Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

Er moet me iets van het hart.

Ik vind dat het plaatsen van een onderwerp (of het reageren op onderwerpen van anderen) een onomkeerbare aktie zou moeten zijn. Je staat ergens voor, je bent ergens van overtuigd: so be it. Dat ben jij en dat mag.

Maar het intrekken van onderwerpen (of reakties op onderwerpen) werkt desastreus want zo kun je wèl invloed uitoefenen, stemming maken, zonder daar vervolgens op aangesproken te kunnen worden. Dat lijkt mij een ondermijning van deze site.

Ik geef een voorbeeld: een paar maand geleden heb ik (professioneel pianist) samenwerkend met een professionele zangeres op deze site aangekondigd geheel gratis een streamconcert voor de leden van dit forum te gaan geven. Gratis en voor niets voor u, lid van Nederlanders.fr om u hopelijk een beetje op te beuren in deze lastige, héél lastige Corona-tijden. Voor een ieder die er wat aan had.

Ogenblikkelijk kreeg ik een vlijmscherpe, allesafbrekende reaktie van een lid van Nederlanders.fr en die reaktie zette de toon voor volgende reakties. Natuurlijk hoeft niemand mijn (onze) geste noch mijn muziek te waarderen. Maar wat ik erg kwalijk heb gevonden is dat deze persoon zijn/haar eigen reaktie weer verwijderde, zodat later niemand meer kon achterhalen wat de oorzaak van die negatieve vervolgreakties was.

Ik moest daaraan denken omdat eergisteren plotseling zelfs een heel onderwerp verdwenen was.

De een had slechte ervaringen met meneer X (met volledige achternaam), anderen juist helemaal niet. Dat bestaat allebei, zo is het leven.

Nu is het onderwerp weer van de site verdwenen maar de herinnering aan het onderwerp blijft en de naam is genoemd.

Ik vind dat groezelig: even je ongenoegen laten blijken en dan snel weer wegwezen.

Verder vind ik het ook niet erg aardig om de reakties te verwijderen van mensen die de tijd en de moeite hebben genomen om te reageren.

Daarom stel ik het volgende voor: Als men een onderwerp (of een reaktie op een onderwerp) op deze site wil zetten en de Moderator gaat met de inhoud akkoord, dan is dat definitief.

Eenmaal geplaatst is geplaatst.

Wat vindt u?

Ik wens u een prettig en evenwichtig 2021.

Peter Duiverman

Gourdon, Frankrijk.

Weergaven: 413

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20210113

Reactie van Anton Noë, beheerder en gastheer op 13 Januari 2021 op 15.31

Beste Peter, beste leden en bezoekers,

Allereerst verzoek ik u vriendelijk om in uw reacties geen namen te noemen van mensen. Deze reacties zal ik verwijderen.

Het gebeurt zo nu en dan, niet veel vaker dan 3 of 4 keer per jaar dat een bericht wordt verwijderd door mij.

Het betreft incidenteel berichten die een waarschuwing bevatten over de handelspraktijken van dienstverleners in Frankrijk. Dergelijke berichten worden enkele tientallen keren per jaar aangeboden aan het forum. In de afgelopen twee jaren zijn twee van die berichten geplaatst. De andere keren zijn die berichten geweigerd.

Wanneer wordt wel geplaatst?

als ik, als beheerder, via berichten van anderen dan wel via e-mail of telefoon een groot aantal klachten heb ontvangen over de betreffende dienstverlener. Ik acht het dan in het belang van de bezoekers en leden van dit forum om die informatie te delen. Immers, dit forum is er om leden en bezoekers te helpen met praktische adviezen over wonen, kopen, leven enz. enz. in Frankrijk. Dit forum is er ook om leden te behoeden voor valkuilen zoals bijvoorbeeld  slechte ervaringen met dienstverleners in Frankrijk.

Waarom plaats ik niet alle "klachtberichten"?

Omdat ik niet kan vaststellen of een slechte ervaring alleen maar incidenteel is. Dat kan ik pas als ik meerdere verontrustende signalen opvang, soms onderbouwd met dossiers aan informatie.

Waarom verwijder ik de betreffende berichten na enige tijd?

Omdat ik geen blijvend archief wil worden voor slechte ervaringen met dienstverleners.

Het tweede onderwerp betreft de verwijdering van reacties. Dienaangaande verwijs ik naar de huisregels.

Reactie van Rob van der Meulen op 13 Januari 2021 op 18.45

@ Peter,

De onderwerpen die ik aankaart lenen zich over het algemeen wat minder voor negatieve reacties, ik heb nog nooit gelezen dat de wet van Ohm ter discussie werd gesteld of de Franse wetgeving als niet relevant werd beschouwd. Een enkele keer zag ik een onderwerp verdampen. Soms uit onwetendheid met het doel van een forum, dat er immers is om kennis te delen met anderen. Vraag gesteld, antwoord binnen, schrappen die handel is dan de verkeerde aanpak. Soms omdat mijn antwoord de vragensteller niet beviel, persoon x had immers uit gezaghebbende bron in zijn omgeving iets geheel anders begrepen. En zo zijn er nog wel een paar gevallen aan te halen, maar slechts zeer zelden.

Zelf doe ik er trouwens ook aan mee, een reactie van mezelf verwijderen. Om die even later weer te laten verschijnen, ontdaan van een (voor mij) storende taalfout of een niet werkende link. Dat is met de software waarop dit forum draait de enige manier om iets te corrigeren. Omdat ik met enige hardnekkigheid over m'n eigen taalfouten heen blijf lezen, en niet een dubbelslag wil maken, eerst in Word opstellen, lezen, herlezen, plaatsen op het forum, en dan toch nog weer een typo zien, je leest wat je denkt te hebben opgeschreven, hecht ik om die reden wel aan dat kruisje bij forumreacties: als correctiemogelijkheid, niet om inhoud te wijzigen of te verwijderen.

Reactie van peter op 14 Januari 2021 op 11.14

Beste Rob, dank voor je reaktie.

Natuurlijk is het handig om een taalfout te kunnen verbeteren maar dat voordeel weegt voor mij niet op tegen het nadeel daarvan.

Ik vind het principe van Hoor en Wederhoor veel belangrijker. En dat  principe wordt geweld aangedaan door het kunnen weghalen van geplaatste reakties. Zo kan het je onmogelijkheid worden gemaakt om je te verdedigen na onprettige, onheuse reakties.

Vriendelijke groet, Peter.

Reactie van Anton Noë, beheerder en gastheer op 15 Januari 2021 op 8.57

Hallo Peter,

Ik sta open voor advies maar niet voor het principe dat je voorstelt; "Geplaatst is geplaatst". Ik ben benieuwd naar je reactie op mijn toelichting.

Reactie van peter op 15 Januari 2021 op 12.56

Beste Anton, bedankt voor je twee reakties.

De kern van mijn betoog is het recht op hoor en wederhoor. Een ieder moet rustig de tijd kunnen nemen om te reageren op een misschien onheuse, onvriendelijke reaktie op zijn persoon. Daarvoor moet zo'n bericht natuurlijk wel zichtbaar blijven anders wordt hoor en wederhoor onmogelijk.

Hoewel in de regelementen van Nederlanders.fr staat: Het verwijderen van een door u geplaatst bericht of reacties hierop is niet toegestaan, gebeurt dat toch. Dus ik stel voor dat die wisknop voor de leden verwijderd wordt. Ik zou in de regelementen ook graag opgenomen willen zien: Het verwijderen van een door u geplaatste reaktie op het bericht van een ander is ook niet toegestaan. En ik stel voor dat ook die mogelijkheid voor de leden verwijderd wordt.

Daarnaast vind ik dat de moderator wèl de mogelijkheid moet hebben om bij calamiteiten in te grijpen, door bijvoorbeeld reakties op onderwerpen of zelfs hele onderwerpen te wissen. In dat geval zou ik het wel prettig vinden als er dan op zijn minst een "nawoord" van de moderator met betrekking tot dat onderwerp overbleef.

Vriendelijke groet, Peter.

P.S. Als we elkaar willen waarschuwen voor gevaar, in welke vorm dan ook, en we kunnen dat gevaar met feiten onderbouwen, dan is er geen enkele noodzaak om zo'n onderwerp weer van de site te halen.

Reactie van Rob van der Meulen op 15 Januari 2021 op 13.34

@ Peter, in de loop der jaren heb ik een voorkeur voor pragmatische oplossingen ontwikkeld. Vanaf de tijd van Bulletin Board Systemen (inbellen met een analoog modem) ben ik zo nu en dan ooggetuige geweest van soms wat minder plezierige discussies. Over het algemeen werden die wel opgelost, hetzij door laten we het maar noemen een zelfreinigend vermogen van zo'n virtuele bijeenkomst, mensen werden tot de orde geroepen door mede forumleden of in het uiterste geval door de moderator. Die al blij zal zijn wanneer in de huidige tijden een website overeind blijft temidden van continue aanvallen door hackers of onverwachte problemen bij een update van de software. Het is aan de gebruikers om het geboden discussieplatform verstandig te gebruiken zodat de moderator niet in de positie wordt gebracht om wederom met de tien geboden in de hand van zijn berg af te dalen.

Wat je op diverse websites ziet - afhankelijk van de software waar zo'n platform op draait - is dat een reactie na plaatsing nog een uurtje open blijft voor veranderingen en daarna op slot gaat. Ik heb wel eens vanaf m'n smartphone gereageerd, ik was blij dat ik even later nog achter een echt toetsenbord en een groot scherm kon gaan zitten om de tekstschade te herstellen. En anders, mocht een reactie verwijderd zijn, dan volstaat volgens mij een eenvoudige vergadermethode: in je antwoord ter inleiding nog even de opmerkingen van het geachte medeforumlid x, y of z herhalen die hij/zij had verwoord in een helaas verwijderde reactie.

Reactie van peter op 16 Januari 2021 op 10.18

Beste Rob, dank voor je reaktie.

Ik geloof ook in het zelfreinigend vermogen van een site, maar dat werkt alleen als je rustig kunt nalezen wat door wie geschreven is.

Het idee om, onder het motto bezint eer ge begint, gedurende een uur je reaktie te kunnen aanpassen (of in te trekken) lijkt me prima.

Vriendelijke groet, Peter.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Uw donatie is nodig

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden