable weet alleen niet hoe hij mijn activiteiten als fysio en de commerciële activiteiten van mijn collega in een societé moet gieten. Want officieel mag ik als fysio geen commerciële activiteiten hebben. Raar maar waar.
Reactie van Wim van Teeffelen op 6 Februari 2020 op 18.05

Sorry, ik had je zin 'Ik ga namelijk al begin maart verhuizen' opgevat als verhuizen van Nederland naar Frankrijk.

Voor een commercieel bedrijf werken is niet hetzelfde als een commerciële activiteit hebben. Sommige privé-klinieken en maatschappen zijn ook georganiseerd in een 'société, soms een SA, maar vaker een SARL of een SAS of één van de andere obscure varianten van een société. Wil je accountant beweren dat een fysiotherapeut niet in dienst zou mogen treden van een dergelijk bedirjf?

Meest gebruikt voor jullie beroepsgroep is natuurlijk een SCP, maar ik neem aan dat je hebt onderzocht dat die niet aan je doelstellingen voldoet, namelijk het ontoegankelijk maken van je assets of toekomstige inkomen voor je ex?

Wim

Reactie van Dordogne Fan op 6 Februari 2020 op 20.47

je weet wat sdf is? sans domicile fixe, dus eigenlijk dakloos.

Volgens mij is selarl de beste optie, daarin moet je minimaal 2 eigenaren hebben in de société, waarin beiden salarie zijn. Het euvel is dat het dan om geregisteerde beroepen moet gaan, zoals kinesitherapeuten. Echter ik wil het eerder zien als een soort man vrouw firma, waarin ik de fysio ben en mijn collega de secretaresse en degene die de commerciele activiteit beheert. En de klink zit daar dus in, hoe de commerciele activiteit die niet door mijzelf gedaan gaat worden in een societe te doen. Want fysiotherapie is gelinkt aan de CPAM en strikt verboden commercieel doel na te streven, maar inderdaad we mogen wel activiteiten doen Hors Nomenclature (wat geen commerciele activiteit behoeft te behelzen) maar de hors nomenclature moet dan gedaan worden door een geregistreed beroepsbeoefenaar. Mijns inziens zou het niet moeten uitmaken. Als je het als een man vrouw firma ziet, dan maakt het niks uit wie  wat doet, buiten de deuren van het pand weet de belastingdienst/urssaff/ars/CPAM niet wie van de eigenaren van de zaak wat precies doet binen de deuren van de praktijk.

Reactie van edith janzen op 7 Februari 2020 op 10.41

SDF staus is niet handig, vooral niet als je een zakelijke bankrekening wil openen, bedrijf wil oprichten etc. Een justificatif de domicile is dan haast niet te krijgen, daar een kartonnendoosonder debrug zelden een aansluiting heeft van een nutsbedrijf. Veel gemeentes hebben een soort sociaal loket (CCAS), waar ze de mensen in vergelijkbare omstandigheden een ''vestigingsadres'' bieden. Je kunt daar je post laten komen bijvoorbeeld.

Reactie van Dordogne Fan op 7 Februari 2020 op 10.47
Weet ik, ik heb mijn nieuwe praktijkruimte als postadres. Ik zelf ga de komende maanden crashen bij vrienden, mijn auto of een luchtbed in de praktijk

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

COVID-19

SPONSOR | ENTREPRISE

N26 IN FRANKRIJK


Foto's

  • Foto's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden