Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Wie heeft er nog tips of ideeen?

Ik ben in 2005 officieel verhuisd naar Frankrijk en dus uitgeschreven in Nederland.

Dit jaar ben ik gescheiden en natuurlijk wilde ik dus weer mijn meisjesnaam op alle documenten.

Paspoort was geen probleem en is gewijzigd maar daar houdt het ook mee op.

Het is onmogelijk gebleken om mijn naam gewijzigd te krijgen omdat bij emigratie je persoonlijke dossier in de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) geblokkeerd wordt.

Het wijzigen van je naam kan alleen door de gemeente waar je woonachtig bent maar als je niet meer in NL woont, kan niemand dit aanpassen.

Ik heb alle instanties al gehad en het wordt gewoon toegegeven dat dit niet kan. Er werd aangeraden om een klacht in te dienen bij de Nationale Ombudsman, dit heb ik gedaan maar daar heb ik nooit enige reactie op gehad.

Gevolg? Zowel bij de belastingdienst, kamer van koophandel, bank enz blijf ik dus bekend onder de naam van mijn ex. Bankpasjes staan op naam van mijn ex enz. maar mijn paspoort staat op mijn meisjesnaam en dat levert nog al eens verwarring op.

Ik word hier zwaar geïrriteerd van want ik ben toch zeker niet de enige vrouw die in het buitenland woont en is gescheiden?

Zijn er mensen die dit ook hebben meegemaakt en nog tips hebben?

Bedankt!
groeten
Betty Heideman (mijn meisjesnaam ;-)

Weergaven: 395

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

Overheid

Reactie van haarklover op 11 Januari 2011 op 23.34

Dit lijkt mij lastig.

Let erop dat uw pensioenrechten misschien bij sommige instellingen ook onder uw ex' naam geregistreerd staan. Het kan dus erg belangrijk zijn dat de wijziging van de naam op uw paspoort goed gedocumenteerd is. (bijvoorbeeld dat u de kopie van uw verzoek uw leven lang bewaart).

Reactie van Linda op 12 Januari 2011 op 0.07
Wat een rare toestand zeg! Misschien kun je Sabine Verbeek contacteren: http://www.rnw.nl/nederlands/article/internationale-echtscheiding-w...
Reactie van Betty Heideman op 12 Januari 2011 op 9.08
Bedankt!
Reactie van Matty Willigenburg op 12 Januari 2011 op 9.28
Absurd, bijna kafka toestanden. En dat in 2011! Gedurende je huwelijk heeft je paspoort toch altijd op je meisjesnaam gestaan met de toevoeging echtgenoot van...? Blij dat ik altijd mijn meisjesnaam gehouden heb, en nooit de naam van mijn man heb gebruikt. Ook niet in mijn paspoort, omdat de man dat ook niet hoeft.  Het heeft wel even geduurd voordat ik als weduwe in Frankrijk alle officiele papieren gewoon op mijn meisjesnaam krijg. (soms met de toevoeging weduwe van...)    Ik wens je veel succes met het oplossen van dit probleem.  
Reactie van Betty Heideman op 12 Januari 2011 op 11.45
HI Matty
Helaas heeft het paspoort (vreemd genoeg) niets te maken met de GBA. In je paspoort kan je inderdaad laten zetten wat je wilt maar de GBA is gekoppeld aan je laatste woonplaats. Als je dus niet meer in NL woont kan de informatie in de GBA niet gewijzigd worden. (Ook niet bij de BS in Den Haag Franklin helaas ook al nagevraagd).
Reactie van Alie Blok op 12 Januari 2011 op 14.40
volgens mij sta je bij de officiele instanties altijd bekend onder je meisjesnaam met eventueel als bijschrijft ev echtgenoot van maar al mijn officiele papieren komen altijd binnen onder mijn meisjesnaam terwijl ik toch echt al 39 jaar getrouwd ben
Reactie van Matty Willigenburg op 12 Januari 2011 op 14.49
@Alie, dat hangt er erg van af of je dat tegelijkertijd met je huwelijkssluiting hebt aangegeven. De belastingdienst bijvoorbeeld, gaat er van uit dat je de naam van je man aanneemt, tenzij je expliciet bij het aantekenen vermeld hebt (zoals ik) dat je je meisjesnaam wilt houden. (of je man jouw naam, beide namen of welke variant verder mogelijk is) En zelfs dan is dat in Frankrijk weer een ander verhaal.  

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden