Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

     

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   ||  LIFTCENTRALE ||

Zonnepanelen zelf plaatsen / overschot gratis naar EDF

Beste mensen,

Ik heb 45 zonnepanelen gekocht in Nederland en wil ze in drie rijen van 15 op een perfect zon-gericht dak van onze primaire woning in de Limousin plaatsen. Het overschot aan stroom gaat gratis naar de EDF. Ik wil geen contract m.b.t. teruglevering. Op termijn (3-5 jaar? nu nog te duur) wil ik thuisbatterijen aanschaffen om dan zoveel mogelijk zelf opgewekte electriciteit te gebruiken. Enkele vragen hierover: 

1. Is aanmelding bij de mairie verplicht (prealable?)

2. Kan ik ze plaatsen, vervolgens zelf aansluiten en daarna

3. Aanmelden bij de consuel en/of

4. Moet ik op enig moment een "gecertificeerde" electriciën inschakelen?

Is hiermee aan alles voldaan of ga ik toch ergens aan voorbij? Het gaat mij niet om antwoorden die de techniek betreffen - dat is wel helder -, maar om de bureaucratische afhandeling van alles (EDF/Enedis/Mairie/Consuel/wel-niet producteur e.d.).

Ik hoop dat jullie mij hieromtrent een beetje wijzer kunnen maken.

Bedankt alvast en vriendelijke groet, Gerard

Weergaven: 1252

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20210928, Bouw, Geldzaken, Overheid, Woningbeheer en Huishouding

Reactie van Max Boret op 28 September 2021 op 8.42

Ik heb een erkend bedrijf de zonnepanelen aan laten sluiten, en de consuel is niet eens langs geweest om te keuren. Ik kan me zo voorstellen dat bij eigen installatie men wél zal keuren.

En was er niet een regel dat als je boven de 3 KWh uitkomt dat dat betrokken wordt in je belasting?

Bij mij wil Enedis zelfs dat ik een aparte kabel naar de transformator aan de paal aanleg voor betaalde terug levering. Kosten: 5000 euro. Vreemd genoeg, nu ik gratis terug lever aan het net, hoef ik geen aparte kabel aan te leggen.

Reactie van Rob van der Meulen op 28 September 2021 op 9.02

Beste Gerard, tot mijn schrik is het al weer drie jaar geleden dat ik een poging heb gedaan dit soort vragen in één kort artikeltje te beantwoorden. Het staat nog steeds op de website van InfoFrankrijk die helaas volledig op slot is gegaan. Dus daar valt al geruime tijd geen jota meer te veranderen of te actualiseren aan de inhoud.

En inderdaad, je hebt een déclaration préalable nodig waarover hier nog wat in het Nederlands. Bij vermogens groter dan 3 kWc zijn er fiscale gevolgen, zie deze samenvatting.  De Consuel: bij vermogens tot 3kWc in autoconsommation geldt er tegenwoordig een versoepelde procedure, daarboven ontkom je niet aan een keuring door de Consuel. Mag je het zelf aanleggen? Ja, maar dat gebeurt niet vaak: zie pagina 12 van bijvoorbeeld dit jaarverslag van de Consuel. Omdat er met het leveren van de zonnepanelen door de Franse installatiebranche heel veel geld wordt verdiend is men niet zo happig om in zee te gaan met doe-het-zelf trajecten.

Zoals bekend uit de andere keuringen door de Consuel voor de "gewone" elektrische installaties worden de door de "non professionnels" aangelegde installaties altijd ter plekke gekeurd, de beroepsinstallateurs op steekproefbasis. Je betaalt dan wel voor de keuring, maar of ze ook komen voorrijden is maar de vraag. 

Reactie van Rob van der Meulen op 28 September 2021 op 9.47

Gerard, braaf als ik ben heb ik me gehouden aan je verzoek om niet over de techniek te spreken. Toch lijkt me dat bij nader inzien niet onverstandig. Je bent immers van plan een stevig vermogen in het stroomnet van de ENEDIS te gaan pompen met je 45 zonnepanelen. Het is maar de vraag of de netwerkbeheerder daar zomaar akkoord mee kan gaan, veel zal afhangen van de capaciteit van het lokale réseauDe ENEDIS schrijft ondermeer

Estimez le niveau de complexité de votre raccordement. Un simulateur de raccordement est accessible à partir de votre compte client. Il vous permettra de vérifier si votre projet nécessite ou non des travaux sur le réseau électrique, en sus de l'éventuelle adaptation de votre branchement.

Kortom: niet zomaar één van de bureaucratische hindernissen in de hordeloop naar de definitieve installatie toe, maar meteen bij de start al een "go/no go" moment. 

Reactie van Janny O. op 28 September 2021 op 10.01

Wij hebben onze zonnepanelen door een bedrijf aan laten leggen, en de Consuel is wel langs geweest. We waren dus vast de steekproef.

Reactie van Jako op 28 September 2021 op 10.24

Dat hoge vermogen om terug te leveren is vermoedelijk ook de reden dat Max een extra kabel moet leggen. Bij 'gratis' leveren zal dat terug geleverde vermogen nooit groot kunnen worden.

Overigens is 'gratis' terug leveren ook niet gratis voor de netbeheerder, het wegregelen van deze netvervuiling kost de netbeheerders handenvol geld.

Het probleem wat de meesten niet willen zien is dat de zonnepanelen blind beginnen te leveren als de zon schijnt, niet als er vraag naar stoom is. De levering is dan ook bijna altijd op het verkeerde moment: de gebruiker vraagt stroom aan het net als er al een tekort is en levert aan het net als er geen vraag is.

Het constant in evenwicht brengen tussen vraag en aanbod kost door het steeds stijgende aantal onbetrouwbare bronnen van energie steeds meer geld, en dus gaat de factuur voor iedereen omhoog.

Reactie van Max Boret op 28 September 2021 op 10.46

Dag Jako, ik heb een vermogen van 3KWh. Dus precies binnen de norm.

Volgens Enedis zijn de kabels die naar mijn huis toelopen te dun om terug te leveren (betaald) aan het net. Echter als ik gratis lever aan het net, is er geen probleem met de kabels.

Overigens zit ik er niet echt mee, ik probeer zo veel mogelijk de stroom te verbruiken als de zonnepanelen veel leveren, en voor een bedrag van 50 euro per maand aan elektra (en ik doe alles op elektra, behalve koken) kan ik niet wakker liggen.

Reactie van gerard goorhuis op 28 September 2021 op 11.25

Goedemorgen allemaal,

Heel erg bedankt voor jullie reacties tot nu toe. Meer blijft welkom natuurlijk, want de materie is complexer dan verwacht.

Even een vraag aan Rob; vind je het een bezwaar als ik je even kan spreken? Dat is wel even makkelijker en sneller dan alles hier uit de doeken te doen. Ik heb je net een vriendschapsverzoek gestuurd. Kan ik op een of andere wijze je mailadres/telefoonnummer ontvangen? 

Groeten, Gerard

Reactie van jaap op 28 September 2021 op 13.42

Zo dan, 45 zonnepanelen op het zuiden, dat geeft me een partij opbrengst in mei/juni, ik hoop dat jouw infrastructuur er op berekend is. Ik schat jouw opbrengst hier in Frankrijk op 90% van het piekvermogen, dus 1WP=0,9 kWh

(45 x 300 WP= 13750 /0,9 = ruim 15000 kWh en bij panelen van 350 WP zelfs 17500 kWh/jaar)

Op topmomenten in mei / juni vermoed ik dat je ca. 12-15 kW piekvermogen opwekt. Dat is i.i.g. iets om vooraf met Enedis te bespreken, ik vraag me (zoals hierboven ook enkelen) af of zij zitten te wachten op zoveel teruggeleverd piekvermogen, zeker als er mogelijk meer PV panelen bij jou in de buurt zijn of komen.

Reactie van Rob van der Meulen op 28 September 2021 op 17.04

Gerard, tot twee jaar geleden heb ik diverse Britten en Nederlanders als een soort Houston ground control ook via mail en telefoon door hun Consuel keuring weten te loodsen, elektra storingen en computer problemen opgelost en ga zo maar door. Dat ging te veel tijd kosten, dus heb ik daar een stevige streep onder gezet. Ik beperk me nu tot incidentele deelname aan forum discussies. 

Verder, maar dan schuiven we op in de richting van de problemen van de netwerkbeheerders, de aandacht die Jako en Jaap vragen voor de onvoorspelbaarheden die helaas gepaard gaan met al die zonnepanelen en windturbines, komt niet uit de lucht vallen. Vorig jaar wees ons aller Vincent Dekker, die zon wil zien, daar ook al op in dit artikeltje in Trouw. Een paar dagen geleden is bij de TU Delft een geheel nieuw laboratorium in gebruik genomen waar ze van harte lust kunnen gaan experimenteren met alle onverwachte situaties die zich in het Europese stroomnet kunnen (zullen) gaan voordoen. In Franse politieke regeringstermen gesproken: is er een stabiele cohabitation mogelijk tussen centraal opgewekte energie en allerlei lokale/regionale bronnen. Het kost nu al moeite om bijvoorbeeld de netfrequentie die wordt aangeleverd door een enorm aantal elektriciteitscentrales in Europa goed op elkaar af te stemmen. Dat luistert nauw, gaat het ergens een beetje mis, dan heb je een probleem

Terug naar een wat meer praktisch niveau: in Frankrijk kennen we de term "site isolé" waar het gaat om de geheel los van het stroomnet (althans: waar het niet aanwezig is) op te wekken elektrische energie. Wanneer er ooit een echte, en betaalbare, doorbraak komt in de accutechniek dan wordt dat interessant. Een aardige samenvatting is hier te vinden.

Reactie van Les Tourins op 28 September 2021 op 17.19

"Overschot gratis naar EDF"

Daar ben ik nu 2 jaar naar aan het kijken. Ik produceer 4MW uit 3kW aan panelen. Mijn overschot is 25% dus zeg €100 bij terug levering en €180 verlies op rendement.

Daar ga ik geen dure investeringen voor optuigen, alleen een timer op de boiler, mijn grootste afnemer.

Laatst zag ik er een leuk draadje over op tweakers.net (oude boiler slim maken), waar ik vragen over heb, die ik hier in een nieuw draadje zal posten.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Uw donatie is nodig

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden