Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Na verhuizing naar Frankrijk, waar betaal ik dan belasting?

Wie kan mij een goede bron aanwijzen, waar ik de informatie kan vinden over HOE en WAAR ik belasting moet betalen?

Mijn situatie is volgende:

  • Ik ga een dezer dagen naar Frankrijk verhuizen
  • Wonen doe ik bij mijn franse vrouw, in ons gezamelijke huis, in Lille (59)
  • Ik zal mij uitschrijven bij Nederlandse gemeente
  • Mijn inkomsten zijn freelance werkzaamheden waarvoor ik facturen ontvang

Dank voor je tijd (ik heb een half uur door het forum gebladerd, en vond geen informatie hierover)

Met vriendelijke groeten, Roel

Weergaven: 804

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20210304, Geldzaken, Midden- en Kleinbedrijf, Overheid

Reactie van Alice van 't Hof op 4 Maart 2021 op 16.59

Ik denk dat het heel belangrijk is dat je meld of je inkomen uit NL of uit FR komt.

Reactie van pieter10 op 4 Maart 2021 op 17.18

een half uurtje is toch niet zo lang?

Reactie van johndijkstra op 4 Maart 2021 op 17.34

Nou, ik zou mij toch wat beter inlezen(min 1 uur) en elke situatie is weer anders het is geen ABCtje Succes!

Reactie van Anna Gerlach op 4 Maart 2021 op 17.39

Wanneer ben je fiscaal inwoner van Frankrijk ?

Volgens artikel 4 B van de Code général des Impôts, zijn dat personen die hun foyer of hun hoofdverblijf in Frankrijk hebben (dwz meer dan 183 dagen per jaar in Frankrijk verblijven*), personen die in Frankrijk een professionele activiteit uitvoeren, behalve als bewezen kan worden dat het een incidentele activiteit is, personen die in Frankrijk het centrum van hun economische belangen hebben.

Als je fiscaal inwoner van Frankrijk bent, moet je aangifte doen van inkomstenbelasting, zelfs als je hele inkomen uit Nederland komt en in Nederland belast wordt. In dat geval betaal je geen inkomstenbelasting in Frankrijk. Als er ook een Frans inkomen in het “foyer” is, wordt om te bepalen hoeveel belasting in Frankrijk moet worden betaald over dit Franse inkomen, rekening gehouden met het wereldinkomen. Daardoor kan de te betalen belasting iets hoger uitvallen.

*De Franse fiscale administratie hanteert om te bepalen of iemand zijn "séjour principal" in Frankrijk heeft als principeregel : meer dan 6 maanden : "en règle générale, doivent être considérés comme ayant en France le lieu de leur séjour principal les contribuables qui y séjournent pendant plus de 6 mois au cours de l'année donnée" ....(source Bofip)

Reactie van Jeannette op 4 Maart 2021 op 21.08

Je schrijft als freelancer te werken en facturen te ontvangen.

Ik denk dat je bedoelt dat je facturen uitschrijft.

Hoe dan ook je moet je activiteit naar Frankrijk verhuizen, afhankelijk van wat je doet moet je je als zelfstandige inschrijven (profession libérale) of een bedrijf starten en je inschrijven bij de Franse KvK, Chambre de Commerce. 

Een en ander is afhankelijk van je activiteit en je omzet. 

Belasting aangifte doen en betalen is van latere zorg, je moet eerst zorgen dat je een ziektezorgverzekering hebt (CPAM) en dat je sociale lasten afdraagt (URSSAF)

Je moet aangifte doen voor de belasting in het jaar dat je op 1 januari in Frankrijk woont. 

Sociale lasten en ziekenfonds moet je betlaen vanaf het moment dat je je in Frankrijk vestigt. 

Reactie van Willem Drenth op 4 Maart 2021 op 21.09
@ Roel Guldemond

Rob van Schijndel
www.frankrijkemigratie.nl
info@frankrijkemigratie.nl
Reactie van Willem Drenth op 4 Maart 2021 op 21.10
Reactie van Willem Drenth op 4 Maart 2021 op 21.11
Reactie van Roel Guldemond op 5 Maart 2021 op 11.53

Merci à vous tous !

Met de diverse links en jullie diverse opmerkingen, kan ik gericht verder inlezen. Inderdaad is een half uurtje niet veel (Pieter10 merkte dat op).

Ik voel me niet alleen voor deze moeilijkere materie!!

Mijn franse vrouw heeft begin van het jaar onze Nederlandse auto ingevoerd: een flinke klus. RDW in Nederland werkt denk ik helderder. Mijn vrouw klaagt steen en been over de franse administratie.

Hier in Lille sta ik vaker "geisoleerd". Eerder had ik er niet zo last van. Doch de laatste jaren merk ik het steeds intenser dat ik vaker de essentie mis. In groepen van meer dan 4 aan tafel. Als mijn vrouw boos op mij is. De actualiteiten op TV en radio: ik volg het onderwerp, maar wat wordt er nu echt gezegd/bedoeld. 

Ach dit alles sleep ik er nu met de haren bij. Ik zal met jullie reacties nu wat koerszekerder op mijn volgende stappen af kunnen gaan: meer en meer in Lille inburgeren!

Nogmaals mijn verpletterende dank! (zo een wens kan ik in de franse taal niet produceren, terwijl ik me toch echt wel aardig kan redden in het frans ...   ... het zal een blijvend gevoel zijn voor een immigrant :O )

Merci!

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SPONSOR | ENTREPRISE

N26 IN FRANKRIJK


Foto's

  • Foto's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden