Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

Beste Allen,

Het duurde bijna een jaar voordat ik een provisorische numero d'assuré kreeg van de CPAM. In die periode moest ik een aantal keer naar een huisarts. Ik kende er geen, dus ging naar een van de vele 'Medico-Dentale' bureaus hier in Parijs. Steeds na betaald te hebben ontving ik een Feuille de Soin die ik opgestuurd heb naar de CPAM. Nu worden deze bezoeken door de CPAM voor 30% vergoed ipv 70%, omdat die 'hors parcours' waren, m.a.w. geen bezoek aan mijn 'medecin traitant'. ik heb de CPAM herhaaldelijk gevraagd hoe ik zonder compte AMELI en zonder zelfs een provisorische numero d'assuré een 'medecin traitant' kon aangeven. Steeds krijg ik alleen qua antwoord dat de 30% volgens de regels is. Heeft het zin dit nog aan te vechten? Zo ja, hoe?

Dank bij voorbaat voor alle tips.

Vr. groet,

Pim

Weergaven: 1119

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20210816, Geldzaken, Overheid

Reactie van edith janzen op 17 Augustus 2021 op 8.28

In onze regio vergelijkbaar gedoe (platteland, zuid Tarn) Ik ben bij huisartsen keurig geholpen, ze noteren dan 'en urgence', of doen het consult helemaal gratis. Overigens kun je ook zonder vezekering of CPAM nummer aan een  huisarts vragen of zij (hij) jouw medecine traitant wil zijn. Mensen die alleen in Fr. zijn in de zomer, hebben ook hier een 'huisarts'. Probleem is dat in sommige regio's de huisartsen een patientenstop hebben. Gelukkig kost een consult slechts 25 euro, dus voor mij was het niet zo'n vraagstuk om een tijd zonder medecine traitant te zitten. Bij de CPAM de strijd aangaan, kost je heel wat, en niet alleen een hele lange adem. Ik heb het opgegeven. Je moet originele documenten opsturen, die ze dan vervolgens 'niet ontvangen hebben'. Zelfs als het per LRAR gegaan is. In alle gevallen ben je de originelen dus kwijt, en copieen accepteren ze niet. Ik stuur de feuille de soins en betalingsbewijzen nu via een huissier in, maar dan willen ze alleen vergoeden als je de rekeningen betaald hebt per overschrijving van een franse bank of per CB. Leuker kunnen we het niet maken, wel onzinniger.   

Reactie van Wil Louwers op 17 Augustus 2021 op 8.28

Ben je al een keer naar een Centre Social geweest? Dat is een soort buro van Sociale Raadslieden. Zoiets kan ik je aanraden ook omdat me niet helemaal duidelijk is of je altijd naar dezelfde nog niet huisarts ging of ook naar een andere of anderen. Verder krijg je volgens mij snel een voorlopig nummer en snap ik ook niet helemaal als je het hebt dat je zelfs daarvoor bijna een jaar hebt moeten wachten. Verder is het 'normaal' dat je lang moet wachten voordat je je Carte Vitale in bezit hebt nadat je je hebt aangemeld, doe maar vanaf drie maanden.

Reactie van Pim Dillinger op 17 Augustus 2021 op 9.12

Wat Edith zegt klinkt vrij uitputtend. Ik zal kijken of ik een buro kan vinden zoals Wim beschrijft. Ik bezocht idd diverse généralisten. Het lang wachten op mijn voorlopig nummer kwam omdat men mijn geboorteakte niet mooi genoeg vond. Ik heb nu wel eindelijk een Carte V.

Reactie van Peter Jan op 17 Augustus 2021 op 9.40

Een papieren alternatief is om contact te zoeken met de commission de recours amiable van de CPAM waar je onder valt. Vaak wordt die commissie ook genoemd bij afwijzing van iets.

In een brief leg je de situatie omstandig uit,  voeg vooral kopieën van belangrijke stukken bij en vraag om de zaak te willen herzien en om remboursement. Aangetekend versturen met accusé de réception. Ik heb nooit originelen verstuurd.

In tegenstelling tot Edith heb ik al vele malen en met succes om herziening van bijv.  afgewezen vervoerskosten gevraagd. 

Reactie van leroux op 17 Augustus 2021 op 10.25

in mijn woonplaats komt er iemand bij de mairie van de cpam af en toe om mensen te helpen en anders zouik langs gaan bij de sociale afdeling van de mairie

Reactie van Pim Dillinger op 17 Augustus 2021 op 11.24

Een commissie zou fijn zijn; is tot nu toe heel frustrerend niemand te kunnen spreken. Elke reply van ze via de site is iets anders, niet echt helder, behalve altijd afwijzend. Ik diende eerder twee feuille de soin in ivm recept bij de apotheek, nog altijd 'hors parcours/med. traitant'. De ene werd qua vergoeding geweigerd tenzij ik stapels aanvullend bewijs lever, de ander werd snel aan mij vergoed zonder vragen.

Reactie van Peter Jan op 17 Augustus 2021 op 13.32

De commission antwoordt niet op mails, maar via de ouderwetsche weg: per brief.

Mijn advies: stel een brief op waarin je 

1. De situatie waarin je je bevindt beschrijft 

2. Declaratie per declaratie de gevolgde weg en de vergoeding

3. De gewenste situatie

Het is even werk, maar de commissie buigt zich echt over de brief en komt soms het aanvullende vragen  ( mijn ervaring).

Succes met deze strijd tegen de bureaucratie.  De aanhouder wint (niet altijd). 

Reactie van Pim Dillinger op 17 Augustus 2021 op 19.45

Dank, Peter Jan voor de goede handleiding. Ik zal proberen de puf op te bouwen om er werk van te maken.

Reactie van Wil Louwers op 18 Augustus 2021 op 8.27

@ Pim, ik snap dat het om 'puf' gaat om er aan te beginnen. Vandaar ook mijn suggestie om bijvoorbeeld naar een Centre Social te gaan. Als je daar een competent iemand tegenkomt, neemt die je een heleboel uit handen en weet zo iemand ook de (snellere) weg. Iets anders is, dat er ook nog steeds kantoren van de CPAM zijn, waar je dan een fysiek iemand tegenkomt, hetgeen ook nog wel eens wil helpen om zaken geregeld te krijgen. 

Reactie van Peter Jan op 18 Augustus 2021 op 9.49

@ Wil en Maria: natuurlijk zijn jullie suggesties goed en helpt men daar veel mensen die de weg kwijtraken in de bureaucratie. Pim's probleem is dat de CPAM- medewerkers vraagt dingen te doen die niet conform de regels zijn. De commission de recours etc. kan wèl van de regels afwijken, maar daarvoor moet je ze veel informatie geven. Terecht zucht Pim een beetje om puf te krijgen, maar ook bij gebruik van jullie bureaus of instanties moet je alles op een rijtje hebben. En ook zij ontkomen niet aan de commissie. Regels zijn immers regels.

@ Pim: als de Franse taal een probleem is, kun je een beroep op me doen. Stuur dan even een persoonlijk bericht ( na vriendschapsverzoek).

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Uw donatie is nodig

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden