NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !

Inkomstenbelasting op vervroegde pensioenuitkering.

Bonjour tout le monde,

Volgend jaar zou ik, één jaar en acht maanden vóór mijn pensioengerechtigde leeftijd, mijn pensioen laten uitkeren. Maar onlangs las ik het volgende:  je kunt hoge belasting op pensioen vóór je AOW-leeftijd mijden door het pensioen te laten uitkeren vanaf het jaar van de AOW-leeftijd (ervan uitgaande dat je middelen hebt om de periode zonder uitkering te overbruggen). Mijn vraag: geldt dat ook als je in Frankrijk woont en dus hier belastingplichtig bent?

Groet van Veronica

Weergaven: 1732

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20181127, Geldzaken, Overheid

Reactie van edith janzen op 27 November 2018 op 22.15
Het maakt niet zo veel uit. Wat in NL aan belasting is betaald, mag je verrekenen met wat de impots in Fr. heft. Over alle soorten pensioen, dus ook aow, betaal je in Fr. belasting.
Reactie van Janny O. op 27 November 2018 op 23.05

@edith, ik denk dat Veronica ergens anders op doelt. Als je in Nederland je AOW leeftijd hebt betaal je minder belasting, dus die tijd ervoor meer als je vervroegd pensioen gaat ontvangen.

Ik denk niet dat je daar in Frankrijk op die leeftijd iets van merkt. Maar misschien begrijp ik minder van de Franse belastingen.

Reactie van edith janzen op 28 November 2018 op 9.02
Ik begreep dat Veronica belastingplichtig is in Fr. en niet in NL. Planning met pensioen levert je weinig op, als je in Fr. over alle inkomsten belasting moet betalen, volgens de franse regels. Maar wellicht zie ik iets over het hoofd, en past Fr. andere regels toe in haar geval, vanuit het belastingverdrag met NL? Enfin, op dit forum zijn ook belastingdeskundigen aktief, die weten dit veel beter.
Reactie van Bert op 28 November 2018 op 9.42

Ik denk dat Veronica met vroegpensioen gaat en dat dan het hoge belasting tarief van 52 % op haar pensioen van toepassing is, net als bij mij het geval was  (dank zij Zalm die dit heeft bedacht ). Of zij recht heeft op loonheffingskortingen, geen idee. Bij mij was het niet geval niet omdat ik belastingplicht was / ben in Frankrijk. Zo te lezen gaat dit dus ook niet op voor Veronica.

Reactie van Janny O. op 28 November 2018 op 9.46

@Bert, waarom gaat dat niet op voor Veronica? Ze schrijft toch dat ze in Frankrijk belastingplichtig is?

Reactie van Wilna Maijenburg op 28 November 2018 op 10.00
Ik heb zelf sinds mijn 57e pensioen uit een lijfrenteverzekering. Wordt bruto uitgekeerd en ik betaal geen cent belasting hier in Frankrijk. Mijn man heeft AOW plus partnertoeslag, zelf ook pensioen, maar omdat ze hier in LDF mijn uitkering maar voor 50% belasten betalen wij geen belasting. Maar met vroegpensioen schijnt het dus anders te werken zoals Bert meldt.
Reactie van theo meijman op 28 November 2018 op 10.06
Ik lees dat men over alle pensioenen belasting moet betalen in Frankrijk. Dat is onjuist. Over overheidspensioenen, zoals bijvoorbeeld ABP, betaal je in Nederland belasting en niet in Frankrijk.
Reactie van Bert op 28 November 2018 op 10.09

Janny. Veronica vraagt : geldt dit ook als je in Frankrijk woont en hier dus belastingplichtig bent . Zij schrijft dus niet dat zij hier belastingplichtig is. ( onder haar foto staat Amsterdam ) De loonheffingskorting  wordt toegepast (moet je wel om vragen) als je in Neederland  aangifte moet doen. In ieder geval ik was destijds behoorlijk de sjaak. Voor alle duidelijkheid ik krijg mijn pensioen van het ABP.

Reactie van Veronica op 28 November 2018 op 10.30
Dank voor jullie reacties. Ik zie dat ik wat duidelijker moet zijn. Ik woon in Bretagne en ben in Frankrijk belastingplichtig. Volgend jaar word ik 65; ik had eerder bedacht dat dat een aardige leeftijd zou zijn om mijn pensioen te laten uitkeren; dat is geen overheidspensioen overigens. Mijn pensioengerechtigde leeftijd is 66 jaar en 8 maanden. Ik heb begrepen dat het percentage inkomstenbelasting vóór die datum flink hoger is dan wanneer je officieel met pensioen bent en dus AOW ontvangt.
Reactie van Jako op 28 November 2018 op 10.36
Er speelt natuurlijk meer dan alleen belasting. Je zult door moeten rekenen wat er gebeurt als je inkomen omhoog gaat door het pensioen. Of wellicht heb je nu helemaal geen inkomen en leef je van je spaargeld.
Wat is de invloed op je ziektekostenverzekering? -wordt je 'verdragsgerechtigd' zodat NL premie gaat inhouden en het pensioen uitkering wellicht 'verdampt' door premie ziektekosten?

In veel gevallen is het handig om het moment van het verkrijgen van Nederlands verdragsrecht en pensioeninkomen zo lang mogelijk uit te stellen. Daardoor stijgt de pensioenuitkering en blijf je zo lang mogelijk verzekerd via het Franse ziektekostensysteem, goedkoop tot gratis bij lage inkomens.

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.


Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

CORONA | COVID-19

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0