Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Het zal ongetwijfeld hier al eens aan  de orde geweest zijn:
In NL heb ik een huis en in FR een 2e huis.
Ik sta in NL in de GBA ingeschreven en heb een volledige AOW voor een alleenstaande.
Na een gesprek met de SVB heeft men daar vastgesteld dat ik  voor het merendeel van het jaar in FR ben (Frans ingezetene) en wordt er sinds twee maanden geen Zvw meer ingehouden op mijn AOW.
Volgens het SVB moet ik mij in FR verzekeren.
Mijn vraag: kan dat terwijl ik hier alleen een Residence Secondaire heb?

Dit alles in afwachting van een bezwaarprocedure die ik – om een aantal redenen -  ga starten.

Weergaven: 2818

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20171012, Geldzaken, Overheid

Het is niet mogelijk op dit bericht te reageren

Reactie van Theodora Besse op 12 Oktober 2017 op 20.13

Dat is hier inderdaad al vele malen aan de orde geweest. Waar iemand woont, of waar hij zijn domicilie heeft, wordt allereerst bepaald naar objectieve omstandigheden. Dus als je in Nederland staat ingeschreven in het bevolkingsregister en je hebt op dat adres een woning, dan woon je daar.

Maar wanneer uit feiten en omstandigheden blijkt dat je het grootste deel van het jaar (> 8 maanden per jaar) in Frankrijk verblijft én dat het centrum van je sociale leven zich grotendeels daar afspeelt, dan kan worden geoordeeld dat je eigenlijk je hoofdverblijf of domicilie in Frankrijk hebt. Zie deze pagina van de SVB.

Meer algemene informatie vind je op Overwinteren.com. In dat artikel is ook de nieuwe wet Basisregistratie Personen (2014) verwerkt, die de wet GBA heeft vervangen.

Je mag tegen de vaststelling door de SVB dat je in Frankrijk woont tegenbewijs leveren. Wanneer je dat niet lukt, wordt dus officieel aangenomen dat je in Frankrijk woont. Je bent dan automatisch niet meer verzekerd voor de ZVW, want die geldt alleen voor ingezetenen van Nederland en als NL gepensioneerde, wonend in een ander EU-land word je dan ook automatisch verdragsgerechtigd. De SVB doet zo moeilijk, omdat er nogal wat "spookemigranten" bestaan, die wel zijn geëmigreerd maar officieel liever in Nederland blijven wonen, omdat dat bepaalde financiële voordelen zou opleveren. 

Zie onder meer de CAK-website. Verhelderend is ook het artikel van de Fanf. Dat artikel uit 2015 spreekt nog van ZIN, maar de taken van ZIN zijn inmiddels overgenomen door CAK.

Lees alles eens goed door, dan weet je waar je aan toe bent. Succes.

Reactie van Wouter van Zuilekom op 12 Oktober 2017 op 20.21

Helder Theodora. Ik hoopte al op een antwoord van jou..Dank

Reactie van Anton Noë, beheerder en gastheer op 12 Oktober 2017 op 21.38
Dames en Heren,
Deelnemer heeft zojuist zelf zijn reacties in dit draadje verwijderd, voor de duidelijkheid, dat werd niet door Mod. of beheerder gedaan.
In beide reacties was duidelijk dat deelnemer andere deelnemers aan dit forum op een lasterlijke manier heeft beledigd. In beide gevallen was sprake van reacties die de opzettelijk beledigend waren en mogelijk de reputatie van de andere gebruiker van dit forum konden beschadigen. Wij hebben voorlopig de mogelijkheid tot deelname aan het forum voor deelnemer ingeperkt.
Reactie van Wouter van Zuilekom op 12 Oktober 2017 op 22.35

Voor diegenen die dit draadje gevolgd hebben laat ik weten dat ik in eerste instantie de beledigende reacties van Zip heb laten doorgaan omdat ik die zo langzamerhand behoorlijk beu ben.
Terecht heeft Anton mij erop gewezen dat ik die bewust heb gepubliceerd en hem wel gevraagd heb actie tegen Zip te ondernemen. Dat is achteraf gezien minder netjes te noemen.
Overigens is de reactie van Anton over dit alles helaas weggevallen.

Reactie van Wouter van Zuilekom op 12 Oktober 2017 op 22.51

@Jardin
De beslissing is door Anton genomen en het is aan hem deze wel of niet ongedaan te maken.
Ik laat het hierbij over dit onderwerp.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

================================================================

TOEVOEGING MODERATOR:

Omdat Wouter van Zuilekom mijn reactie niet plaatst, hij is niet meer ingelogd in het forum, doe ik dat langs deze weg:

Vanavond is in dit openbare forum sprake geweest van ernstige, op de persoon gerichte, beledigingen van ZIP aan het adres van Wouter van Zuilekom. Deze beledigingen konden m.i. worden aangemerkt als smaad en schadelijk voor de reputatie van geadresseerde.

Om die reden heb ik de mogelijkheid tot deelname aan dit forum van ZIP tijdelijk ingeperkt.

Na een nadere analyse van deze situatie heb ik Wouter van Zuilekom gevraagd waarom hij de betreffende reacties van ZIP heeft geplaatst, immers, hij modereert dit draadje zelf. Een optie die nadrukkelijk door Wouter van Zuilekom is "aangevinkt". Het scheen mij toe dat mogelijk sprake was van een vooropgezet plan: ZIP was in de veronderstelling dat zijn reacties niet door Wouter van Zuilekom zouden worden geplaatst, Wouter van Zuilekom heeft dat toch gedaan, naar achteraf blijkt om ZIP's reacties aan de grote klok te hangen.

Kortom, wederzijds een wat onfrisse situatie. De tijdelijke inperking van de deelnamemogelijkheid van ZIP heeft om die reden slechts een half uur geduurd. ZIP heb ik verzocht om niet langer op dit draadje te reageren, een verzoek waar hij welwillend op in is gegaan, Wouter heb ik verzocht om in dit door hem gemodereerde draadje geen reacties van ZIP meer toe te staan en eveneens om zijn "minder nette" (zoals Wouter dat zelf noemt) handelingswijze toe te lichten in dit draadje. Ook aan dat verzoek werd tegemoet gekomen, waarvan akte.

Ik wil deelnemers vriendelijk wijzen op de huisregels, m.n. artikel 2

Indien er verder behoefte bestaat aan overleg over dit voorval kunt u mij bereiken via info@nederlanders.fr.

Met vriendelijke groet, welterusten,

Anton Noë

Reactie van Wouter van Zuilekom op 13 Oktober 2017 op 9.10

@Wouter,
De enige vraag die ik gesteld heb is of ik me in Frankrijk KAN verzekeren als ik een hier een Residence Secondaire heb. Dit omdat deze materie voor mij onbekend was.
Ik kan je zeggen dat ik uiterst blij en tevreden ben om in Frankrijk te wonen.
Wouter

Reactie van Rob van der Meulen op 13 Oktober 2017 op 10.00

Misschien nog even een juridische nabrander, ik las het woord bezwaarprocedure. Aan het rijtje uitstekende links van Theodora zou ik deze nog willen toevoegen waar wordt ingegaan op de haken en ogen bij het bepalen van iemands fiscale woonplaats.

Reactie van Theodora Besse op 13 Oktober 2017 op 11.26

Een uitstekende pagina, Rob! Ik heb hem in mijn bladwijzers geplaatst, want er komt vast nog wel eens zo'n onderwerp voorbij.

Jan, bedankt. Mijn naam is trouwens Theodora, die in het Grieks betekent Geschenk van god (theo = god; dora of dorus = geschenk). Of nomen in dit geval omen is waag ik echter te betwijfelen... (zie hier).

Reactie van Theodora Besse op 13 Oktober 2017 op 16.14

Dag Jan, ik vermoed dat Wouter maar af en toe online is om de reacties goed te keuren en vervolgens te plaatsen. Inmiddels zou het er moeten staan, bij mij in ieder geval wel. Trouwens hopeloos dat vooraf goedkeuren van reacties. 

Reactie van Wouter van Zuilekom op 13 Oktober 2017 op 16.56

Het is de eerste keer dat ik sinds modereren van berichten een draadje heb geopend en niet goed gekeken heb anders zou ik überhaupt niet gemodereerd hebben.
Overigens wil ik het draadje nu sluiten maar ehh, hoe?

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden