Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Diervriendelijk?


Ooit vlees gegeten? Ik in ieder geval wel. En… ooit een dier zelf geslacht? Ik niet! Ach, men koopt diervriendelijk vlees? Tja, dat staat toch op de poster die uitnodigend in de etalage van de supermarkt of slagerij hangt? Diervriendelijk…, dat wil zeggen dat men vlees eet van een dier dat niet gedood en daarna geslacht is? Levend vlees derhalve? Als men het te lang laat liggen komt er vanzelf leven in deze darm-verzieker. Of wil diervriendelijk zeggen, dat het dier vriendelijk verzocht wordt naar voren te treden, zodat het ongedwongen en uit vrije wil elektrische stangen tegen zijn kop krijgt aangedrukt, een ijzeren pin in de kop geschoten krijgt of een mes door de strot gestoken wordt? Zou het wellicht betekenen dat het dier eerst excuses worden aangeboden of vergiffenis wordt gevraagd voor het feit – feit? –, dat de mens vlees op zijn bord wil zien. Véél vlees!

Men weet wel beter! Dat kippen een eigen gebied hebben ter grootte van een heel A4-tje (ja, een héél!) schijnt diervriendelijk te zijn. Ooit rond 17.00 uur in de metro van Parijs gestaan? Ik kan iedereen verzekeren: dat is heel benauwend. Natuurlijk is het diervriendelijk dat een varken een ruimte heeft van wel 80 cm2 in een stal met niet minder dan 12.499 andere varkens. En wat dacht men van een heerlijk reisje naar het zuiden van Europa? Maar dan wel in een gesloten, donkere en benauwde ruimte zonder eten en drinken. Verging het de Joden, zigeuners en homoseksuelen niet net zo zo’n 70 jaar geleden? Hoe diervriendelijk is het dat het varken niet zijn zo geliefde en voor zijn huid noodzakelijke modderbad kan nemen, maar noodgedwongen zijn leven moet slijten op een betonnen vloer of ijzeren rooster? Maar biologische varkens hebben het goed, zal men tegenwerpen. Zij hebben een ‘gigantische’ eigen ruimte van maximaal 1,3 m2; zij kunnen wroeten en hebben strooisel. Dat de biggen gecastreerd worden, omdat daarmee de zogenaamde berengeur bij het verhitten van het vlees zou worden voorkomen, moeten we zeker maar even opzij schuiven. Dat biggen geen berengeur kúnnen verspreiden wordt aan voorbijgegaan. De castratie geschiedt onverdoofd, heren! Kan men zich daarvan iets voorstellen? Laat men het eens proberen in te beelden: een vlijmscherp mes snijdt plots in de balzak en ruw worden de teelballen verwijderd. En dit allemaal zonder verdoving! Dat de mestvarkens al na 180 dagen de dood in worden gestuurd om als homp vlees op uw bord te verschijnen dienen we ook maar als niet ter zake doend te beschouwen.

Biologische vleeskippen worden al na 80 dagen hun kop met een constant draaiende machine afgesneden. Enkele seconden lang spartelen hun lichamen nog na, ze bloeden leeg, waarna zij kaalgeplukt worden. Kaalgeplukt in een machine! Biologisch diervriendelijker? Hoe diervriendelijk is het een dier de kop af te snijden? Hoe diervriendelijk is het om vleeskippen zo snel mogelijk vol te proppen, zodat zij door hun poten zakken en na een leven van slechts 80 dagen (nog geen 3 maanden!) geslacht worden? Eet men smakelijk? Geniet men van het witte vlees? Kluift men lekker aan de botjes? Vooruit, laat men tonen dat er nog mensen met moraal op aarde leven. Nu!

Overigens, heeft men er wel eens aan gedacht wat de dieren het moment vlak voor de slacht doormaken? Angst neemt bezit van hun wezen, doorstroomt hun lijf, dringt door in het vlees. Het is bekend, dat angst zijn weerslag heeft op het lichaam, en dat een chemisch proces plaatsvindt. Men heeft vast zelf een gevoel van angst gekend. Misschien wel doodsangst. Men trilde, men rilde, men knikte. Het zweet stroomde uit alle poriën, de maag trok samen, de darmen en blaas liepen wellicht leeg. Denkt men dat een dier, dat ook een ziel als elk mens heeft, dat niet doormaakt? Zijn angst zit in het vlees, dat op het bord ligt. Men verorbert die angst of wellicht: die angst verorbert de mens! Hoe deze zin gelezen wordt, wordt door het bewustzijn en daarmee het inzicht bepaald…

Nog een reden om geen vlees te eten is dat het menselijk darmkanaal helemaal niet geschikt is voor de vertering van het vlees. Met een lengte van totaal ongeveer 12 meter is het darmkanaal van de mens te lang voor een goede vertering. Het verteerde vlees blijft te lang in de darmen, in het lichaam dus. Het gaat rotten, het stinkt. Carnivoren hebben een veel kortere darm.

Uit wereldwijd onderzoek is gebleken, dat de honger die het overgrote merendeel van de wereldbevolking teistert geheel bestreden zou kunnen worden als de mens geen vlees meer zou eten. Miljoenen hectares die nu bebouwd worden voor voedsel voor de ten dode opgeschreven dieren, zouden kunnen worden bebouwd met producten die miljarden mensen zouden kunnen voeden. Egoïsme, hebzucht en begeerte beletten de mens om efficiënter met de beschikbare gronden om te gaan.

Diervriendelijk? Nee, laten we eerlijk zijn en inzien dat dit slechts wil zeggen: mensvriendelijk. Ja, om het onszelf gemakkelijker te maken. Niks diervriendelijk, scheidt toch uit! Halalvlees dan, want God heeft de mens toch dierenwelzijn toevertrouwd (khalifa)? Vlees is onder andere halal als het dier ritueel geslacht (dhabiha) is, dat wil zeggen onverdoofd. Men heeft vast en zeker met afschuw de – meestal gecensureerde – beelden gezien van gijzelaars, wier kelen werden doorgesneden. Een zelfde lot ondergaan de lammeren, schapen en geiten. Diervriendelijk?

Heeft men nog meer overredingskracht nodig om te besluiten te stoppen met het verorberen van vlees? Laat men eens naar de website: http://www.animalfreedom.org gaan en de foto’s en videobeelden bekijken. Er zijn daarnaast nog vele andere websites die het bezoeken zeker waard zijn. Is men daarna nog niet overtuigd van de noodzaak om geen vlees meer te eten, of om zelfs geen enkel dierlijk product te nuttigen, wel…, dan rest mij slechts te zeggen dat men een kans voor een betere, gezonder, vrediger en diervriendelijker wereld voorbij hebt laten gaan. Helaas!

Weergaven: 633

Berichten in deze discussie

Overtuigd  vegetariër dank ik je hartelijk voor dit goed geschreven artikel.

Hoi Ron,

Volkomen eens met je argumenten, ik denk alleen dat het voeren van deze discussie met vegetariërs niet nodig is. Zij hebben de keuze gemaakt om geen dierlijke producten te eten; ruim 40 jaar ben ik vegetariër en ga dit soort discussies wel aan met niet-vegetariêrs in de hoop dat ze gaan nadenken over wat er nodig is voor het stukje vlees op hun bord.

groeten, Martha.

Hi, als je alles dier vriendelijk wilt doen wordt veganist,

Wil je melk gebruiken moet de koe minstens 1 kalf per jaar krijgen om melk te kunnen leveren, zelfde verhaal voor de  de geiten als je de melk en de kaas wilt eten. Heb je je wel eens afgevraagd wat er met deze jonge dieren gebeurt?

Mensen zijn wreed waar het op dieren aankomt. Zelf ben ik al 45 jaar vegetariër maar sinds kort probeer ik vegan te eten. Leuke en spannende alternatieven. Zoek op pinterest naar geweldige gerechten en de dieren zullen misschien een beter leven hebben. Groet van uit de Charente Maritime

Hé leuk Maria jou te ontmoeten!Ik ben ook veganist sinds een paar jaar(daarvoor heel lang vegetarier),want als vegetarier doe je nog mee aan dierenleed(en velen beseffen dat niet eens;ik ook niet toendertijd)en daar pas ik voor!!!

Ik rij met deze poster(andere kleur) op mijn auto rond...

Hi Allen en Ingrid

ik ga vandaag vegan kaas maken. Dat is wat ik het meest mis binnen de veganistische keuken.Broodje met KAAS.  Heb het al vaker geprobeerd maar dat kwam altijd uit op een smeerkaasje. Ook lekker maar vandaag ga ik voor de harde kaas. Als het lukt laat ik het recept hier achter. ( na morgen) groet 

Hoi Maria,

Dat mis ik eerlijk gezegd ook het meest Maria,maar heb een boekje hier om veganistische kazen te maken.Ben erg benieuwd naar jouw recept!

bonne journée,

Ingrid

F

Hi Ingrid, de kaas gemaakt van amandelmelk, water, edelgist,agar agar,zout, peper, paprikapoeder of geelwortelpoeder. alles bij elkaar doen in de pan en 4 minuten koken. Voor mij geen succes, :-(  smaakt  veel te glibberig komt vast door de 2x 4 gram agar agar.  Ga volgende week nog eens proberen omdat deze kaas wel stevig is maar dan ook de cashewnoten gemalen toevoegen voor wat meer body. Fijne avond voor jou en de dieren 

Hè bah! lol

Hier mijn boekje...ik zal ook eens een receptje overschrijven,als je wil;is wel in het frans dan ;) zeg maar wat je lekker vindt!

bonne soirée...

Hi, bedankt voor het aanbod. Ik wil graag een harde kaas. Een vriendin brengt hem wel voor me mee uit de UK maar ik wil het gewoon zelf ook kunnen maken. Zachte kazen maken is niet echt moeilijk. x

Gouda aux épices:

Dank je Ingrid, zodra ik deze kaas heb gemaakt laat ik het je weten. Nu andere leuke dingen te doen. De tuin en de wandelingen . Groet en een gezellige zondag gewenst

Goedemorgen Ingrid.

Ik had beloofd je te laten weten hoe het gaat met het maken van Vegan kaas

Bij mij lukt het niet een harde smakelijke kaas te maken.

Soms lukt een smeerbare kaas op basis van rauwe geweekte cashew noten.

Tesco in de UK verkoopt heerlijke kazen zowel hard als zachte smeerkaas en een geraspte mozarella kaas die heerlijk is op de pizza

Oh ja en ook nog een parmazan die je zelf raspt voor het maken van risotto. 

Voor mij.... geen gepruts meer in de keuken ik bestel deze bij een vriendin die vaak naar huis gaat in de UK. 

Fijne dag gewenst groeten vanuit de Charente Maritime

RSS

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden