Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Op dinsdag  30 november om 09h15 gaat de zaal open. De conversatieclub start om 10h00.  KLIK HIER  .......Wie woont in Frankrijk, is met een Franse man of vrouw getrouwd en heeft na 2003, naast zijn Nederlandse nationaliteit, de Franse nationaliteit aangevraagd en gekregen ? Is dat te doen, is het nog steeds zo omslachtig als een paar jaar geleden toen de waslijst van benodigde papieren zo lang was dat ik toen geen stappen heb ondernomen? Hoe of wat, ik zou het graag willen horen van mensen met deze ervaring.
Martje

Weergaven: 2686

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

Overheid

Reactie van Marc Vrancken op 1 Juli 2010 op 11.59
Als je al minstens 5 jaar getrouwd en 5 jaar in Frankrijk woont, is het niet zo moeilijk. Ga naar de préfecture en zij geven je een lijst van de documenten die je nodig hebt.
Woon je minder dan 5 jaar hier moet het door een rechter uitgesproken worden. Stap even bij de balie binnen en ze geven je de hele lijst. Hier komen dan wel andere zaken bij. Zo moet je dan beijzen dat je geïntegreerd bent in de samenleving. Frans spreken zal je hier zeker bij helpen.
Groetjes
Reactie van Annemieke Kroon op 2 Juli 2010 op 8.55
Ik heb zelf de procedure gevolgd na 5 jaar getrouwd te zijn geweest en heb net vorige week het bericht gekregen dat ik de Franse nationaliteit verkregen heb.
Volgens mij heeft Marc geen gelijk als hij het over het 5 jaar in Frankrijk wonen heeft, deze kwestie moet ook als je er langer woont als 5 jaar, door de rechter uitgesproken worden. Ik woonde al 25 jaar in Frankrijk toen ik de aanvraag deed en we hebben inderdaad voor de rechter moeten verschijnen, mijn echtgenoot en ik.
Je kunt de lijst van benodigde papieren gaan halen bij het Tribunal d'Instance, er komt inderdaad heel wat bij kijken maar het is nu ook weer niet onoverkomelijk. Als het dossier compleet is, moet je met je echtgenoot voor de rechter verschijnen voor de officiële aanvraag. Daarna gaat het dossier naar het Ministère de l'Immigration en die kunnen er 12 maanden over doen om je een antwoord te geven. Ondertussen word je nog een keer opgeroepen bij de politie voor een onderzoek en een gesprek.
Bij mij hebben ze er inderdaad iets meer dan 12 maanden over gedaan (verschijning voor de rechter op 16 mei 2009, gesprek bij de politie in december 2009 en antwoord in juni 2010).
Mocht je nog meer vragen hebben, mail me gerust: am.kroon@free.fr.
Veel sterkte ermee! Groetjes
Reactie van Matty Willigenburg op 2 Juli 2010 op 9.11
Misschien een domme vraag van mij, maar wat is het belang (cq. voordeel) van het aanvragen van de Franse nationaliteit? Als europeaan kun je toch onafhankelijk van je nationaliteit je overal vestigen? Ik woon sinds ruim een jaar definitief in Frankrijk en wie me hier meer over kan vertellen: Graag! Alvast dank.
Reactie van Annemieke Kroon op 2 Juli 2010 op 9.24
@Matty:
Je hebt als europeaan inderdaad geen verblijfsvergunning e.d. meer nodig om hier in Frankrijk te wonen. Ik heb het voornamelijk gedaan om hier te kunnen stemmen en als volwaardig Frans burger "er bij te horen". Ik werk hier, betaal hier mijn belasting, heb hier mijn leven opgebouwd en vond het toch frustrerend om geen invloed uit te kunnen oefenen op wie ons regeert. En aangezien je als je de Franse nationaliteit verkrijgt in het kader van een huwelijk met een Fransman, je NL nationaliteit niet verliest (anders had ik het nooit gedaan), heb ik de stap gezet.
Reactie van Matty Willigenburg op 2 Juli 2010 op 9.31
Dank voor je reactie. Duidelijk! Aangezien ik de niet hertrouwde weduwe ben van een Nederlandse man, zal het voor mij misschien wel weer anders liggen. Ik heb in elk geval (nu nog) niet de behoefte om Francaise te worden.
Reactie van Martje op 2 Juli 2010 op 9.40
Dank voor jullie reacties, ik ga binnenkort stappen ondernemen voor dezelfde reden als Annemieke. Toen ik hier pas een paar jaar was vond ik dat ook niet nodig, net als Matty, maar nu naar bijna 30 jaar hier wordt het tijd dat ik ook een keer mijn stem uit kan brengen op belangrijke verkiezingen en inderdaad, vooral nu we ook Nederlands kunnen blijven, anders zou ik het ook niet doen. Vriendelijk groeten aan allemaal.
Reactie van Annemiek Roy op 22 Juli 2010 op 16.05
Hallo,ik ben alweer 26 jaar getrouwd met een fransman en woon sinds die tijd in Frankrijk .Ik heb mijn nederlandse nationaliteit behouden.Onze 2 kinderen hebben de dubbele nationaliteit sinds hun geboorte.( ze zijn 22 en 20 jaar oud)Ik heb 20 jaar lang verblijfsvergunningen moeten aanvragen, dat is gelukkig vereenvoudigd.De laatste keer ,dat ik mijn paspoort verlengde bij het nederlandse consulaat in Rouen, vertelde de consul , dat ik nu ook de franse nationaliteit kan aanvragen.Tot nu toe heb ik nooit echt de behoefte gevoeld, inderdaad alleen om te stemmen.Het lijkt me een heel gedoe!Ik wacht sowieso de volgende presidents verkiezingen af, ik ben het helemaal niet eens met de franse regering.
Een prettige dag aan iedereen.
Reactie van Annemieke Kroon op 22 Juli 2010 op 17.19
@Annemiek
Hoi, juist daarom zou je het nu al wél moeten doen! Kan kan je met de volgende verkiezingen wel je stem uitbrengen. Ik ben er nu in ieder geval zeker van dat ik in 2012 tegen de huidige regering, waar ik het dus ook absoluut niet mee eens ben, kan stemmen. Ik sprak gisteren nog een NL vriend die ook hier woont en hij gaat meteen volgende week de stappen nemen voor het indienen van zijn aanvraag.
Reactie van johanna van nuenen op 23 Juli 2010 op 7.53
Hallo, ik woon samen met een Fransman, we zijn niet getrouwd. Ik woon al 20 jaar in Frankrijk en heb 2 jaar geleden de franse nationaliteit aangevraagd. De reden voor dit was dat ik kon stemmen voor de presidents verkiezingen (ik denk wel dat u begrijpt waarom...... na 2007) Na ruim een jaar ben ik dus Française geworden na een vrij simpele procedure (formulier, visite politiebureau). Ik begreep pas later dat il mijn nederlandse nationaliteit niet kan behouden. Weet iemand hier iets van?
Reactie van Martje op 23 Juli 2010 op 9.24
Hoi Johanna, volgens mij heb je nu de beide nationaliteiten, die wet is nl veranderd. Je kunt het makkelijk nagaan bij de ambassade denk ik. Vriendelijke groeten.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden