NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !

De weg waar de oprijlaan van mijn kasteeltje op uitkomt is de kortste verbinding van het ene naar het andere dorp. Veel boerenzonen mesten de auto uit voor ze thuis aankomen door alle snoep-, drank- en Mc Donalds-verpakkingen uit het autoraam te gooien. Dan is die auto tenminste weer schoon. Dus ik weet wat ik zoal zal vinden langs de weg. Maar op een dag, een jaar of drie geleden, lagen er plots 3 propvolle, gele vuilniszakken in de ondiepe greppel langs het weggetje. Dat was nieuw.

Omdat ik die gedumpte vuilniszakken als doelbewuste vervuiling beschouw, terwijl je een rode, kartonnen hamburgerdoos nog kunt beschouwen als iets wat een niet bijster nadenkend mens als vanzelfsprekend naar buiten gooit, bij wijze van spreken alsof het een sigarettenpeuk is, besloot ik tot actie. Ik laadde de drie vuilniszakken in mijn auto en op de tegelvloer van de ridderzaal van mijn klein kasteeltje waar toch al vlekken van vele eeuwen in zitten, maakte ik een aandachtige studie van de uitgespreide, licht riekende inhoud. Ik kwam al snel te weten dat het om een Engels echtpaar ging dat pas sinds kort in deze streek woonde en zich onder andere had gevoed met Heinz witte bonen in tomatensaus uit blik, een soort voer dat andere nationaliteiten graag vermijden.

Vuilnis vertelt vrijwel alles over een mens. Dat ik groene Rennies-doosjes tegenkwam leek me volkomen logisch na de grote hoeveelheid industrieel eten in blik en blisters die ik opmerkte. Dat je van dat soort inferieur eten oprispingen krijgt lijkt me voor iedereen duidelijk. Toch blijven bepaalde mensen dat beroerde voedsel kopen, misschien hangt dat wel weer samen met het feit dat ze er geen probleem van maken om vuilniszakken langs de weg dumpen.

Waar het me om ging – want ik zal u niet vermoeien met alle onsmakelijke zaken die ik verder  tegenkwam al was het erg interessant- was natuurlijk een naam. En die vond ik ook. Op een envelop waarin geld had gezeten. Niet dat ik de biljetten nog rook, maar het bedrag stond er op. In die tijd bestond Anglo-info nog, de sites -het waren er meer-  voor Britten in het buitenland, die een doorslaand succes waren en die tot de top 700 van beste sites in de wereld behoorde, totdat ze op het onzalige idee kwamen om de zaak te moderniseren door alles op te schudden, waarna de lezers ontevreden werden en de site uiteindelijk met naar ik hoorde een schuld van 1100000€ failliet ging. Maar goed, het was nog niet zover toen bovenstaande geschiedenis speelde.

Zoals het een Nederlander betaamt schreef ik een niets aan de fantasie overlatend item op Anglo-info waarin ik vroeg of iemand meneer die en die kende omdat hij zijn vuilniszakken ‘verloren’ was, en dat hij die bij mij weer kon ophalen. Wat er toen gebeurde was dat die bewuste meneer heel boos schreef dat hij had gehoopt dat hij in Frankrijk niet met dat ‘naming and shaming’ zou worden geconfronteerd zoals hij dat blijkbaar in Engeland had mogen ervaren, en dat hij die drie vuilniszakken in een gele container in het dorp had gedumpd wat trouwens verboden is als je er niet woont, en hij woonde er niet, maar goed…  Dat dorp was trouwens 4 km van de dumpplaats. Ook vonden verschillende Engelsen het maar niets dat ik zo op onderzoek was gegaan in die zakken. Dat is niet netjes, eigenlijk nog veel minder netjes dan vuilnis dumpen begreep ik. Maar op mijn privé-email kreeg ik heel andere berichten, namelijk van Britten die me complimenteerden over mijn kordate aanpak van het tipping-probleem. Maar dat was natuurlijk weer niet in het openbaar te lezen.

Het resultaat van dit alles is dat ik nu denk dat Britten in het openbaar anders reageren dan in het niet-openbaar. Verder vraag ik  me af of die Engelsman serieus aanneemt dat er ook maar iemand zijn verhaal gelooft dat een onverlaat zijn drie vuilniszakken uit een gele container in het dorp heeft gestolen, om ze vier kilometer verderop ongeopend in een greppel te leggen om zo zijn naam te bezoedelen. Ik ben ‘s mans naam alweer vergeten. Dat soort mensen dump ík nu eenmaal weer snel. Ter voorkoming van hersenpanvervuiling.

 

Weergaven: 1268

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20190409, Korte Verhalen

Reactie van Theodora Besse op 9 April 2019 op 6.27


Leuk verhaal, Hein! En het lijkt me echt iets voor jou om die zakken te gaan doorspitten, op zoek naar de dader! Ik moet er niet aan denken...

Reactie van brian op 9 April 2019 op 7.16

hhhh sherlock ! fatsoen bijbrengen is een hele klus

Reactie van helga van velsen op 10 April 2019 op 7.59

Mooie aktie!

Reactie van Brigit Sack op 10 April 2019 op 13.31
Perfecte actie, misschien leren ze er iets van!

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.

Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

GESELECTEERD

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0