Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

De Piment d'Espelette is momenteel volop te koop, vooral in trossen geregen.  Ze beginnen al aardig in te drogen of zijn al gedroogd. Kortom de tijd om er mee aan de slag te gaan. U kunt ze malen tot poeder en in poedervorm gebruiken om een extra smaak aan het eten te geven. De pepers zijn slechts een kein beetje heet.

Ik maak er graag pepergelei van. Een waarschuwing vooraf is op z'n plaats; de gelei is verslavend. Die kunt u als jam gebruiken 0f op bijvoorbeeld wat kaas smeren. Als u de gelei wat dunner laat heeft het de consistentie van honing. Dan is die lekker door de vinaigrette. Om de gelei te maken gaat u als volgt te werk:

Ingredienten: 1 fles (half) zoete witte of rosé wijn, 8 piments d'Espelette, geleisuiker.

Was en droog de pepers. Snij ze overlangs door en verwijder de zaden en de zaadlijsten (Latex handschoenen!) en snij ze in stukjes.  Giet in een pan met dikke bodem de wijnen en de stukjes piment. Breng dit alles aan de kook en laat 30 min zacht koken met deksel op de pan. Giet dit door een erg fijne zeef (niet door de zeef drukken) en laat afkoelen.

Meet de hoeveelheid vocht en voeg even veel geleisuiker toe (0,5l vocht = 0,5 kg geleisuiker) Giet weer in de pan en breng het roerend aan de kook. Schep eventueel het schuim af. Als het kookt moet u het vuur laag zetten en nog 8 min op laag vuur laten pruttelen. Giet in steriele potten. De gelei kan na een paar dagen gegeten worden.

Als u de gelei wat dikker wilt hebben  heeft u de keus om langer in te koken of pectine toe te voegen. Bij langer inkoken verliest u vocht dus blijft er minder gelei over. Als u pectine toe wilt voegen meng dan een lepel suiker en een lepel pectine met een paar eetlepels water en verwarm dit mengsel al roerend. Zodra het water kookt en de suiker aan het oplossen is giet u dit bij de dunne gelei, roer dat goed door en laat nog een minuut of 10 zachtjes koken.

U kunt in plaats van half zoete wijn ook zoete wijn gebruiken bijvoorbeeld Monbazillac. Maar dan wordt de gelei wel erg zoet, mede door de toevoeging van suiker.

Weergaven: 921

Berichten in deze discussie

Leuk recept, zag laatst bij ons een streng van die pepers (klein strengetje) en kostte bijna tien euro! Heb toen andere rode pepertjes gekocht ongeveer drie tot vier cm lang en bijna net zo dit als de Spaanse peper. Maar heet!!! zelfs als je de zaadjes er uit haalde (wat niet makkelijk ging, want ze zaten boordevol) nog heet.  Geen rawit en geen Madam Jeanette  ik maak er sambal en appel/pepersaus van. Een recept wat ik hier ook wel neer wil zetten.

groet.

Ik kocht een streng van 40 piments d'Espelette op de markt voor 7 euro. Je kan elke peper gebruiken in mijn recept, maar je moet rekening houden met de hitte van de peper. Als je 1 cayennepeper neemt dan wordt de gelei  al net zo heet als met 8 piments d'Espelette. En je kan voorzichtigaan doen, proeven en eventueel een drupje tabasco saus toevoegen.

De tweede Franse peper is de sucette de province. Die is ongeveer net zo (weinig) heet als de piment d'Espelette. Hij is wat meer gesuikerd, vandaar de naam sucette (= lolly). Ik heb ze hier in het zuid-westen nog nooit gezien of geproefd; misschien moet je daarvoor wel in de provence wonen. Maar ik heb pas zaad gekocht en ze gaan volgend jaar de tuin in.

De derde Franse peper is de long doux des Landes, een peper zonder enige hitte. Niets voor mij, je kan net zo goed een rauwe paprika eten.

Marijke, waarom zet je jouw recept hier niet op deze site? Een goede sambal/pepersaus is nooi weg!

RSS

GA DIRECT NAAR:

Laatste nieuws uit Frankrijk

© 2024   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden