Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

VANDAAG, DONDERDAG 21 OKTOBER VANAF 18H00 

Vanmorgen vond ik in mijn tuin, in een bak met water, een grote rozig/bruine rups met een geel petje en een geel staartje. Helaas kon hij niet zwemmen, dus hij is overleden. Ik vind wel vaker onbekende beestjes in mijn tuin maar deze rups is opvallend groot, zo'n 12-14 cm. Heeft iemand enig idee wat voor rups het is en/of waarin hij transformeert?

grote%20rups1.jpg

buik1.jpg

staartje-koppie.jpg

Weergaven: 1435

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20190811, Exterieur

Reactie van S. Lysen op 11 Augustus 2019 op 13.26

Het lijkt qua lichaam wel erg op een wilgenhoutrups. Alleen de gele kop en dat staartje herken ik dan niet zo.


Overleden
Reactie van Susan op 11 Augustus 2019 op 14.10

volgens mij kwam die vraag al eens eerder langs .

Reactie van son op 11 Augustus 2019 op 17.52

Ik denk niet dat het een wilgenhoutrups is. Die is kleiner (max 10cm volgens info) en die heeft ook veel meer pootjes. De rups op de foto is meer dan een kootje langer dan mijn middelvinger. Ik heb gegoogled op reuzenrups, grote rups, kale rups, rups met "petje" etc., maar niets lijkt op deze rups.

Reactie van son op 11 Augustus 2019 op 17.56

@susan, de vraag is idd eerder gesteld maar dat ging o.a. over een knalgroene rups en een wil met gele rups en lijken niet op de rups op bovenstaande foto.


Overleden
Reactie van Susan op 11 Augustus 2019 op 18.04

ik heb ook gezocht op die punten maar nee niets gevonden en echt mooi is ie ook niet.

Reactie van Elisabeth Arts op 12 Augustus 2019 op 7.06
Reactie van Albert-Laurens Moes op 12 Augustus 2019 op 8.43

De rups lijkt mij door de verdrinkingsdood en de invloed van het water verkleurd en daarmede is z'n originele kleurstelling is verdwenen. Een soort van "cold case" onderzoek met DNA zou wellicht de soort nog nader kunnen specificeren.....

Reactie van son op 12 Augustus 2019 op 9.11

Dank voor de reacties, ik ben er uit dankzij de link van Liesbeth. Het is de rups van de Morimus asper, een boktorsoort, die ik regelmatig in mijn tuin tegenkom.

Reactie van Vlas Maarten op 12 Augustus 2019 op 9.12
Familie pijlstaartrupsen maar welke?
Reactie van Michael op 12 Augustus 2019 op 10.31

@son. Ben je daar zeker van? Als ik Google op 'Larvae Morimus Asper', kom ik uitsluitend en alleen geel/witte larven tegen, die ook geen van allen de pin op de achterhand heeft. Maarten heeft het bij het rechte eind... het is in ieder geval een pijlstaartrups, maar welke inderdaad?

Groet, Michael

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden