Cuisine

Groep waarin culinaire tips uitgewisseld worden.

Per onderwerp of recept een nieuwe "discussie toevoegen", daarin kan dan gereageerd worden op het recept.

Broccoli stelen?

Als u broccolie kookt dan haalt u denk ik eerst de roosjes van de steel af. Logisch want de steel moet langer koken dan de roosjes. En u gooit vermoedelijk de steel gewoon weg.

Doe het de volgende keer eens anders  en gebruik de steel. Die kookt u gaar in 10-15 min en pureert deze vervolgens in de keukenmachine of met de staafmixer. U schept door de puré een lepel crème fraîche, een lepel mosterd, twee lepels gemalen Parmezaanse kaas en wat scherp paprika poeder en zout naar smaak. Dat roert u door elkaar. U kunt het als groente eten, maar ook als amuse. In het eerste geval dient u het warm op, in het tweede geval koud, al dan niet op een amuselepel. Voor het opdienen garneert u het gerecht met nog wat rood paprikapoeder en wat groene blaadjes peterselie of koriander. Als u het als groente eet dan kan het eventueel gecombineerd worden met de broccoli roosjes.

Tip: Neem in plaats van paprikapoeder eens piment d'espelette. Dat is geurig en tamelijk mild poeder van een gemalen peper die in Frans baskenland gekweekt wordt. Het product heeft een Appelation d'Origine Controle, net als veel Franse wijnsoorten.

Load Previous Replies
  • omhoog

    Marijke

    @ Ik gebruik de stelen altijd al, haal wel de harde boven laag er af en de dikke stukken snijd ik in dunnere delen en kook ze gewoon mee. Broccoli dat overblijft, daar maak ik de andere dag een sausje van, beetje room, kruiden enz en maak het fijn. Voor bijvb over een stukje vlees of basis voor een pasta. Had dit jaar de groente in mijn eigen tuin, was veel lekkerder dan die in de Franse winkels.

    • omhoog

      Jan Denissen

      Wist je dat je broccoli stengel en roosje in 2e of 4e kunt snijden en dan in de olijfolie bakken. Binnen enkele minuten klaar en overheerlijk.
      Smakelijk.

      • omhoog

        José

        Ja t is waar, er zijn een hoop mensen die de steeltjes weggooien, echt zonde!! Maar nog even een kleine aanvulling van mij; broccolisoep...heerlijk, met een paar stukjes gerookte zalm er in en wat geroosterd brood erbij...verrukkelijk! Of gewoon koken en dan een beetje gratineren met oude kaas (Lidl) en dat in de oven. Dan blijft t ook goed heet. Ik vind koude/afgekoelde broccoli eigenlijk vies. Had nu net van de week bloemkoolsoep gemaakt maar hier kan de broccoli ook gewoon bij! succes maar weer allemaal en n prettige zondag. gr. José