Nedergids! De dienstverlener die je zoekt zul je daar vinden!

Ben je dienstverlener in Frankrijk? Meld je dan aan!

Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Ik heb AOW en een pensioen, moet ik dat melden bij het CPAM?

Goedemorgen, ik heb een vraag die vast al eens beantwoord is, ik heb dacht ik gericht gezocht maar helaas niet gevonden. 

Vandaar mijn vraag. 

Mijn man en ik zijn in 2010 officieel in Frankrijk gaan wonen. Mijn man een vervroegd pensioen en AOW. Zelf had ik geen inkomen en bij de CPAM ben ik dus aanhanger op zijn carte Vital , ook ik heb een carte Vital. 

Nu ik zelf de AOW gerechtigde leeftijd heb krijg ik maandelijks een AOW uitkering en een mini pensioen (publiekrechtelijk) In het totaal niet meer dan 900 euro .

Moet ik mij nu melden bij het CPAM en opgeven dat ik een eigen inkomen heb?

Hopelijk is iemand goed op de hoogte en mij dit wil uitleggen 

Vriendelijke groet vanuit la Manche Normandie

Weergaven: 1190

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20200814, Geldzaken, Overheid

Reactie van Franca op 14 Augustus 2020 op 11.20

Nee hoor, je carte vitale blijft gewoon geldig, alleen zul je nu bij het CAK ook een bijdrage moeten gaan betalen en jaarlijks je wereldinkomen opgeven aan de Ned. Belastingdienst die dan voor de juiste vaststelling van de bijdrage CAK zorgen.. 

Reactie van Jako op 14 Augustus 2020 op 11.51

Dat ligt er aan of ze al een 'eigen' Carte Vitale heeft, of nog meelift op die van haar man. Het CAK zal een S1 formulier toesturen aan de CPAM aan de hand waarvan ze een eigen carte vitale krijgt verstrekt met een eigen numero de sécureté die geen relatie meer heeft met die van haar man. Het uit elkaar trekken van 'meeliftende' verzekeringen is een reeds lopend proces om partners onafhankelijk te registreren.

Maar er is vanuit de verzekerde geen actie nodig, totdat de CPAM hierom vraagt of het CAK het S1 formulier aan de verzekerde stuurt in plaats van aan de CPAM.

Reactie van Jeannette op 14 Augustus 2020 op 13.12

Lees hier over het CAK en verdragsgerechtige worden/zijn.

Inderdaad krijg jij (of het CPAM) een S1 formulier toegestuurd, waardoor je verdragsgerechtigde wordt van Nederland en basis bijdrage en inkomensafhankelijke premiebijdrage wordt dan ingehouden van je AOW en pensioen (als dat niet al gedaan wordt). 

Je krijgt dan een eigen sécu-nummer, als je dat niet al hebt.

Verder blijft alles bij het oude, CPAM-kaart, vergoedingen en complémentaire als je die hebt.

Er is slechts 1 verschil: je bent niet meer 'basisverzekerd' maar slechts verdragsgerechtigde en dat heeft gevolgen voor als je buiten Europa gaat reizen; reisverzekeringen bieden dekking op grond van je basisziektekostenverzekering, aangezien je die niet hebt zul je goed moeten opletten en extra verzekeringen moeten afsluiten of zelf eventueel ziektekosten in het buitenland buiten de EU moeten voldoen. 

Reactie van Jeannette op 14 Augustus 2020 op 13.24

In dit geval moet Maria het S1 formulier wél invullen; als zij nooit in Frankrijk heeft gewerkt ontkomt zij hier niet aan, er is voor haar geen andere mogelijkheid dan verdragsgerechtigde te worden. 


Er is weinig tot geen rompslomp, op zeker moment zal de CPAM wel allerlei documenten van haar vragen, zoals uittreksel geboorteakte, bewijs van inkomsten AOW/pensioen en kopie identiteitsbewijs maar dat is allemaal niet zo ingewikkeld. 

In de tussentijd is zij verzekerd vanaf de dag dat zij haar AOW/pensioen ontvangt. 

Reactie van Maria op 15 Augustus 2020 op 6.13
Goedemorgen aan allen die gereageerd hebben op mijn vraag.
@Jako. Ik heb een carte vitale vanaf de 1e maand dat ik in Frankrijk kwam wonen. 2010
@Jeannette. Ik heb nooit gewerkt in Frankrijk en heb ook een complémentaire
@Maria de compte Ameli werkt niet, hier is geen doorkomen aan.
Ik ga het dus op de ouderwetse manier doen , naar da Balie van de CPAM in Granville
Dank voor het meedenken .
Prettig weekend Groeten vanuit la Manche
Reactie van Jeannette op 15 Augustus 2020 op 13.28

In principe hoef je niet naar de CPAM, ze gaan je ook schaapachtig aankijken en je met een kluitje in het riet sturen, ik zou mezelf de rit besparen, zeker in coronatijd (kom je er wel zomaar binnen zonder afspraak?) en in augustus.

Het heeft geen enkele zin denk ik, want ze kunnen ook helemaal niks voor je doen zonder een S1 formulier van het CAK.
Het is het CAK dat actie moet ondernemen door afgifte van het S1 formulier waarmee het CAK aangeeft dat jij rechten hebt op een ziektekostenverzekering vanuit Nederland door je AOW uitkering. https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F12859

Pas als het CPAM rechtstreeks van het CAK het S1 formulier ontvangt, of nadat jij dat hebt ondertekend en doorgestuurd hebt naar het CPAM gaan zij actie ondernemen door jou om van alles en nog wat te vragen, zoals kopie paspoort/identiteitsbewijs, justificatif de domicile, uittreksel geboorteakte niet ouder dan 3 maanden, en een RIB.
Vervolgens zul je (waarschijnlijk maar dat is niet zeker) een nieuw nummer krijgen en dus een nieuwe kaart.

Maak je maar geen zorgen ze weten je echt wel te vinden. 

Als je toch actie wilt ondernemen, neem dan contact op met het CAK met het verzoek een S1 formulier voor jou aan te maken en of rechtstreeks naar jou, of rechtstreeks naar de CPAM te sturen. 

Reactie van Wilna Maijenburg op 20 Augustus 2020 op 11.21

Ik heb zelf net de procedure ondergaan, was meeverzekerd via de AOW van mijn man. Helaas overleed hij in februari en kreeg ik zelf pas aow vanaf 6 juni. Ik kreeg het S1 formulier begin juni automatisch toegestuurd van de SVB. Om de maanden te overbruggen had ik wel een aanvraag ingediend bij de CPAM, dat ging heel moeizaam. Iedere keer moest ik weer iets opsturen, 2x rib en kopie id. Kopie rekening elektra en uiteindelijk 5 jaar belastingaangifte. Het wonder gebeurde, ik kreeg het verzoek om een formulier in te vullen en met een pasfoto te uploaden op Ameli, maar de site liep steeds vast. Dus maar in een envelop gedaan en gewoon opgestuurd. Toen heb ik het S1 formulier toegestuurd begin juni en had ik binnen een week een brief dat ik mijn Carte Vitale moest updaten, maar die had ik nog niet ontvangen. Eind juni kwam dan eindelijk mijn kaart, moest alleen de mutuelle nog koppelen. Een uittreksel geboorte akte hebben ze niet gevraagd, maar ik was natuurlijk al sinds 2011 bekend in hun systeem. Succes, het kan even duren, maar het komt goed. 

Reactie van Maria op 20 Augustus 2020 op 13.50

Dank je wel Wilna,

Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je echtgenoot, ik vind het erg dapper dat je in Frankrijk bent blijven wonen. We hebben het er wel eens over  met elkaar( mijn man en ik )wat te doen als één van ons komt te overlijden, Jij bent dus gebleven

Dank voor je informatie, hier kan ik wat mee. Ik wacht dus gewoon het S1 formulier af wat automatisch gestuurd zou moeten worden door de SVB  mijn eerste AOW ontving ik eind Mei. 

daarna ga ik met dat formulier naar de CPAM omdat ook hier Ameli niet werkt 

Groet vanuit la Manche Normandie 

   

Reactie van Wilna Maijenburg op 20 Augustus 2020 op 13.58

Maria, ik was al bekend bij het CAK vanwege het probleem, zij hebben mij automatisch begin juni de verklaring S1 gestuurd, zodat ik het op tijd bij de CPAM kon inleveren. Maar dit schijnt niet gebruikelijk te zijn. Ik las wel dat bij sommigen de verklaring door het CAK rechtstreeks aan de CPAM werd gestuurd. Dat schijnt in jouw geval niet gebeurd te zijn. Vraag hem alsnog aan, als zij hem wel al opgestuurd hebben dan hoor je het vanzelf. Hier kun je een aanvraagformulier downloaden : https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/aanvraagformulier-verdragsformul...

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden