Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Een initiatief van leden van Nederlanders.fr

Wat doen anderen met hun papieren rompslomp?

In Frankrijk zijn regels voor hoe lang je bepaalde papieren moet bewaren, sommige zelfs levenslang (o.a. salarisspecificaties). Of dat in Nederland ook het geval is weet ik eerlijk gezegd niet. Ik heb een verhuisdoos vol met correspondentie van het SVB, ABP en andere zaken. Daarnaast allerlei papieren van Pôle Emploi, verzekeringen, Franse pensioenorganisaties en ga zo maar door. Inmiddels ontvang ik mijn AOW, mijn ABP-pensioentje en mijn verschillende Franse pensioentjes. Is het nodig c.q. zinvol om al die oude correspondentie te bewaren? Ik ervaar het als een geweldige ballast en zou het het liefst in een vuilniszak donderen en weggooien. Wat hebben jullie met jullie papieren gedaan?

Weergaven: 1853

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

., 20210106, Woningbeheer en Huishouding

Reactie van Mieke V. op 7 Januari 2021 op 23.41

Nigella, bankpapieren in Frankrijk moet je 5 jaar bewaren. Zaken betreffende je woning 2 jaar en idd salarisstroken een leven lang. In Ned heeft de Rabobank mij eens verteld dat je het daar 7 jaar moet bewaren.

Alles hierover b.v. belastingpapieren enz. kun je vinden op internet: "papiers administratifs, combien de temps les conserver".

Reactie van Theodora Besse op 8 Januari 2021 op 6.27


Wat een goeie vraag, Nigella! Daar zitten vast veel mensen mee. Ik in ieder geval wel. Ik heb dan maar gegoogeld op wat Mieke adviseerde en kwam toen terecht op:

https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F19134

Ik wist niet wat ik zag! Bijvoorbeeld dat je de papieren van je autoverzekering ook levenslang moet bewaren! Ik heb ze nog wel ergens, maar ik zou niet weten waar. Ik ben namelijk verschillende keren van verzekeringsmij veranderd. Enfin, net als jij heb ik alles bewaard en met goed zoeken zal ik het zeker terugvinden. Maar veel kan weg!

Reactie van Wil Louwers op 8 Januari 2021 op 8.26

Ik scan documenten als ik ze ontvang en stop ze dan in een digitaal mapje. En één keer in de zoveel tijd een kopie naar een reserve harde schijf, voor als de compu crasht.

Reactie van Theodora Besse op 8 Januari 2021 op 8.40


De laatste jaren doe ik het precies als Wil, maar alle oude papieren heb ik nog, zelfs uit Nederland, hoewel ik hier al 12 jaar woon. Zal in het voorjaar eens grote opruiming houden, want anders moeten mijn erfgenamen dat doen en die kwakken geheid alles weg.


Reactie van Nigella op 8 Januari 2021 op 8.59

Bedankt Mieke en Theodora. Die link naar de overheidssite ken ik, aan de hand daarvan ruim ik regelmatig allerlei papieren op. Daarnaast heb ik al zoveel mogelijk gedematerialiseerd, zoals bankafschriften, rekeningen voor electra, gas, telefoon etc. Dat is een absolute verademing. Het probleem is meer allerlei oude correspondentie zoals bijvoorbeeld van de SVB terwijl ik inmiddels mijn AOW ontvang.

@Wil: ik heb gisteren mijn externe harde schijf even aangesloten om er een nieuwe backup van 2020 op te zetten. Ik hoop daar nooit iets op te hoeven zoeken als je begrijpt wat ik bedoel.

Reactie van Jeannette op 8 Januari 2021 op 9.05

Maar je salarisstrookjes en pôle emploi verklaringen kunnen dus nu weg, want je bent met pensioen.
Dat lijkt mij ook gelden voor de correspondenties met SVB en/of pensioen mits er niet nog een geschil uit voortkan komen. Dat ruimt lekker op!

Reactie van edith janzen op 8 Januari 2021 op 10.47

Ik scan zoveel mogelijk in, Zet dat op een CD en externe harddisc. Die weer bewaard worden op brandveilige, donkere en droge plek. Al drie flinke kasten met mappen kunnen opruimen. Papier wat juridisch als pappier bewaard moet blijven, gaat goed ingepakt naar een verweg plek (oubliette) of wordt elke 5 of 10 jaar alsnog afgevoerd. O ja, verpakking (originele) van aangekochte apparatuur met garantie, is ook zo iets. Op de doos zet ik de datum van aankoop,  worden plano bewaard, en met regelmaal bekeken (einde jaars klusje) of de datum al 3 jaar terugligt. Dan wordt het aanmaakkarton voor de openhaard..

Reactie van Henri-Jean op 8 Januari 2021 op 12.00

Ik vond deze website, voor Nederlandse documenten van particulieren, onder aan de tekst een linkje naar een pdf met een overzicht. 

https://www.myodepo.nl/hoe-lang-moet-administratie-bewaren/ 

Reactie van Robert op 8 Januari 2021 op 12.13

Ik heb een zo volledig als mogelijk overzicht bijgevoegd welke ik heb gemaakt n.a.v. informatie welke ik ooit op de site 'allesfrans' heb gevonden.

bewaartermijn

Reactie van Wim van Bakel op 8 Januari 2021 op 14.11

Ik heb daar een heel slim systeem voor ontwikkeld. Voor alles waarvan ik denk dat het bewaard moet worden heb ik mapjes  gemaakt. Raken die vol dan gooi ik ongeveer de helft weg van een vol mapje en ga dan weer vrolijk door met verzamelen. Ik ben echt niet op de wereld gezet om rommel te bewaren waar toch nooit om gevraagd wordt. 

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden