NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !

Ik weet niet wie het opgevallen is, maar het Zorginstituut Nederland heeft een vreemde gewoonte van rentevergoedingen.

Bij mij wordt elk jaar meer dan 1000 euro teveel aan ziektekosten ingehouden. Ik heb daar al eens over geklaagd bij het ZIN, nl, om eerder te stoppen met innen. Dat schijnt erg moeilijk te zijn, want elk jaar houden ze meer in!

Over 2014 is meer dan 1500 euro! teveel ingehouden, en daar kreeg ik een rente vergoeding over van €19,35. Dit leek mij erg laag en ben, via de site van Incasso-advocaten Rotterdam (E-legal) de rente eens gaan narekenen. Ik kom uit op een bedrag van €41,73, toch een verschil van €22,38!

Bezwaar ingediend bij ZIN, en wat blijkt dat in artikel 6.3 staat dat het ZIN alleen de rente over het kalenderjaar waarin de voorlopige afrekening is opgemaakt, hoeft te vergoeden. 

Maw, over heel 2014 is teveel geld ingehouden, in september 215 komt de voorlopige afrekening, en de rentevergoeding gaat maar van januari 2015 tot september 2015. Je wordt dus voor een jaar rentevergoeding 'bestolen'. Ik weet dat het niet veel geld is, maar het is toevallig wel mijn geld.

En heel toevallig houdt het ZIN altijd teveel geld in, dus elk jaar loop ik een jaar rentevergoeding mis.

Wie heeft hier ook al eens bezwaar tegen ingediend, en naar de rechtbank, afdeling bestuursrecht gestapt om deze gelegaliseerde diefstal tegen te gaan. Mocht de rechter het hebben afgewezen, dan bespaar ik mij de moeite om ook een zaak aanhangig te maken, aan de andere kant als niet nog nooit deze zaak aanhangig is gemaakt, ga ik dat zeker doen.

Weergaven: 1380

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20151201, Geldzaken, Overheid

Reactie van Max Boret op 1 December 2015 op 15.25

Ter verduidelijiking, artikel 69 ZVW, de artikelen 6.3.1, 6.3.2 en 6.3.3 van de Regeling zorgverzekering.

Reactie van Max Boret op 1 December 2015 op 17.33

Het spijt mij Theodora, als in januari 2014, 100 euro teveel wordt ingehouden, trekt het ZIN t/m december 2014 rente over dat bedrag, aangezien het mijn geld is, zou ik daar rente van moeten krijgen. Stel je voor dat het ZIN (lees VWS) dit met een paar 100.000 Nederlanders doet. Dat tikt lekker aan.

Op mijn verzoek om maar eens op te houden elk jaar teveel in te houden (een derde teveel per kalenderjaar!), krijg ik als antwoord dat per november gestopt wordt met innen.

Dus 1/3 keer 12 maanden is twee maanden (november = maand 11). Eigenlijk zou het ZIN in september al moeten stoppen met innen, maar ja wat kan ik er aan doen, ze innen toch automatisch!

Reactie van Max Boret op 1 December 2015 op 17.40

Trouwens in de wet staat dat de rente voor niet handelstransactie's in 2014: 3% was, en in 2015 :2%. Zo pikt het ZIN ook nog een procentje extra van hun, ten onrechte, geïnde bijdrage.

Reactie van Max Boret op 1 December 2015 op 19.52

Mevrouw Besse, u bent inderdaad slecht in rekenen: ipv 19 euro, 22 euro ter weinig terug geven aan rente is meer dan 50% gepakt worden. Doe die 22 euro keer, pak hem weg, 500.000 Nederlanders, verdragsgerechtigd, in Europa, da's toch mooi 11 miljoen euro voor de schatkist.

Als er te weinig wordt ingehouden, ik waag te betwijfelen dat dat veel mensen zijn, scheelt het je een jaar aan rente betalen, dus die gepeperde rekening snap ik niet.

Ik betaal geen 4500 euro per jaar aan zorgkosten. Er wordt 3100 euro in gehouden, hetgeen 2300 euro moet zijn, volgens het ZIN. Echter dit is veel te hoog berekend! Bezwaar is ingediend.

Theodora, een persoonlijke noot: een gedeelte van mijn inkomen komt uit nabestaandenpensioen, wegens overlijden van mijn vrouw. Het inkomen helpt, oa. voor studie's van onze kinderen, maar genieten doe ik er niet echt van!!!

Reactie van Wilna Maijenburg op 1 December 2015 op 23.26

Wij kregen in september ook 1200 euro terug, van de week de definitieve afrekening, hebben nog recht op 4 euro, maar gezien de hoge kosten maken ze het niet over. En wat nu als ze het nog van ons te goed hadden, dan zouden wij ook niet hoeven betalen? Over de rentevergoeding had ik nog niet eens nagedacht, maar op de bank krijgen we niet veel meer, dus ik zie het maar als een bijdrage aan het noodlijdende ZIN.

Reactie van Max Boret op 2 December 2015 op 8.04
@Theodora, ik heb de cijfers van 2013 en 2014 door elkaar gehaald. In 2013 1152 euro terug (3400 -1100 euro), en nadat het ZIN beloofd had eerder te stoppen met innen, in 2014 1500 euro teveel ingehouden!
Reactie van Wilna Maijenburg op 2 December 2015 op 9.56
Dank je Theodora, dat maakt mijn dag helemaal goed of zou het de zon zijn?
Reactie van Ada op 2 December 2015 op 17.56

Ik ben misschien een van die weinigen die een "gepeperde" rekening krijgt van het ZIN. Ze halen sinds kort ook geld van een klein pensioentje af, Na rekenen, betekent dit dat we geld terug moeten krijgen. Want het is stelselmatig te veel. Wij hebben een laag inkomen en die zijn makkelijk te pakken l;ijkt het wel. Het scheelt me € 50 per maand aan inkomen en dat zie ik dus niet terug.

Met de zorgtoeslag is het al hetzelfde, ons inkomen is zo laag dat we die krijgen en dat is fijn. Maar waag het niet om als toeslagpartner iets bij te verdienen. Dan mag je subiet terugbetalen, heb je net weer voor niets gewerkt. We hebben dat dit jaar dus even anders aangepakt en volgend jaar ben ik zelf aan de beurt, dus dan gaat dat ook weer beter.

Maar je wordt er straatarm van, ik begrijp ook heel goed dat op die manier mensen in de problemen komen. Wij nog net niet, maar toch..!

Reactie van Ada op 2 December 2015 op 18.01

@Max ik ben eens op zoek geweest naar precedenten bij de rechtbank. Ik weet niet meer welke site het was. Ik had gewoon gegoogled op het onderwerp. Dit heeft me 2000,00 gescheeld aan terugbetaling van een lullig pensioentje. Ik had er in een brief gewoon mee gedreigd! ff zoeken dus.

http://uitspraken.rechtspraak.nl/ misschien? of: http://www.uitspraken.nl/instantie/rechtbank-utrecht kijk maar

Reactie van Max Boret op 3 December 2015 op 7.51

@Ada, wij, als Nederlanders in Frankrijk, vallen altijd om de rechtbank Amsterdam. En ja, als je inkomen niet hoog is, is het een schande dat het ZIN teveel inhoudt. Ik neem dat er niets veranderd in je inkomen (net als bij mij), nou dan kan het ZIN toch een goede inhouding berekenen.

@Hans, zie bovenstaand verhaal, Eerts 1300 en 600 euro inhouden. Het lijkt er op dat ze niet kunnen rekenen bij het ZIN. En ik vermoed er een opzet in. Net als ik al eerder aangaf, van 100.000den verdragsplichtigen rond de 1000 euro inhouden, en er geen rente over geven. Waar blijft dat geld? Wordt dat op een rekening gezet en trekt het ZIN daar rente van?

@Theodora: de ombudsman heeft mij aangeraden een klacht in te dienen bij de directie van het ZIN, en bij onbevredigend antwoord alsnog een klacht in te dienen bij hun. Ook vonden ze dat er gronden waren om naar de rechter te stappen!

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.

Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

GESELECTEERD

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0