Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

Sinds 2006 wonen wij in Frankrijk en mijn gepensioneerde echtgenoot is verzekerd via de CPAM.

Half januari kwam hij ten val en moest per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd.
Ik was voorbereid; carte vitale en mutuelle kaart mee.
In het ziekenhuis gekomen op de 1e hulp, deelde de dienstdoende receptioniste mij mede dat mijn man geen rechten had op de SECU. Eerst zei ik nog dat de carte vitale wellicht nog een "mise à jour" moest ondergaan maar ook dat bood geen soelaas.

Het ambulancepersoneel dat eerst zo aardig was deelde mij streng mede dat ik de volgende dag wat bij hen uit te leggen had.

Ik kreeg het even benauwd, man moest een nacht naar de Intensive care, maar kon mij niet voorstellen dat we dat zelf moesten gaan betalen.

Volgende dag 3646 gebeld, hier zei men dat we in december een formulier; renouvellement des droits hadden moeten ontvangen en met een bewijs van aow/pensioenuitkering uit Nederland terug hadden moeten sturen. Er daagde mij iets, dat hadden we de voorgaande jaren inderdaad gehad, maar ik kon mij niet herinneren dit ontvangen te hebben.... Mevrouw zei mij dat ze mij terug zou bellen.

Terug naar de ambulancedienst en de zaak uitgelegd. Men raadde mij aan naar het plaatselijke CPAM-kantoor te gaan.

Daar zei men mij dat de CPAM de wetgeving veranderd heeft zonder de praktijk aan te passen; het opvragen bij elke rechthebbende buitenlander in Frankrijk is te omslachtig dat doet de CPAM voortaan anders (ik neem aan dat ze dat collectief in Nederland gaan opvragen voor alle Nederlanders die in Frankrijk wonen?), alleen is de praktijk niet aangepast dus per 1 januari heeft elke buitenlander zogenaamd geen rechten meer...... Aangezien de carte vitale een Mise à jour had ondergaan was deze waardeloos geworden en werd ter plekke ingenomen. Een papieren "attestation des droits" ontvingen wij een week later. 

Moraal van dit verhaal; waarschijnlijk merk je hier niets van; bij de huisarts of apotheek gaat alles goed, dit zijn basisrechten die men u niet gauw onthoudt. Moet je naar een ziekenhuis dan kan dit probleem zich dus voordoen, geen paniek, leg uit dat de CPAM een fout heeft gemaakt en alles komt uiteindelijk in orde!

Overigens was de gang naar het plaatselijk kantoor van de CPAM in dit geval een uitkomst, het landelijk nummer heeft mij nooit teruggebeld!

Ben benieuwd naar andere ervaringen.

Nityam Dams

Weergaven: 2230

_____________________________

☑️ Beste plaatser van dit bericht,

fijn dat je gebruik maakt van dit forum. Doe alsjeblieft mee met de discussie die volgt op je bericht! Reageer zelf op de reacties die anderen geven. Dat mag ook best een bedankje zijn. 

_____________________________

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20130207, Geldzaken, Gezondheid, Sport en Spel

Reactie van Corrie van Poelgeest op 7 Februari 2013 op 13.51

Bedankt om je ervaring me ons te delen , interessant ..

Groetjes Cor en Fleur

Reactie van Rianne van Kessel op 7 Februari 2013 op 14.20

Ik heb hier niks van gemerkt, maar ik zal het morgen eens op het lab uit proberen met mijn carte vitale.

Ik ben op 9 januari 2013 met mijn kleine meisje naar de eerste hulp geweest en daar geen problemen gehad met mijn carte vitale. Via mijn werk heb er ook niets van gemerkt, bij ons op het lab heb ik nog geen problemen gehad met de carte vitale van de 'buitenlanders' en in de dordogne hebben we toch best wel wat patienten oorspronkelijk uit nederland of engeland. Maar ik zal eens rondvragen

Reactie van Ada op 7 Februari 2013 op 14.20

goh, dat zal je maar overkomen, niet updaten dus..... en op de papieren wachten als ik het goed begrepen heb!

groet

Reactie van edith janzen op 7 Februari 2013 op 15.01

Heb dit ook ervaren, ook zonder enige brief of wat ook van mijn assurance, bleek na navraag dat ik jaarlijks een uitreksel geboorteregister had moeten insturen.  Dat doe ik nu elk jaar dus braaf.  Maar je schrikt je rot als je bij de dokter of op de Urgences belandt, en dan pas merkt dat er iets met de 'altijd geldige' carte vitale aan de hand is.  Nou ja, het hartinfarct wat je daar ter plaatse daardoor krijgt,  kunnen ze dan wel meteen behandelen ;-) 

Reactie van Nityam op 7 Februari 2013 op 16.02

Als aanvulling op het bericht van Rianne:

Voor de goede orde: Het gaat hier nadrukkelijk om personen die SECU rechten hebben omdat ze een pensioen ontvangen uit een andere EU-lidstaat; deze personen dragen in het land van herkomst een geldbedrag af dat op hun aow/pensioen wordt ingehouden, in dit geval Nederland en nl geeft geld aan het woonland, Frankrijk, dat dan de zorgkosten van deze personen via, in dit geval de CPAM, voor zijn rekening neemt. Jij hebt het over een 3-jarige dochter, en dat je werkt in Frankrijk.

Het kan natuurlijk zijn dat jouw dochter rechten heeft via haar gepensioneerde in Frankrijk wonende vader, (en jij ook als zijn echtgenote? of je valt, al dan niet met dochter onder ander regime net als ik, ik werk namelijk in Frankrijk en val niet onder de CPAM), maar misschien is hier sprake van een misverstand.

Zo niet dan is het goed om te vernemen en geldt deze situatie dus niet automatisch voor alle in Frankrijk wonende Nederlanders cq buitenlanders. Verder zeg je op een lab te werken, fijn als je eens wilt rondvragen in de Dordogne, ik ben heel benieuwd!

Nityam

Groet,

Nityam

Reactie van Nityam op 7 Februari 2013 op 18.30

Sorry, details kunnen 'em het doen; hij is aow-gerechtigde en is dus 65+

Overigen,s gezien de reacties schijnt het mee te vallen; hij valt onder bureau Nantes, we wonen in de Maine et Loire 49, dat kan wellicht ook nog schelen. De dame van het plaatselijke kantoor verzuchtte namelijk dat wij lang niet de enige waren en gaf mij de indruk dat dit probleem weleens voor velen zou kunnen spelen. Ik begin nu toch te geloven dat het meevalt, maar het is wellicht nog te vroeg voor deze conclusie.

Nityam

Reactie van anneke19 op 7 Februari 2013 op 21.02

dus: begrijp ik het goed dat ik met een uitreksel uit het geboorte register naar de locale CPAM ( Brive voor ons) moet gaan en daar regelen dat onze carte vital weer geldig gemaakt wordt???????

Wij, gepensioneerd met inkomen uit NL en via de CVZ bij de CPAM verzekerd.

Na heel de week al aan het klooien en bellen met de CVZ, nu dit weer. Het wordt wel ingewikkeld zo. Wie legt het me nog eens uit in klaar nederlands?

Reactie van Nityam op 8 Februari 2013 op 10.03

Voor Anneke, je hoeft niets te doen, dit was alleen als waarschuwing bedoeld; stel dat je op een eerste hulppost beland, en er wordt gezegd dat je onverzekerd rondloopt, dan is dat wel even schrikken.

Als AOW-gerechtigde ben je volgens een Europees verdrag gewoon verzekerd en draag jij geld af aan de CVZ, die het woonland betaalt. Evert heeft da hier boven goed verwoord.

Ik las eerder al een zekere Edith die jaarlijks met haar uittreksel geboorteregister naar de CPAM gaat.

Ik weet niet welke ambtenaar dit verzonnen heeft maar dat is flauwekul; voor aanmelding moet je namelijk kunnen aantonen dat je een bestaand persoon bent, in combinatie met je paspoort, zodat er niet iemand met een valse identiteit rechten kan krijgen in Frankrijk, logisch toch?

Daarna gaat het er om dat je steeds aantoont dat je nog rechten hebt, zoals Evert beschreef, zo ging het ook bij ons.

Ik ben blij dat weinigen het probleem herkennen, dan is het wellicht een zeer klein plaatselijk probleem.

Evert: De problemen met de rechten van mijn man zijn opgelost, de kaart is weliswaar ingenomen, maar hij heeft een "attestation" een papiertje waarop staat dat hij rechten heeft, een nieuwe kaart wordt toegestuurd.

Nityam

Reactie van Nityam op 8 Februari 2013 op 10.43

Oké Evert, mee eens, ik realiseer me ook dat ik mij dus niet genuanceerd genoeg heb uitgedrukt;

Er is namelijk nooit sprake geweest van het feit dat mijn partner geen rechten zou hebben, al leek het daarop toen de mevrouw in het ziekenhuis dat zei; de kaart gaf dit namelijk aan en op de papieren uitdraai stond; non ayant droits. Dat was even schrikken, gelukkig ben ik redelijk nuchter en bedacht dat je in Europa maar niet zomaar onverzekerd kunt zijn. Mijn bericht was bedoeld om mensen te waarschuwen zodat er geen paniek hoeft te ontstaan. Ik heb een beetje het tegendeel bereikt en zal hier in het vervolg rekening mee houden.....

Ik moet nog even uitpluizen hoe dit lijntje te stoppen, het is de eerste keer dat ik een bericht hier geplaatst heb.

groet,

Nityam

Reactie van anneke19 op 8 Februari 2013 op 10.47

geeft niet hoor Nityam, ik vind het altijd juist fijn dat dit soort berichten wordt geplaatst. Maakt je weer even scherp of alles wel goed geregeld is. Gelukkig is dat zo is gebleken.

Misschien moet je gewoon even aan de moderator van dit forum een maltje sturen om dit lijntje te verwijderen, maar aan de andere kant, kant het ook gewoon blijven staan.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Laatste nieuws uit Frankrijk

© 2024   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden