NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !

Werk zoeken in Frankrijk - wat zijn jullie ervaringen?

Het was een van mijn grootste ‘angsten’ toen ik bijna anderhalf jaar geleden in Nederland mijn koffers pakte om definitief naar Bordeaux te verhuizen: Werk zoeken.Wat is mijn diploma hier waard en hoe erg is het dat ik niet accentloos Frans spreek?

Na alle zoektochten durf ik nu te zeggen dat het allemaal wel meeviel voor mij.  Het solliciteren gaat me steeds beter af en de tijdelijk banen volgen zich op zonder dat ik lang thuis hoef te blijven. Ik schreef er een blog over met een aantal tips/opmerkingen. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen, tips en op- en aanmerkingen over het zoeken naar een baan in Frankrijk. Lees mijn blog  op: www.frankrijkmetdenederlandseslag.wordpress.com

Weergaven: 874

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20150620, Werk Algemeen

Reactie van dieta Faber op 21 Juni 2015 op 23.25

leuke blogs had je, jammer dat ze er niet meer zijn :-)

Groetjes Dieta

www.dieta.nl

Reactie van Nienke op 22 Juni 2015 op 9.26

Ik kwam in 2002  met een vers HBO diploma op zak in de regio van Parijd wonen. Kon een beetje VWO frans...s

Het was lastig werk te vinden. Iig mijn Nederlandse diploma werd niet gewaardeerd en met officiele verklaringen en vertalingen kwam ik ook niet verder. Ben in de klantenservice-wereld terechtgekomen. Talenkennis is inderdaad waar je het hier van moet hebben maar het is in principe wel makkelijker als het gecombineerd is met bijvoorbeeld een marketingstudie.

Ik vind Frankrijk veel strakker en "hokjesdenkerig". Wil je in  toerisme werken moet je een toerisme-diploma hebben , ook al heb je alle talenkennis etc wat er voor nodig is. Ik vind het wat dat betreft in Nedelrand wel makkelijker een baan te vinden. Daar word meer naar "ervaring" en denkniveau etc gekeken.

In Frankrijk lijkt het ook lastig als je eenmaal een richting hebt gekozen uit die richting te komen. Ik bedoel dan; stel je hebt 12 jaar ervaring in de klantenservice etc en je probeert dan te solliciteren op kinderopvang ofzo...dan begint het geijver weer over dat je daar toch geen ervaring in hebt etc...terwijl je dat misschien toch heel goed kan.

Met polemploi heb ik ook geen goede ervaring mee. Ik heb veel meer werk zonder hun hulp en site gevonden dan via hen. Vond ook altijd dat die conseillers je een beetje behandelden alsof je een of andere profiterende nietsnut was. En ik had nog niet eens recht op een uitkering of wat dan ook.

Reactie van Pauline Stappers op 22 Juni 2015 op 18.04

Hoi Nienke, 

Bedankt voor je uitgebreide reactie. Het klantenserviceverhaal komt me ook erg bekend voor. Mijn eerste baantje hier was ook in een callcenter. Ik vond het vreselijk, omdat ik het gevoel had dat ik alleen was aangenomen vanwege het feit dat ik toevallig Nederlands spreek. De Nederlandse diploùa's worden inderdaad onder (of totaal niet) gewaardeerd. Er wordt vaak niet eens naar gevraagd in gesprekken! 

Ik ben in de toeristische sector terechtgkomen dankzij mijn vele zomerbaantjes op campings. 

Van richting veranderen is inderdaad niet eenvoudig. Je zou eens kunnen kijken of er leuke Licence Pro's zijn. Zo kun je na één jaar bijna fulltime stagelopen (met een redelijke vergoeding) al een bachelordiploma hebben in een hele andere sector! 

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.

Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

GESELECTEERD

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0