Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

Is er iemand die een gedetailleerde uitleg heeft in het Nederlands betreffende de rechten en de plichten van een auto- entrepreneur?

Voorheen werkte ik in het bedrijf van mijn man, niet betaald. Ik wil mijn al bestaande Carte Vitale behouden, ik wil ook in de Mutuelle van mijn man blijven. Kan dat?

Ook vraag ik mij af wat nu eigenlijk de rechten zijn van een auto-entrepreneur. Wat bouwen we precies op? 

Ik hoop dat iemand mij kan helpen!

Hartelijke groeten,

Pauline de Vos

05 55 73 40 23

Weergaven: 1408

_____________________________

☑️ Beste plaatser van dit bericht,

fijn dat je gebruik maakt van dit forum. Doe alsjeblieft mee met de discussie die volgt op je bericht! Reageer zelf op de reacties die anderen geven. Dat mag ook best een bedankje zijn. 

_____________________________

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20140227, Midden- en Kleinbedrijf

Reactie van La VV op 27 Februari 2014 op 21.41

Hai Pauline, hier staat best veel uitgelegd in het Nederlands maar het beste is wel toch ook de franse websites te bekijken. Of even mailen met Wim van Teeffelen (google hem) voor persoonlijk advies.  http://infofrankrijk.com/werk-onderwijs/baan-of-eigen-baas/eigen-baas. Maar ik heb zelf vandaag nog met de Securité Sociale gebeld want ben na 15 jaar afwezigheid terug in Frankrijk waar ik voorheen reeds een nummer had. En ze gaan mijn oude nummer gewoon weer activeren. Voor het leven heb je dat nummer vertelden ze mij. De Mutuelle moet je zelf even bellen hiervoor dat functioneert apart van de Secu. Succes groet Lie

Reactie van Pauline de Vos op 27 Februari 2014 op 21.45

Beste Lie,

Dank je wel voor je bericht. Ik heb mijzelf opnieuw aangemeld en niet mijn oude nummer vermeld. Ik wist namelijk niet dat dat kon. Pakken zij dat op of kan ik hier zelf iets aan veranderen?

Ik ga je stuk lezen!

Reactie van Pauline de Vos op 27 Februari 2014 op 22.41

Het lijkt zo simpel, maar als je je er in verdiept is het wel degelijk ingewikkeld, vooral omdat je heel zorgvuldig moet zijn met het beschrijven van je activiteiten wil je niet uitgesloten worden of de verplichting hebben dat je een officieel certificaat hebt.

Reactie van Danielle Monnier op 27 Februari 2014 op 23.14

Hoi Pauline, je zegt: "wil mijn al bestaande Carte Vitale behouden". Die Carte Vitale is alleen iets waard als er "rechten" op staan, dwz dat er op één of andere manier ziekenfondspremies betaald worden/zijn. Als jij meewerkte met je man zonder salaris denk ik dat je "bénéficiaire" was van je man. Als jij nu je eigen activiteit krijgt, dan bouw je zélf rechten op, op je eigen, persoonlijke nummer. En ook al kan je dan waarschijnlijk je Carte Vitale houden, dan zul je hem moeten opwaarderen, en kan er heel andere info in de "puce" komen te staan. Bij sommige mutuelles ben je als bénéficiaire gratis meeverzekerd, maar zodra je zelf op je eigen nummer verzekerd bent, willen ze dat je je eigen contract afsluit, en betaalt. Laat je goed voorlichten, door bijv. Wim van Teeffelen. Succes!

Reactie van Pauline de Vos op 27 Februari 2014 op 23.25

Dank je Danielle. Ik schreef het al eerder. Ik zit al de hele dag met rode konen achter de computer, omdat het inderdaad allemaal veel ingewikkelder is dan ik dacht. Mijn man heeft een SARL en wij (hij, ik en onze dochter) zijn allemaal via mijn man verzekerd. Onze accountant zei dat dat zo zou kunnen blijven, maar nu ik er zelf in duik blijkt dat dus niet het geval. Ik begrijp dus dat ik mijn eigen kaart hou, maar dat die kaart andere gegevens krijgt. Ik moet dus ook een eigen mutuelle afsluiten en hoe doe ik dat? Weet je zeker dat die Mutuelle niet kan blijven bestaan in de huidige vorm? Ik heb Wim van Teeffelen al een brief geschreven.  Dank je voor je hulp en als je nog tips hebt; graag!

Reactie van Danielle Monnier op 27 Februari 2014 op 23.53

Ik zou niet weten waarom het niet zo zou kunnen blijven, als deze situatie jullie bevalt, dwz 1 kostwinner, en jij en je dochter bénéficiares voor de ziektekosten. Weet niet hoe oud je dochter is, maar kinderen kunnen, als ze geen professionele activiteit hebben, tot hun 20e verjaardag bénéficiaire blijven. Er zijn dus wel mutuelles die huisgenoten, ook al hebben ze hun eigen nummer gratis meeverzekeren, bijv. de Mutuelle des Pompiers. Maar de meeste doen het niet zonder bijbetaling. Een contract bij een mutuelle afsluiten is pas aan de hand als je inderdaad de verandering hebt doorgevoerd, en je dus je eigen Attestation Vitale hebt ontvangen. Is echt niet moeilijk, maar kost geld ;-) Bedenk wél even waar je je precies voor wilt verzekeren, als je nooit ziek bent en nooit medicijnen gebruikt kun je misschien volstaan met alleen een "garantie hospitalisation", maar dat is een persoonlijke afweging.

Reactie van Pauline de Vos op 28 Februari 2014 op 0.35

Dank je Danielle, ik heb volgende week afspraak met Wim van Teefelen om te kijken wat ik precies moet doen om dit in een goede vorm te gieten. Ondertussen is het half een geweest, tijd om mijn hoofd leeg te maken!

Hartelijke groeten,

Pauline

Reactie van edith janzen op 28 Februari 2014 op 19.20

Als je man al een bedrijf heeft, zou je ook colaborateur in zijn bedrijf kunnen worden, die oplossingen weet WvT ook.

Reactie van Pauline de Vos op 28 Februari 2014 op 19.23

Dank je voor je reactie Edith, maar de diensten van mijn man corresponderen niet met mijn diensten, dus dat past dan niet in de statuten van de huidige SARL. Onze accountant vind het in ieder geval geen goed plan.

Ik zoek verder!

Reactie van Pauline de Vos op 1 Maart 2014 op 15.23

Beste John, Wat een interessant verhaal! We wonen nu ruim 12 jaar in Frankrijk. Ik word dit jaar 54, mijn man 59 en we hebben samen een Frans pensioentje, dus we zitten kijkend naar jouw verhaal dus goed. Dat dit zo anders kan zijn wist ik niet. Heel erg bedankt voor deze uitleg!

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Laatste nieuws uit Frankrijk

© 2024   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden