WebT@lk KennisC@fé

 
AANKONDIGING

Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Vanaf 6 uur (18:00) WebT@lk-C@fé.

Bijpraten over van alles en nog wat en verder; de voorbereidingen van een Quizzzzz over Frankrijk.

Deze Quiz zal dit voorjaar worden georganiseerd. 

Om direct toegang te krijgen tot het C@fé klik

HIER 

PS: het café is open, de deur is niet op slot.

De gastheer is misschien iets verlaat ivm de verjaardag van de buurvrouw hier in het dorp

Nederlandse tandartsrekening niet geaccepteerd door CPAM

Wij zijn in Frankrijk verzekerd en afgelopen december kreeg ik een vervelende kiespijn. Ik belde mijn Franse tandarts die mij vertelde dat hij pas eind januari tijd voor mij zou hebben. Nu waren wij al van plan om de maanden januari en feburuari 2014 in Nederland door te brengen. Ik bezocht dus mijn Nederlandse tandarts die een wortelkanaalbehandeling constateerde en mij voor een kleine 500 euro goed heeft behandeld.

Na terugkomst in Frankrijk diende ik de tandartsnota's bij de CPAM in met een begeleidend schrijven hoe een en ander in zijn werk is gegaan. Recent ontving ik een afwijzing van de CPAM om deze nota's te betalen met als reden dat zij bedoeld zijn voor de Nederlandse verzekering.

De Agis in dit geval, vergoedt alleen de kosten die vallen onder de basisverzekering, waaronder geen tandartskosten vallen.  

Ik heb wel eens gehoord dat je in Frankrijk geen toestemming vantevoren hoeft te vragen voor een tandartsbehandeling in het buitenland. 

Misschien had ik ook de tandartsrekeningen vergezeld dienen te laten gaan met het speciale formulier Soins recus a l 'étranger?

Wie heeft een soortgelijke ervaring en kan mij van advies voorzien?

Weergaven: 2436

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20140414, Geldzaken, Gezondheid, Sport en Spel

Reactie van Nityam op 14 April 2014 op 10.06

Nee, het klopt; CPAM vergoed geen ziektekosten meer gemaakt in Nederland, dat moet inderdaad Agis doen.
Vergoedt die de kosten niet, dan zijn die voor jou. Pech dus.

Overigens ontvangt een tandarts in Frankrijk je echt wel bij spoed hoor; je moet wel even flink aandringen en duidelijk zeggen dat je erge kiespijn hebt, er niet van kunt slapen etc., dan zet je tandarts je op een lijstje, zodra iemand afbelt mag jij komen, mijn ervaring is dat dat erg snel gaat.

Of een door de CPAM verzekerde Fransman zomaar naar het buitenland kan gaan voor een tandartsbehandeling weet ik niet, maar die kennis helpt jou niet verder, je bent niet een "gewone" Fransoos verzekerd bij de CPAM, maar een verdragsgerechtigde waarvoor de CPAM geld krijgt van Nederland. Je hebt een andere status en dus gelden er voor jou andere regels.

Ik vrees dat je de gemaakte kosten dus nergens kunt declareren als de Agis nul op het rekest geeft.

Reactie van Louise (68) op 14 April 2014 op 11.07
Reactie van Louise (68) op 14 April 2014 op 11.49

Carla, probeer het met behulp van dit formulier: http://www.ameli.fr/fileadmin/user_upload/formulaires/S3125.pdf

Je zou recht hebben op zo'n 57 € volgens dit document: http://www.ameli.fr/assures/soins-et-remboursements/combien-serez-v...

Reactie van carla de rond op 14 April 2014 op 12.16

Dank je wel, Louise, dat formulier ken ik inmiddels, maar hoe kom je aan de berekening van euro 57?

Reactie van carla de rond op 14 April 2014 op 12.18

Ja, ik begrijp het nu als ik de link open, bedankt.

Reactie van Nityam op 14 April 2014 op 13.01

Ja dat is wat je vergoed krijgt als je in Frankrijk naar de tandarts gaat, niet in Nederland, het land dat jouw ziektekosten aan Frankrijk vergoedt. Alles wat je in Nederland consumeert, krijg je niet van de CPAM vergoed.

Agis vergoedt in dit geval niet volgens de link van Louise.....

Maar goed, je kunt het altijd proberen, laat ons weten wat de CPAM ermee doet!

Reactie van carla de rond op 14 April 2014 op 14.55

Dank jullie wel voor jullie reacties. Ik kan nog proberen om het hierbovengenoemde formulier naar de CPAM te sturen, want het gaat mij ook om het principe. De Agis vergoedt deze rekeningen zeker niet. Mijn les hieruit is om meer aan te dringen op mijn Franse tandarts om sneller behandeld te worden.  

Reactie van Marieke Jacobs op 15 April 2014 op 10.19

Onzin. De CPAM moet het gewoon vergoeden, ookal is er geen spoed, je mag je in de hele Europese Unie laten behandelen. Libre circulation des services. Dus ook libre circulation des soins. Fameuse Bolkensteinrichtlijn. Kijk maar naar de jurisprudentie in de Lamy Jurisclasseur. Heb verder geen tijd te helpen, maar weet dat je in je recht staat zolang je in de Unie blijft dient er geen onderscheid te zijn. Ben zelf trouwens altijd goed terugbetaalt door mijn CPAM als ik naar huisarts of tandarts ging in Nijmegen, wanneer ik bij mn ouders op vakantie ben.

Reactie van Marieke Jacobs op 15 April 2014 op 10.21

terugbetaald, d... Mijn Franse juridische kennis is beter dan m'n Nederlands inmiddels....

Reactie van Eric Pantekoek op 15 April 2014 op 10.48

@Marieke Jacobs: Ik heb vorig jaar aan mijn verzekeringsagent gevraagd: stel dat ik in de toekomst ziek wordt en ik zou me in Nederland willen laten behandelen wordt dat dan vergoed door de RSI en zijn aanvullende verzekering (MMA)? Zijn antwoord was 'pas du tout'...

Ik ben dus wel benieuwd of wat jij beweert waar is of alleen een mening.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

✔️ PLAATS BERICHT

✔️ PLAATS ADVERTENTIE

✔️ BEKOSTIGING

✔️ DONEER

(LATEN WE SAMEN DE KOSTEN DRAGEN)

GESELECTEERD

Foto's

  • Foto's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ...