Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

De kogel is door de kerk.

In januari gaan we remigreren van Portugal naar Frankrijk.

Mijn man heeft nog een oud numero de securité social en kan in januari het aanvraagformulier voor het opstarten van de micro entreprise versturen. Ik was vroeger 'ayant droit' dus moet nu eerst een eigen nummer aanvragen bij de CPAM via formulier S1106.

Zodra ik mijn eigen nummer heb, laat ik me inschrijven als conjoint collaborateur. 

De reden is dat wij niet onder de ZVW willen gaan vallen vanaf pensioenleeftijd, omdat wij al 25 jaar totaal ontworteld zijn in NL. We willen met de grote groep Fransen meedoen in het systeem. 

Daarbij is de micro entreprise een nieuwe uitdaging. Heb er veel over gelezen en voel me al redelijk thuis in de materie en dat geeft rust in het hoofd.

Heb er zin in!

Weergaven: 1556

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20211222, Midden- en Kleinbedrijf

Reactie van Guillaume Vogel op 22 December 2021 op 17.06

Veel succes met jullie remigratie.

Ik dacht dat je al in Frankrijk woonde!

Ik neem aan dat je naar de Pyrénées Atlantiques gaat verhuizen.

Reactie van Fabienne M op 22 December 2021 op 17.52

Dank je.

Wij hebben nog steeds hetzelfde huis sinds 1997 in de Pyrenees-Atlantiques. De afgelopen 6 jaar non resident, maar wel jaarlijks op vakantie in la douce France. Heb het gevoel nooit echt weg te zijn geweest.

Reactie van John op 22 December 2021 op 18.24

veel succes , ik ben zeer geinteresseerd hoe jullie het aanpakken want ik zit straks een beetje in dezelfde situatie,ik wil dan  absoluut  niks meer te maken hebben met de Nederlandse staat...

Reactie van Fabienne M op 22 December 2021 op 18.38

Dank je, John. 

Wij willen ook proberen zoveel mogelijk kwartalen retraite op te bouwen, zodat we er zeker van zijn dat we ook na stoppen van de ME in Frankrijk verzekerd blijven. Helaas is het statut van conjoint collaborateur in de nieuwe wet max 5 jaar mogelijk. Daarna zien we wel.

Reactie van Jeannette op 22 December 2021 op 18.42

Micro entreprise is een belasting regiem, je kunt geen micro-entreprise als zodanig oprichten.

Reactie van Fabienne M op 22 December 2021 op 19.58

Jeannette, onze business krijgt het jasje van een ME en betalen dan sociale premies.

Reactie van jaap op 23 December 2021 op 10.23

John, de snelste wijze om jouw doel te bereiken (niets meer te maken willen hebben met de NL staat) is Frans staatsburger te worden en je NL paspoort inleveren.

succes!!

Reactie van Annelies Magre op 23 December 2021 op 10.25

Wellicht is er de afgelopen jaren wat veranderd, maar 6 jaar geleden ging het bij ons als volgt:

We hebben ons bedrijf direct na vestiging in Frankrijk ingeschreven bij de CCI (een micro-entreprise). Het bedrijf staat op mijn naam, en mijn echtgenoot werd direct ingeschreven als conjoint collaborateur. Het CCI regelde vervolgens onze aanmelding bij de belastingdienst en bij de (toen nog) RSI (is nu URSSAF). Daarna kregen wij van de RSI automatisch een sociaal nummer en later de carte vital.

Wij hadden dus in ieder geval niet eerst een sociaal nummer nodig.

Reactie van Janny O. op 23 December 2021 op 10.43

@jaap, enkelen willen bijna "niets" meer met Nederland te maken hebben. Behalve de maandelijkse bankoverschrijving ;)

Reactie van Fabienne M op 23 December 2021 op 10.46

Annelies, bedankt voor de melding van jouw eigen ervaring. Dat is dus heel goed gegaan. 

De Urssaf deelde mij mee dat het online aanvragen van de ME blokkeert als ik als conjoint/collaborateur geen sociaal nummer heb. Ze zeiden het eerst maar te proberen, maar als het blokkeert, gaat mijn man de ME beginnen en ik moet volgens Urssaf en CPAM eerst via formulier S1106 een nummer aanvragen en me dan laten inschrijven als conjoint collaborateur.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

Uw donatie is nodig

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden