Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

Hallo allemaal,

ik heb een paar vraagjes en ik hoop dat iemand me antwoord kan geven op mijn vragen.
Ik ben een Nederlandse student met een MTRO MBO niveau vier diploma en een HAVO diploma op zak.
En mijn familie gaat emigreren naar Frankrijk. Nou zou ik graag een bachelor internationale business willen volgen in Frankrijk.
Maar nu weet ik dus niet of ik geaccepteerd word op een universiteit met een MBO niveau 4 en met een Havo.
Nu heb ik al veel gelezen op deze site en waarschijnlijk wordt mijn diploma gewaardeerd met hoeveel jaar je op een vervolg onderwijs hebt gezeten. Dus als ik het goed heb komt dat neer op BAC + 4.
Maar is dat voldoende om een bachelor te volgen in Frankrijk?

Ik heb al mijn kopie's van de diploma's op gestuurd naar het ''colo'' voor mijn MBO diploma en naar het IB groep voor mijn HAVO diploma. En pas als ik daarvan antwoord krijg kan ik de hele mikmak opsturen naar het CIEP voor de diploma waardering. Maar het duurt eventjes voordat ik antwoord krijg dus vandaar dat ik hier alvast mijn vragen stel.
Nu heb ik al een ''TCF diploma'' en een DELF B2 plus ben ik nog bezig  om in 6 maanden mijn DALF C1 te halen waarvoor ik nu dus ook aan het studeren ben in Aix-En-Provence.

Weet iemand hier misschien wat meer over?

Groetjes

Giovanie


Weergaven: 1179

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

Onderwijs

Reactie van Peter van de Put op 19 December 2010 op 0.07

volgens mij is een nederlandse mbo inderdaad zeker geen bac + 4 zelfs geen bac

een bac in frankrijk is volledig doorlopen lycee en te vergelijken met een VWO diploma in Nederland.

ik denk dat een mbo + havo toegang geeft tot de deuxieme lycee waar je dus in twee jaar je franse bac kunt halen wat toegang geeft tot universiteit (een bac general of bac pro).

Je frans moet wel al zeer goed zijn om zo in te stromen.

bel eens met de academie in de regio waar je naar toe gaat die kunnen je dit haarfijn uitleggen of de nederlandse ambassade in parijs

 

Reactie van Frits Lili op 19 December 2010 op 12.15

Hoi Peter,

 

Wij zitten zelf nu ook op de universiteit. Om toegelaten te worden moet je franse niveau minimaal B2 zijn, voor sommige opleidingen zelfs C1. Dit kan je aantonen met bijvoorbeeld een DELF/DALF diploma of een TCF (moet je maar even google'n).

En een havo diploma is minder dan een BAC. Mijn zusje heeft ook havo en mag niet naar de universiteit. Zij moet eerst nog een jaar lycée doen.

 

Ik hoop dat je hier wat aan heb!

Reactie van Ciska Slingerland op 19 December 2010 op 20.20

hallo Giovanni,

 

ik ben het niet helemaal eens met de bovenstaande antwoorden. Ik zit zelf namenlijk op een internationale business school in frankrijk( heb een Bac-S gedaan), welliswaar in het eerste jaar van een bachelor cursus, maar om op een internationale business school aangenomen te worden moet je als eerst een concours doen zo als " le concours acces" of " le concours S.E.S.A.M.E" ou encore "le concours passerelle" en nog veel anderen, deze "conours" vertegenwoordigen ieder een paar schoolen en zijn er voor om een voor selectie te maken, de eerste stap is om een schriftenlijk examen te doen in verschillenden onderdelen, wiskunde (heel special), het analyseren van een 70 tot 100 paginas document, engels, spaans, en franse taalkunde, als je door de voor selectie bent heen gekomen dan moet je mondelingen examens doen, wat voor mondeling examen hangt van de school af. Voor deze concours moet je je zelf voor in schrijven begin januari, en vinden plaats  rond maart. in jou geval zou ik de concours sesame adviseren omdat er een school  in LYON zit.

 

aangezien je HAVO hebt heb je geen enkel probleem om je je zelf in te schrijven voor deze concours, alleen is het niet zo makkelijk om door de voorrondes heen te komen, tenzij je goed in wiskunde en frans bent.... heel veel succes verder

Reactie van Giovanie Knoef op 19 December 2010 op 20.28

Hallo,

bedankt allemaal voor jullie reacties. Ik heb inderdaad al mijn DELF B2 diploma en ben hard op weg om mijn DALF C1 ta halen.
Echter ben ik nu wel in de war of mijn MBO 4 en mijn HAVO diploma uberhaupt een BAC kan zijn naar aanleiding van jullie reacties. Want op berichten die eerder op deze site werden gezet, werd er gezegd dat bij andere mensen hun MBO 4 diploma gewaardeerd werden met BAC+2 en BAC +4.
Het gaat over het bericht van lizzie over diploma waardering. Hier de link:http://www.nederlanders.fr/profiles/blogs/diplomawaardering-1
Ook staat er op deze site van de Nederlandse overheid dat een MBO tenminste BAC prof. en soms zelf BAC tech. Hier is de link: http://frankrijk.nlambassade.org/U_en_Frankrijk/Studeren_in_Frankri...
Maar in ieder geval kan ik concluderen volgens jullue reacties dat ik nooit dus met mijn diploma een bachelor opleiding kan gaan volgen!

iig bedankt voor alle reacties!

groetjes Giovanie.

Reactie van Ciska Slingerland op 19 December 2010 op 20.43

Hallo Giovanne, Je kunt wel degelijk mee doen met het concours, en afhankelijk van het resultaat kun je een opleiding volgen (let wel de opleiding die jij voor ogen hebt is een privé opleiding in Frankrijk).

Reactie van Giovanie Knoef op 19 December 2010 op 20.45

hoi Ciska,

 

dankjewel voor je reactie en dat ik het een privé opleiding is wist ik al.

maar toch bedankt!

Reactie van ilonka reinking op 19 December 2010 op 21.04

ik had met mijn propadaeuse getuigschrift(eerste jaar hbo)een erkend niveau "bac" voor in france.

 

succes

Reactie van Mieke van der Velden op 20 December 2010 op 2.35

Hoi Giovanie,

Het HAVO diploma staat inderdaad niet helemaal gelijk aan een "BAC." Een BAC is qua niveau te vergelijken met VWO. Maar daar zou ik me niet al te druk over maken, want dat BAC niveau heb je met je MBO studie natuurlijk al lang gehaald.

Het beste kun je je wenden tot de universiteit of opleiding waar je je in wil schrijven, die kunnen je alle benodigde informatie verschaffen. De universiteit bekijkt het niveau van je diploma, maar ook (en vooral) het "vakgebied" waarin je gestudeert hebt.

Om je in te kunnen schrijven bij een franse opleiding moet je vaak een taaltest afleggen (tenzij je tegen die tijd een volledig DALF diploma hebt, dan is de taaltest niet meer nodig). Ook vragen ze vaak vertaling van je buitenlandse diplomas (je kunt inlichtingen vragen bij het COLO of het NUFFIC in Nederland). Ook kun je de ambasade om hulp vragen. Voor veel diplomas verstrekken ze (gratis) franse verklaringen. Maar, met het ECTS systeem is het één en ander wel eenvoudiger geworden, dus misschien kun je direct met je Nederlandse diplomas terecht. Nogmaals, je kunt je het beste direct richten tot de opleiding waar je je in wilt schrhrijven.

Om teleurstelling te voorkomen, moet je er inderdaad maar van uit gaan dat een Nederlands MBO diploma over het algemeen gelijk staat aan een BAC+3, maar zoals bovenstaande berichten aantonen, kan dit nog al eens verschillen.

Om je een voorbeeld te geven, ik heb in 2003 mijn diploma laten waarderen omdat ik door wilde studeren aan een franse universiteit. Ik wilde Engels studeren, en mijn nederlandse MBO studie toerisme, samen met een volledig DALF diploma èn een Cambridge Certificate of Profiency in English heeft me slechts 1 1/2 jaar opgeleverd (m.a.w. ik heb halverwege het tweede jaar in kunnen stromen).

 

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Mieke

Reactie van Mieke van der Velden op 20 December 2010 op 2.40

En ik vergat bijna nog: natuurlijk kun je wel een bachelor opleiding volgen met je MBO diploma! De vraag is alleen in welk jaar je aangenomen wordt (2e of 3e jaar?).

Neem kontakt op met de school waar je je in wil schrijven , of met een vergelijkbare school bij jou in de buurt. Beter nog, maak een afspraak met de "service scolarité" en ga een keer langs en leg je diplomas voor. Meestal gaan veel deuren open als je laat zien dat je gemotiveerd bent!

Heel veel suces!

Mieke 

Reactie van Mieke van der Velden op 20 December 2010 op 14.58

Nee hoor, ik heb me met mijn HAVO en MTRO diploma ingeschreven voor een universitaire opleiding engels. Iedere universiteit heeft een soort van "toelatings comissie" die je diploma's bekijkt en op grond daarvan een beslissing neemt. Die procedure is geldig voor zowel openbare scholen (ofwel wat ze hier "éducation publique" noemen) als voor privé scholen (ik geef les op een "privé" economische hoge school). Alleen moet je bij de privé scholen inderdaad meestal een "concours" afleggen (een soort van toelatings examen).

Dit zou je eventueel kunnen vermijden door je in te schrijven voor een universitaire studie "commerce internationale."

Zoals ik al zei, het beste is gewoon om kontakt op te nemen met de school waar je je in wilt schrijven, die kunnen je absoluut verder helpen. En Nicolette heeft helemaal gelijk dat je alleen bij de school waar je je in wilt schrijven de juiste inlichtingen kunt krijgen. Als ik je een raad mag geven, wacht niet te lang met kontakt op te nemen. Veel inschrijf procedures starten in januari/februari.

 

Veel succes!

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

Uw donatie is nodig

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden