Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

hulp gevraagd m.b.t. franse wet-en regelgeving

Hallo,

Even voorstellen:

Mijn naam: Hans Blok, 69 jaar , adres: 8 Rue du Chasselas  11800, Monze, 

12 km van Carcassonne, Languedoc, Frankrijk,

Informatie.

Sinds juni 2011 woon ik met mijn vrouw permanent in zuid Frankrijk. Omdat wij geen kinderen hebben, leek ons het genieten mijn (ABP) pensioen   en het leven in Frankrijk wel aantrekkelijk.

Het pakte anders uit.

Vijf weken na de verhuizing  (juli  2011) kreeg mijn vrouw een beroerte  (AVC). Ziekenhuisopname, revalidatie in een kliniek, enz, enz. Zij is verlamd aan de linkerkant van haar lichaam,  gelukkig werken de hersenen nog goed ( zij het ook met beperkingen).

De franse regelgeving zorgde ervoor dat m’n vrouw thuiszorg kreeg (auxiliaire via  MDPH) 

en daar hebben we meer dan vijf jaar gebruik van gemaakt.  

Op één januari 2017 ging het mis. 

Samen zijn we gevallen, mijn vrouw had een gebroken heup. Het ging al eerder steeds slechter met proberen te staan  en naar toilet, bed  of rolstoel; ik verwijt mezelf dat ik niet eerder aan de bel heb getrokken. Na de ziekenhuisopname bleek het onmogelijk om haar –met thuishulp- nog thuis te kunnen verzorgen. Ik ben dus op zoek gegaan naar een fatsoenlijke oplossing, een             “ maison de retraite “ waar zij momenteel verblijft, vanaf 27 januari 2017.

Dat blijkt een kostbare zaak.

Zij zit daar nu en wordt goed verzorgd, zij het dat alle medebewoners toch  minder aanspreekbaar zijn, voornamelijk patiënten met Alzheimer en allemaal veel ouder.

(mijn vrouw is 64) 

Inmiddels (met hulp) een aanvraag gedaan voor financiële ondersteuning (APA).

Dat werd  in eerste instantie afgewezen met als reden: “U heeft al hulp”. Men doelde  op de hulp van de MDPH die we tot januari  2017 gehad hadden. Dus heb ik een verzoek tot annulering van die “rechten” ingediend. En aansluitend weer een hernieuwde aanvraag voor hulp via de APA ingediend. Ook onze  mutuelle heb ik gevraagd of ik in aanmerking kwam voor ondersteuning.

Helaas.

Omdat ik niet   geheel op de hoogte ben van de franse wet- en  regelgeving  en vraag om die reden het volgende:

Kan iemand mij duidelijk maken waar je “recht op hebt” en waar en hoe je dit verzoek dient in te dienen?

Vanzelfsprekend kan ik u alle informatie geven mocht een en ander niet duidelijk zijn.

Bij voorbaat dank voor uw hulp.

Vriendelijke groeten,

Hans Blok.

Tel:  04 68 78 97 38 ; mobiel 06 38  40 69 75  ; email:  hansblok@orange.fr

Weergaven: 1163

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20171026, Geldzaken, Ouderverzorging., Overheid

Reactie van lidy nouris op 26 Oktober 2017 op 14.08

U kunt zich misschien richten tot le Conseil Général. In ons departement (43), is de MAIA daar een onderdeel van, die zich bezig houden met alles rondom de "oude dag". U kunt daar een casemanager krijgen (gestionnaire de cas), die in elk geval bij ons van alles regelt en zeer behulpzaam is. Misschien weet uw huisarts of een assistante sociale hoe dat in uw omgeving is geregeld. Wij zijn zéér tevreden over de hulp in Frankrijk. Veel sterkte...

Reactie van lidy nouris op 26 Oktober 2017 op 14.10

O ja, u kunt ook kijken op de website raadendaad.nl, voor hulp aan Nederlanders in Frankrijk...

Reactie van Maria op 26 Oktober 2017 op 19.40
Beste Hans,

Misschien dat leden van deze Nl vereniging is uw regio u de helpende hand kunnen toesteken.

https://nvlr.eu/de-helpende-hand/

Naast Raad en Daad natuurlijk die deskundigen/vrijwilligers hebben hebben verzameld.

Helaas kan ik u niet helpen maar wil u laten weten dat ik het een uiterst triest verhaal vind. Een droom die volledig anders uitpakt en die je niemand toewenst. Ik hoop echt dat u en uw vrouw ondersteuning krijgen hier in FR of anders misschien in NL indien gewenst én mogelijk.
Reactie van Paul J.J. Verpaalen op 27 Oktober 2017 op 14.46

Beste Hans,

Op internet vond ik deze link:https://www.korian.fr/fiches-pratiques/_/financements/les-aides-fin...

Weliswaar betreft dit een instituut dat zorgdraagt voor het vinden van een maison de retraite en daar gaat het wat u betreft niet om, maar er staat duidelijk uitgelegd op welke 4 soorten hulp u een beroep kunt doen. Ook wordt aangegeven waar dit kan. Vanuit mijn ervaring als (ex) infirmier libéral weet ik dat het proces vooraf soms moeizaam verloopt, maar dat er vrijwel altijd een goede oplossing gevonden wordt. Veel succes dus, u mag mij ook altijd mailen of bellen wanneer dat u zinvol lijkt. Ik zal mijn gegevens achterlaten op het door u vermelde mailadres. 

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden