Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

In 2020 heb ik een huisje in de Vogezen overgenomen van mijn oom. (We gebruiken het alleen als vakantiehuis.)

Vorig jaar kreeg ik de eerste aanslagen voor de taxes foncières de de taxe d'habitation. Toen ik m'n account op impots.gouv.fr probeerde aan te maken lukte dat aanvankelijk niet. Later bleek - dankzij de zeer behulpzame mevrouw van de plaatselijke trésorie - de oorzaak: de Franse belastingdienst had mijn geboortedatum verkeerd in het systeem staan.

Rond deze tijd verwachtte ik de aanslagen voor 2022, dus ging ik maar weer eens kijken in m'n account. Tot mijn schrik stond er onder het tabje "Biens immobiliers": "Aucun bien n'a été trouvé.".

Ik was nog aan het overwegen wat ik hieraan kon doen, toen vandaag alsnog de aanslag bij de post zat. Nu zie ik waarom mijn account "leeg" is: op de aanslag staat een ander fiscaal nummer dan vorig jaar. (De NAW-gegevens kloppen uiteraard wel.)

Ook in Frankrijk zal het niet de bedoeling zijn dat ik meerdere fiscale nummers heb. Wat kan ik het beste doen om dit opgelost/opgehelderd te krijgen?

Dank alvast en hartelijke groet,
Harold

Weergaven: 868

_____________________________

☑️ Beste plaatser van dit bericht,

fijn dat je gebruik maakt van dit forum. Doe alsjeblieft mee met de discussie die volgt op je bericht! Reageer zelf op de reacties die anderen geven. Dat mag ook best een bedankje zijn. 

_____________________________

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20220907, Overheid

Reactie van Frans Scheen op 7 September 2022 op 8.34

Dit kan heel goed omdat het een tweede huis betreft en je geen ingezetene bent. Maak je geen zorgen.

Reactie van Harold Schoemaker op 7 September 2022 op 9.58

Ter verduidelijking: ik zit nu dus met twee Fránse fiscale nummers. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Reactie van Wilna Maijenburg op 7 September 2022 op 15.12

Is dat eerste nummer niet nog van je oom? Ik kreeg van de week ook 2 aanslagen, één onder het nummer van mijn overleden man, een aan mij gericht. Allebei vermelden ze mijn fiscaal nummer.

Reactie van Jeannette op 7 September 2022 op 16.24

Toen mijn partner overleed was het ook een chaos met de fiscale nummers voor de taxes foncière en taxe d'habitation, het waren er uiteindelijk wel drie; 1 op naam van mijn overleden man, 1 op naam van mij maar mét de naam van mijn overleden man, en 1 met mijn eigen naam. Maak je geen zorgen, gebruik alleen het nummer waarop de taxes nu geregistreerd staan, de andere sterft vanzelf een stille dood, er wordt geregistreerd dat de taxes voor het onroerend goed voldaan worden, en daar gaat het om!. 

Reactie van Harold Schoemaker op 7 September 2022 op 22.02

Dank voor de reacties! Geruststellend om te weten dat dit niet ongebruikelijk is.

Reactie van Leo kooij op 7 September 2022 op 23.04

Harold, ook ik had op een gegeven moment 2 fiscale nummers. Toen ik dit bij de belastingdienst in Condom meldde was de reactie: Dit KAN NIET !  Wij hebben een tweede woning gehad bij Sancerre en daar Taxe Foncière en Taxe d'Habitation betaald. We wonen nu in Condom ( eerste woning ) en voor dit huis was opnieuw een fiscaal nummer aangemaakt. Men was blij met mijn melding, er had voordat er opnieuw een nummer aangemaakt werd eerst gecontroleerd moeten worden of er al een nummer bestond. De belastingdienst heeft nu de bestanden van de 2 nummers samengevoegd en ik heb nu gewoon weer 1 fiscaal nummer. Ik raad je aan om even bij de belastingdienst langs te gaan met de bewijzen en te vragen om dit te corrigeren, dit voorkomt bijvoorbeeld aanmaningen waarom je nog geen aangifte hebt gedaan terwijl je dit wel al hebt gedaan maar op je andere fiscale nummer. 

Reactie van Frans Scheen op 8 September 2022 op 7.58

Harold heeft geen inkomen in Frankrijk en hoeft dus geen aangifte te doen, Leo.

Reactie van Jeannette op 10 September 2022 op 22.26

Het nummer taxe fonciere en habitation is een ander nummer dan het nummer voor inkomstenbelasting.

Per belasting kantoor krijg je een nummer, iemand die in Parijs woont met een tweede huis op het platteland heeft ook verschillende belastingnummers bij verschillende kantoren dus "DIT KAN NIET" is de reactie van een incompetente belastingmedewerker van wie er in Frankrijk ontelbaar veel zijn.... 

Reactie van Harold Schoemaker op 14 September 2022 op 15.37

Ik zal nog even melden hoe dit verder is gegaan. Ik heb contact gezocht met het belastingkantoor en wat blijkt: de fiscale nummers worden uitgegeven als snoepjes. Omdat mijn geboortedatum aanvankelijk verkeerd in het systeem stond is dit gecorrigeerd. Als gevolg daarvan heb ik een nieuw nummer gekregen. Dat is alles.

In Nederland houd je juist je BSN van wieg tot graf en ik had aangenomen dat dat in alle Europese landen wel hetzelfde zou zijn, maar niet dus.

Op zich verder niet erg, als je het maar weet. Het nadeel is wel dat ik me weer opnieuw moet gaan identificeren om ook via internet (impots.gouv.fr) bij m'n "espace particulier" te kunnen. Dat is wel zo handig, bijv. om bezwaar te kunnen maken tegen de "contribution à l'audiovisuel public". (Ons huisje heeft geen elektriciteit, laat staan TV.)

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Laatste nieuws uit Frankrijk

© 2024   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden