NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk

Hallo,

Ik las op infofrankrijk het onderstaande zinnetje:

In sommige delen op het platteland van Frankrijk heerst op de scholen soms nog een discipline die in de jaren vijftig ook in Nederland gemeengoed was.


Aangezien het ernaar uitziet dat ons kind in Frankrijk naar (plattelands)school zal gaan, vroeg ik me af wat jullie ervaring hiermee is? Ik ben best voor een strenge aanpak op school maar discipline uit de jaren 50 vind ik wel weer wat ver gaan.

Weergaven: 310

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

Kinderen, Onderwijs

Reactie van Wonen en leven in Frankrijk op 23 Maart 2011 op 21.25

Op datzelfde infofrankrijk is over dit onderwerp al heel wat besproken en zijn ervaringen uitgewisseld.

Kijk even op http://www.infofrankrijk.com/subject/40/Dagelijks+leven%2C+werken/ en/of gebruik de zoekmachines.

Reactie van Maureen op 23 Maart 2011 op 22.34

Bonsoir,

Het valt allemaal best mee. Ja, ze zijn iets strenger, maar wat mij betreft is dat helemaal ok! En er is huiswerk, gedichten uit het hoofd leren en tafels stampen. Niks mis mee. En niks 'juf Rietje', maar meester en mevrouw en 'vous'. Moet wel zeggen dat het voor kinderen met een probleem (ADHD, PDD-NOS, etc.) hier lastiger is, vooral als ze ook het taalprobleem in het begin hebben. Voor onze dochter was het 1e jaar wel een paar keer per week een remedial teacher aanwezig voor taalhulp. En dat op een plattelandsschool (St Chinian, 34)!

Wij hebben dus positieve ervaringen.

vrgr

Maureen

Reactie van Willy op 23 Maart 2011 op 23.02
Alleen maar positieve ervaringen !
Reactie van Jur op 23 Maart 2011 op 23.09
er zijn dus ook wel RT'ers in dienst op de scholen?
Ik heb overigens een keer een franse meester die met zijn klas in het dorp liep een jongentje aan zien pakken die lastig deed, en dat ging niet zachtzinnig!
Reactie van Alexandra van Schelle op 24 Maart 2011 op 8.55

Ik ben blij om te horen dat er ook positieve ervaringen zijn, maar wij gaan heel waarschijnlijk terug naar Nederland vanwege het franse school systeem wat naar mijn mening inderdaad nog in de jaren '50 zit. Dan heb ik het niet over streng zijn en straffen, maar over de ontwikkeling van verschillende school soorten en de algemene pedagogische ontwikkelingen. Er bestaan wel 'andere' scholen (Steiner, Montesorri etc) maar die worden snel als 'secte' gezien (en ik praat hier uit ervaring, mijn dochter van 6 gaat naar zo'n school en ik heb meer dan een paar keer te horen gekregen; 'ze zit toch niet bij die secte/die alternatievelingen/dat zooitje?') en de ontwikkeling van deze andere school soorten staat nog in de kinderschoenen en het zijn bijna allemaal prive scholen die veel geld kosten. Ik geef zelf les op een college en het is echt waar dat de houding 'vous etes nul'  nog spring levend is. De aandacht ligt op wat de leerlingen NIET kunnen inplaats van een positieve en motiveerende aanpak. De hulp/aandacht voor leerlingen met problemen (dyslexie, ADHD etc) is in mijn ervaring nihil en het stempel van 'een probleem hebben' dragen ze mee. Ik heb een jongen van 15 in een klas die echt denkt dat hij nergens toe in staat is omdat hij dyslectie heeft (ja het is bijna een ziekte in zijn ogen). Maar als je zijn 'file' leest (wat trouwens in de leeraren kamer op tafel ligt) dan verbaast het je niets dat deze jongen zo denkt.

Het boek van Peter Gumbel; 'On acheve bien les ecoliers' was voor mij een eye-opener.

Maar net zoals in Nederland er zijn super leerkrachten die het verschil maken, maar op 't platte land heb je natuurlijk wel minder keus. Daarnaast achtervolgt het 'schoolboekje' je kind voor de rest van zijn leven. Er is hier eerder op nederlanders.fr veel over geschreven (in de laaste 6 maanden).

Veel sterkte en ik hoop nog meer positive verhalen te horen, helaas is mijn ervaring niet zo.

Alexandra

Reactie van Karin Godonou op 24 Maart 2011 op 9.22
Îk heb 5 kinderen, waarvan 4 schoolgaand op een kleine dorpsschool en alleen maar positieve ervaringen. Mijn zoon van10 heeft leerproblemen en wordt vanaf  het begin extra begeleid. Bij moeijlijheden over een bepaald onderwerp wordt ieder kind apart genomen en krijgt buiten schooltijd om extra tijd met de juf of meester, die ze trouwens gewoon bij de voornaam noemen. Er wordt veel aan natuureducatie gedaan en projecten over andere landen en culturen. Ze doen behalve de standaard lesprogramma's veel extra's, grotendeels bekostigd door een actieve schoolvereniging. Bioscoop, skiën, zwemmen, er wordt heel veel gewandeld met en zonder de boswachter, kunstprojecten en en bijvoorbeeld een tuinproject samen met gehandicapte kinderen. De kinderen gaan elke dag met veel plezier naar school.Voor ons niets dan lof.
Reactie van Leo Broekmans op 24 Maart 2011 op 14.24
Ik heb ervaringen met twee scholen en beiden zijn prima! In mijn ogen een goede mix van nog wat ouderwetse gewoontes (strenger, netjes in de rij), maar toch genoeg aandacht voor het individu en inderdaad veel 'extra's' zoals de natuur in. Hangt natuurlijk altijd af van de betreffenbde leraren, je hebt er altijd bij die niet gemotiveerd zijn en die maken er zelfs met het beste onderwijssysteem nog niks van. Ook de middelen die een school ter beschikking heeft kunnen sterk verschillend zijn. Mijn dochter heeft drie jaarin Ax les Thermes op school gezeten, en daar waren middelen genoeg beschikbaar voor een modern digibord, laptops voor de kinderen, in de winter skieen in het lokale station, in voor- en najaar de bergen in met soms een hutovernachting... niets dan lof! Ook de opvang van onze dochter toen ze daar als vijfjarig Nederlandstalig meiske aankwam was prima geregeld, er werd tijd vrijgemaakt om haar wat basale kennis van het frans bij te brengen. Op haar tweede school zijn er minder middelen, maar nog steeds is er altijd vanalles te doen, gaan ze er regelmatig op uit en is men flexibel genoeg. Wat ik al opmerkte, het hangt altijd samen met de personen die voor de klas staan. Wij gaan weer naar NL en ik maak me meer zorgen over het Nederlandse onderwijs....
Reactie van Willy op 24 Maart 2011 op 15.37
Ja, nu kan ik dus niets anders doen dan jullie onze persoonlijke ervaring te vertellen...... Wij zijn dus een "gemengd" stel vanuit begin zeventiger jaren.... zijn destijds verhuisd naar NL (ja, die Fransman van mij spreekt uitstekend NL en had daar werk gevonden)...... ik blij, en nog echt zo op z'n Hollands : "in Nederland is alles het beste"..... één grote mislukking.... hier zaten de kinderen destijds (de oudste twee) op een gewone franse kleuterschool... Ik ging er van uit dat dat allemaal in NL veel beter en moderner zou zijn..... niet dus ! Wij hebben toen serieus overwogen om voor de Vrije School te kiezen (Steiner).... maar als je dat doet moet je er wel zeker van zijn dat ze hun schoolperiode daarop kunnen blijven en echt, ik wilde eigenlijk liever niet in NL blijven. Vreemd genoeg had mijn man het best naar z'n zin, maar ik wilde alleen maar weg ! Alles benauwde me.... We zijn na twee jaar naar Canada vertrokken. Dat beviel best en zijn na 8 jaar verblijf daar, in '89 weer hier in Frankrijk gekomen.... Met één in de 2de, één in de 4ème en één in de CM1..... Veel later ben ik DDEN geworden en ben dus vrij goed op de hoogte van het hele systeem (DDEN = déléguée départementale de l'éducation nationale ; onbetaalde functie). Wat de lagere scholen betreft, heb ik niets dan lof, daarna is het een ander praatje. Het is waar, dat de kinderen over het algemeen niet omhoog worden geprezen..... dat moeten wij als ouders dus doen. Maar echt, als ik de verhalen uit NL zo hoor van nichtjes en neefjes...... geef mij wat de lagere school betreft maar het Franse systeem. O.k. de dagen zijn wel een beetje lang en zo, maar ze doen veel, zitten toch niet in overvolle klassen over het algemeen en dan...... de lagere scholen van één of twee klassen op het platteland : de kinderen worden daar alleen maar zelfstandig van en leren met iedereen rekening te houden. Heel veel sterkte allemaal met het nemen van beslissingen zo van : terug, blijven, enz. Ik denk dat er geen perfect systeem bestaat !
Reactie van Jepp op 24 Maart 2011 op 16.02
Mijn kinderen zijn inmiddels terug in Nederland om daar te studeren aan de u niversiteit. Ze hebben met heel veel succes hier het collège en lycée doorlopen. Ik moet zeggen het was wel even zoeken om de juiste scholen te vinden, want er is inderdaad een heel groot verschil in scholen. Ten 1e zou ik altijd kiezen voor een particuliere school en geen publieke, al was het alleen al vanwege de eindeloze stakingen. Toen we eenmaal de juiste school hadden gevonden heb ik heel veel contact gehouden met directeur en leerkrachten, daar mijn oudste dochter ADHD had. Ik heb zelfs een werkstuk daarover geschreven en uitgedeeld. Het heeft haar heel veel geholpen en ik denk niet dat ze ooit in Nederland zo ver was gekomen met studeren. De begeleiding die ze kreeg was geweldig. Natuurlijk waren er ook dingen die minder waren en behoorlijk streng, waar mijn kinderen van baalden, maar achteraf spraken ze van een geweldige tijd op het internaat en op het lycée en hadden ze een enorme kennis opgedaan die ze goed konden gebruiken.
Reactie van carine (cdlm) reuvers op 24 Maart 2011 op 18.50

Hallo,

 

Mijn zoon is net op college sinds dit jaar, heb het boek van Gumbel bijna uit en geef zelf Nederlandse les aan een Franse universiteit: ik zie positieve en (meer) negatieve punten: passieve leerlingen / studenten die denken dat ze niets kunnen (is hen al vaak zo verteld), die niet kritisch denken en vooral niet te zelfstandig mogen zijn.... en overal dezelfde methode: stampen, stampen, stampen. Ok, er zijn leuke uitstapjes, er is aandacht voor het gehandicapte kind (maar je mag toch blij zijn als je kind verder 'normaal' mee kan) en het zijn veel uren (+ veel huiswerk) voor relatief weinig resultaat vind ik. OOk zijn er redelijk vaak goede onderwijzers die doen wat ze kunnen.

IK ben het toch grotendeels met Alexandra eens. Ik zou graag naar Nederland willen, mijn man is Frans en neemt geen enkel initiatief om dit project (mede) op poten te zetten, het leidt tot veel discussies/wrijving. Ik ben bijna zover dat ik alleen met de kinderen naar Nederland terug zou willen.... veel om over na te denken dus....

Een prettige avond nog iedereen!

 

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.


Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0