Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Hoe is het leven in Marseille, een stad met veel etnische diversiteit?

Hoi zijn er mensen die wel eens in Marseille komen of daar wonen en iets meer zouden kunnen vertellen over hoe het daar is en hoe je dat daar ervaart?

Ik las vandaag dat Marseille beetje op Rotterdam lijkt maar dan in het kwadraat, in Rotterdam heb heb je al veel allochtonen, maar in Marseille bestaat de bevolking voor 40% Moslims volgens telt volgens Wikipedia. Tel daar nog een handje vol Afrikanen bij op en dan is geloof ik de autochtone "blanke" Marseillenaar wel in de minderheid toch?

Kleine euvels heb je in Rotterdam wel, in straat x een supermarkt die eerst Aldi was en nu een Saha (moslim supermarkt). Daar kan je dan WEL lekker eten kopen maar GEEN wijn! Iets waar ik wel vaak trek in heb dus dan moet ik een hele kilometer omfietsen naar een AH!

Wat ik bovendien soms als een gemis ervaar is dat ik als blanke beetje geïsoleerd raak en dan wel erg verlang naar een leven met andere autochtonen. Het is toch een soort van familie van me, al is het dan verre familie! Komt gelijk een tweede probleem, als ik dan wil verhuizen naar een blank gebied dan moet ik mijn familie ( broertje, zusje, moeder ) achterlaten en ben ik die ook soort van kwijt!

Kortom hoe ervaart u Marseille? Als bewoner of als passant?

Weergaven: 2031

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20160716

Reactie van ed posse op 17 Juli 2016 op 0.23

Het word geloof ik niet zo een druk topic, ja als ik met verkeerde been uit bed stap en ik hoor het woord moslim en iemand vraagt me hoe het leven hier is dan zeg ik :

Tsja de moslim in de wijk waar ik woon? nurks, gefrustreerd, je nooit groetend, of dan de jeugd die problemen zoekt omdat je niet bij hun "clan" hoort, dan weer boers of wrochtig of stom macho , ja je moet er maar tegen kunnen, ik zou wel mn koffers willen pakken,

Reactie van Moderator Nederlanders.fr op 17 Juli 2016 op 9.03

Hallo Ed,

We hebben je geholpen met het formuleren van de bericht dusdanig dat deze geen generaliserende beledigingen bevat tegen een volk of religie. We verzoeken je vriendelijke om je toegevoegde reacties niet te gebruiken om deze generaliserende en beledigende etiketten alsnog toe te voegen.

Reactie van En Laurenc op 17 Juli 2016 op 12.17

Wat ik er zo een beetje over hoor Ed is dat in de zgn banlieu's in Frankrijk de politie nauwelijks nog durft te komen, of het moet met pantservoertuigen zijn en ander groot materiaal, want het gebeurt regelmatig dat er vanuit de flatgebouwen jeu de boule ballen of komplete koelkasten e.d. naar beneden worden gegooid, van 10 of 15 hoog, bovenop de politie auto's die nog zich wel in die wijken durven te begeven. Zoals met alles zoeken de fransen meer de confrontatie, door heel hard de boel aan te pakken en ik begrijp door erover te lezen dat men in Nederland de problemen in die wijken wil proberen op te lossen met buurtwerkers, buurtagenten en het drinken van kopjes thee. Zeg jij mij maar wat beter werkt?

Reactie van ed posse op 17 Juli 2016 op 17.26

Owww als ik met mijn goede been uit bed stap?

De plaatselijke Marokaanse slager verkoopt heeeeerlijk Spaans biefstuk ( excuus voor de vegetariers ) , iets wat de AH geeneens verkoopt! ( Het is een soort biefstuk die heel lekker gekruid is, Ook bakkenvol met goedkope verse munt ( voor muntthee ) en verse koriander etc etc die in de AH voor mij onbetaalbaar zijn maar bij de Turk opeens wel in mijn budget liggen..

De Halal supermarkten zijn vaak heel goedkoop, vlees is veel goedkoper. omdat dus een moslim van zijn geloof geen winst mag maken en niet mag speculeren met ( andermans ) geld, dus dat betekend vlees te koop waarin je bij de Albert Heijn het dubbelle betaald,

De moslim meisjes in mijn plaatselijke AH die helpen me altijd wel vriendelijk, ( verder als vriendelijk kom je meestal niet want het is wel dat de groepen ( ik noem ze zelf liever rassen net zoals je ook katten en paarden rassen hebt ) totaal gescheiden leven dus een huwelijk zit er meestal niet in,....

Ja voor de hash rokers in Holland? Is het positief omdat de Arabieren lekker veel koffieshops hebben, maar tsja ik ben zelf geen blower dus ik heb daar niet zoveel aan,

En nog meer positiefs? Nu moet ik iets gaan zweten want ik weet opeens niets meer, ummm even denken, Oja ze luisteren geen jan Smit, Gordon, of Bzn! Voor veel van jullie lezers klinkt dit beetje raar zo van "Wat is er nu weer mis met Jantje Smit?" maar voort mij is het dan wel een groot genot dat mijn buurman geen palingmuziek uit Volendam draait op zijn stereo!

Reactie van ed posse op 17 Juli 2016 op 18.45

Hoi vroeg je aan een doorsnee nederlandse arbeider in 1980 : "Hey ik heb iets lekkers ontdekt, namelijk knoflook, dat eten ze in verre landen ( zoals Frankrijk vroeger een ver land was ) en dan zei hij apert "Raar eten heb ik geen intresse in!" Dus toen konden zelfs Fransen lastig vrienden maken met Hollanders!

De allochtonen op hun beurt in 2016 in mijn stad, maken niet snel vrienden met Hollanders, zaken ermee doen? Ok, dat doen ze nog wel,,,,,  maar eentje spreken op straat zomaar van "hoe gaat het ?" dat is er toch meestal niet bij!

Reactie van Leon Speetjens op 17 Juli 2016 op 19.24

Geachte discussianten,

"Die van ver weg hebben natuurlijk ook de meeste vragen". Heel gewoon.

Maar uit veel blijkt dat hun oordelen er al dik zijn. En ze komen verifieren dat is niet zo erg in.

Wij gingen na 15 jaar Mormoiron naar Marseille (nu 6 jaar geleden). En wij zijn er op onze leeftijd, best blij mee. Heel anders, veel positiever ook, maar dat gaat er lastig in bij sommige  "ervaringsdeskundigen". Stuurlui aan de wal. Stel: je voor dat steden kunnen ook leuk kunnen zijn! Brrr.

Dat kan prima, zeggen we uit ervaring, maar niet iedereen moet dat zomaar proberen. Het vereist vooral een wat open cosmopolitische instelling. En ook dat je i.h.a. echt van mensen houdt. Nog meer dan van de bomen, de vogels en de honden etc. En dat is niet altijd evident.

Waar ze het FN in meerderheid stemmen en ook de PVV in Ned. : daar zul je die stadsliefhebbers niet veel aantreffen (zie de exacte cijfers in Ned en Frankrijk hierover!). Zonder platteland zou Marine naar 15% terug vallen dat is een feit. Daar zijn goede en zeer begrijpelijke verklaringen voor natuurlijk..

En: er zijn altijd uitzonderingen, en gelukkig waren die er nu ook in "deze kolommen".

Groet

Leon en Mieke Speetjens  die 22 keer verhuisden samen, meestal for business reasons. En ook veel verschillen zagen. Bennekom was bijvoorbeeld nogal traumatisch. Marseille is dan een echt feestje..

Reactie van Leon Speetjens op 17 Juli 2016 op 19.33

Nog even dit: mijn bericht, als marseillaan, dat ook verwijst naar de blog die veel over Marseille bevat, is enkele dagen geleden geplaatst. Daar staan bijna alle antwoorden in op vragen die hier langs komen. Opvallend is dat niemand van jullie er aan refereert. Tja het menselijke geheugen is kort en soms ook selectief. 

Nu ben ik toch even benieuwd... want mijn blogteller (deel ned. fr) zegt dat nogal veel klikten..

maar niet allemaal, dat klopt.

Leon Speetjens.

Reactie van ed posse op 17 Juli 2016 op 20.02

Hoi Leon Spleetjes!@

Ik had je stukje bij voorbaat niet gelezen omdat ik in Holland genoeg heb gelezen over mensen die voluit alleen maar positieve dingen melden over het leven in een multiculturele stad en ik was ook beetje op zoek naar de keerzijde van de medaille! Ten tweede praat je erg dichterlijk! iets wat bij velen interesse opwekt maar ik hou zelf meer van korte zakelijke taal.

Hier iig een linkje naar Leons stukje :

http://leon-de-marseille.blogspot.nl/2016/07/marseille-onze-zeer-le...

Reactie van ed posse op 17 Juli 2016 op 20.15

Um ja wat ook meetelt voor mij is dat ik in 1980 naar een stadsdeel Rotterdam verhuisde waar een grootste  deel nog blank was en 20/30 jaar later opeens bijna een "zwarte" stad! Had ik zelf de wens gehad in 1980 om in Afrika te gaan wonen of in Arabie? Dan zou het voor mij geen probleem geweest zijn,....

Reactie van Leon Speetjens op 17 Juli 2016 op 21.25

Dank je ED je bent een gentleman en ook een aparte snuiter. Wat ik best mag!

Groet,

Leon Speetjens die ook vele vettige kanten leert kennen van deze stad. Mijn andere (duizenden foto`s) laten ook die zien. Zeer boeiend en vaak ook humaner dan onder die zo nette mensen..

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GRAND MERCI !!

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden