WebT@lk KennisC@fé
 
AANKONDIGING

Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!


Erfrecht - Huis onderbrengen in stichting

Hallo allemaal

ik heb er al veel over gelezen. Je huis onderbrengen in een stichting. Ik snap de voordelen en voor ons (we hebben geen kinderen) is het misschien ene aantrekkelijke manier om ons domein na te laten aan vrienden en familie zonder dat zij enorme erfrechten moeten betalen. Dus een aantrekkelijk idee. 

Alleen hebben we het huis al lange tijd en kan ik nergens vinden hoe je je huis alsnog in een stichting kunt onderbrengen. Is er iemand die mij hier meer over kan vertellen?

Alvast bedankt voor de reacties

Weergaven: 18303

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20130519, Geldzaken, Woningen Algemeen

Reactie van Wonen en leven in Frankrijk op 19 Mei 2013 op 16.10

Ook na de aankoop van een huis kan nog een SCI  worden opgericht, maar dan zijn de kosten aanzienlijk hoger. Bij de inbreng van een huis in een SCI  behoeft dan geen overdrachtsbelasting te worden betaald (apport pur et simple). Voor de uitvoering ervan even naar de notaris.

Wim Bavelaar

Reactie van Theo op 19 Mei 2013 op 17.30

Dank je wel voor je antwoord Wim, kun je een idee geven van de kosten waar je ongeveer aan moet denken bij een huis wat circa 250.000 waard is. Ik neem aan dat het kosten zullen zijn voor het kadaster en.... welke nog meer...

Dan ga ik komende week eens even langs monsieur Notaire om te kijken wat hij allemaal rekent. Mag je een stichting (SCI) ook opzetten met Nederlandse statuten? 

alvast weer bedankt

groeten Theo

Reactie van Albertus Van Wyk op 19 Mei 2013 op 17.34

Ik heb hetzelvde gedaan , in 1999 een stichting opgericht en deze myn 'nu proprieté' rechten overgedragen via het feit dat de "zetel" van de stichtin hier ten huis is gevestigd , en de stichting de administratie van het huis(houden lees giften) dagenlyks behartigd , uiteraard heefd de stichting een bankrekening , na 10 jaar heefd de stichting een "peremtion aquisitive " !

uiteraard is het enigsins ingewikelder als hier samengevat !

Reactie van Joop Sluis op 19 Mei 2013 op 18.33

Waarom geen contact opnemen met notaris van Segelen in Grenoble? Als zoon van professor van Segelen van Straatsburg beheerst hij het Nederlands voortreffelijk en heeft mij uitstekend geholpen bij de scheiding .

Joop

Reactie van Victor op 19 Mei 2013 op 19.19

Als je geen kinderen hebt, waarom maak je je dan zorgen over erfzaken? Overdrachtsbelasting moet altijd al betaald worden, door wie dan ook. Als je niet meer leeft dan is dat jouw probleem niet meer. Notariskosten en afdracht aan de Franse staat idem dito.

Wij hebben het blote eigendom van ons huis aan de kinderen overgedragen. We behouden dus het recht om er te wonen; ze kunnen het huis niet verkopen. Misschien een nuttige tussenvorm voor de overdracht aan jullie vrienden?

Reactie van Susan op 19 Mei 2013 op 20.00

Victor dat is zijn vraag toch niet? en hij is zeker niet geinteresseerd in je 2e antwoord.

ik vind de vraagstelling van Theo wel interessant  ben benieuwd naar  verdere reacties.

Reactie van Theo op 19 Mei 2013 op 20.03

Beste Victor

we hebben dan wel geen kinderen maar wel veel dieren en we hebben hier natuurlijk ook iets opgebouwd. Het is zonde wanneer dat allemaal verloren zou gaan doordat er torenhoge erf-belastingen zouden worden geheven dus lijkt het me zinvol een weg te bewandelen die voorziet in goedkopere oplossingen. Inderdaad, het zou me niets moeten kunnen schelen maar ik wil ook nog eens een keer dat mijn beesten goed terecht komen en nog meer zaken. Ik heb liever dat de mensen voor onze beesten gaan zorgen en plezier hebben aan een verblijf hier dan dat ze alles wegwuiven omdat de lasten niet te betalen zouden zijn. Zo simpel dus.

Dat van dat blote eigendom is een idee maar moet je dat niet notarieel vastleggen? En zo ja, dan wordt het toch weer gezien als een schenking en dus een vermogen en daarover moet dan weer betaald worden.

Het blijft belachelijk. Van mijn geld waar ik altijd belasting over betaald heb moet dan nog een keer belasting over betaald worden en ga zo maar door. Het blijft gewoon een vreselijk oneerlijk systeem. 

Reactie van Theo op 19 Mei 2013 op 20.22

Dag Suzanne, je reactie kwam op mijn beeldscherm nadat ik Victor al had gemailed.

En John, ik ga het proberen. Ik loop al zo'n tijd te stoeien in mijn hoofd met dit gegeven. Nu las ik dat je in een SCI kunt werken met een soort aandelen die je ook weer kunt intrekken en dat alles zonder notariële tussenkomst (behalve bij de oprichting). 

Op deze manier kun je anderen gebruik laten maken van de stichting en blijft de stichting eigenaar van alles. Nou, dan kun je heel veel zaken gaan invullen en vorm geven. Maar voordat  ik alles ga uitzoeken moet ik eerst bekijken welke kosten er allemaal aan vast zitten. Als ik een volledige overdracht moet doen zoals bij een verkoop van een huis, praat je al gauw over 25 tot 30 duizend euro. Dat is heel veel geld en dat heb ik niet eens. Dus eerst maar eens uitzoeken wat het kost om een SCI op te richten en welke kosten daar allemaal nog meer bij horen. Gelukkig was het mailtje van Wim wel bemoedigend en ja als ik het had geweten had ik het meteen gedaan bij de aanschaf toendertijd. Maar dat is achteraf makkelijk praten.

Jullie horen van mij en in de tussentijd blijf ik open staan voor alle feedback

groeten Theo

Reactie van Susan op 19 Mei 2013 op 20.30

oké ik blijf het volgen, hopelijk een paar deskundigen hier die een goed advies kunnen geven

ja er zal wel een prijskaartje aan vast hangen.

Reactie van leroux op 19 Mei 2013 op 20.31

ik zou eerst eens een afspraak maken met een notaris en vragen wat de beste manier is om je huis over te dragen aan vrienden zonder dat er successie rechten betaald worden

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

✔️ PLAATS BERICHT

✔️ PLAATS ADVERTENTIE

✔️ BEKOSTIGING

✔️ DONEER

(LATEN WE SAMEN DE KOSTEN DRAGEN)

GESELECTEERD

Foto's

  • Foto's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ...