Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Gisterochtend heeft mijn buurman mij uitgenodigd om mee te gaan jagen en dus deed ik mijn oude kloffie aan en een regenjas. Sinds gisteren is het regen seizoen gestart en laat datgene naar beneden vallen wat het hele jaar niet is geschiedt. Het is bar en boos en daar stond ik dan midden op de berg in het foret met mijn buurman naast me met het geweer in de aanslag. Ik had mijn flesje met alcohol derin maar meegenomen zodat ik/wij warm bleven. Er waren meer jagers bijeen, de honden joelden en iedereen stond zo opgesteld dat de Sangliers in een soort fuik terecht kwamen waaruit niet te ontsnappen leek en regenen zal ik u zeggen, regenen. Ik stond mijn buurman Serge met verkleumde handen onbegrijpend aan te kijken van: moeten we niet eens? Maar Serge liet zijn lachende pret oogjes zien en zei met volle passie, dit is het Leonard hier doe ik het allemaal voor. Ze willen hier een park maar dan kan ik niet meer jagen en moet ik mijn geweer in de bomen ophangen "non au parc" roept hij gepassioneerd tegen me. Ik waag het eens, wist je Serge dat de Sangliers hier radium bevatten, radium van Tjsernobel. Hij kijkt mij lachend aan en zegt: hier bij ons in Frankrijk? laat je niets wijs maken Leonard want dat zeggen de voorstanders die hier een parc willen. Ik zeg, het is bewezen dat de Sangliers in deze regio radioactiviteit hebben en dat de mate van hoogte ieder jaar verschilt ivm het voedsel dat ze eten. Ik wil mij niet zomaar uit het veld slaan door het enthousiasme van Serge en ik besef terdege dat ik mij op glad ijs bevindt ja dat zelfs onze relatie op het spel kan staan. Luister Leonard, wij Fransen bouwen de veiligste nuclaire installaties ter wereld, zie jij ons Fransen protestmarsen houden ? nee toch en zo is het met onze Sangliers hetzelfde Leonard en hij kijkt mij rechtstreeks in de ogen en voegt eraan toe, dit is Frankrijk Leonard en het zal nooit veranderen geniet er van lacht hij me toe. Ik knik en tover een glimlach om mijn mond. Serge is een beste man, hij is boer en heeft zijn land om ons huis heen. Onze meiden heeft hij al 2 keer meegenomen naar het circus, komt regelmatig met zijn vrouw koffie drinken en bijtijds schieten ze aan tafel en andersom is dat ook het geval, heeft ons hout geleverd en onze meiden hebben een 3e Opa en Oma. Rosa en Leah onze 2 dochters staan in onversneden Frans altijd als hij er is grote verhalen te vertellen over de ecole, over onze beesten etc etc en hij en zij genieten met volle teugen ervan. We zijn helemaal opgenomen in de familie. Laatst stond mijn vrouw met pech aan de weg, ik was er niet en Heleen belt Serge en hij is er. Ik laat mijn kritiek maar voor wat het is en ben zeik nat van de regen geworden.
Serge schiet ergens op, het kan me eigenlijk niet zoveel meer schelen, ik wil iets droogs aan, schuilen en daar sta je dan als 46 jarige zelfstandige Hollander met mijn poten in de modder, druipend in het nat die het leven in al zijn facetten omarmt en geniet van al het goeds dat tot me komt, wat een land Frankrijk, heerlijk!

Weergaven: 322

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

Dieren

Het is niet mogelijk op dit bericht te reageren

Reactie van Ada op 31 Oktober 2010 op 15.03
Geweldig!!!
Reactie van Anna v.Poelgeest op 31 Oktober 2010 op 16.10
Een verhaal zoals het is vol passie, heerlijk
Reactie van Heleen Brands op 31 Oktober 2010 op 16.39
In zuid Duitsland zijn de zwijnen ook besmet. Het ene jaar bevindt zich meer sesium in hun lijf dan het voorgaande of omgekeerd. Dat is te wijten aan of ze paddestoelen en noten hebben gegeten of wortels.
Als ze veel wortels hebben gegeten dan vertonen ze meer radioactiviteit en zijn ze niet geschikt voor consumptie. Wortels liggen dieper in de grond waar de giftige sesium zich momenteel bevindt. De kanker heeft vooral de laatste 10 a 15 jaar harder toegeslagen in de regio zuid oost Frankrijk en in Zuid Duitsland dan elders in West Europa het geval is. Dus Joseph is het zonder meer schadelijk voor de gezondheid, darmkanker is het meeste dat voorkomt hier en dat is echt niet toevallig, dat komt toch mede door dat rottige rot spul dat is komen overwaaien vanuit Tsjernobel en hier is neergestreken. Het is geen kletsverhaal maar de waarheid. De Franse overheid doet net alsof de neus bloed men heeft het er niet over, het wordt doodgezwegen want owee men mocht eens kritisch gaan denken over kerncentrales en de gevaren daarvan. De Franse politiek rept met geen woord over de gevolgen van Tsjernobel en dat komt omdat Frankrijk de grootste exporteur in Europa is van elektriciteit opgewekt door kernenergie. De EDF is de grote speler in de markt en wat de EDF vindt.... moet, anders ben je niet een patriot, de EDF is Frankrijk. Ga maar een telefoonaansluiting aanvragen, eerst moet je de rekening van de EDF laten zien dan pas wordt je aangesloten. Zo ging het toen wij ons hier gingen vestigen.
Leonard
Reactie van Yann Sablerolles op 31 Oktober 2010 op 18.13
Als buurman zal hij ongetwijfeld aardig zijn . Ik hoop dat hij voldoende radium naar binnen krijgt. Jagers zijn lafaards . De jagers die ik ontmoet heb , heb ik altijd voorgesteld om mij 'ns 'n slag voor m'n kop te geven . Heeft nog nooit EEN jager gedurfd . Het koningshuis en benno waren er ook altijd mee bezig . Met 'n stuk in hun kont van de jenever , onzichtbaar in 'n boomhut gaan zitten , en dan onschuldige dieren dood schieten. heel flink !
Reactie van suzywong op 31 Oktober 2010 op 21.36
de sangliers zitten in een soort fuik waar ontsnapping onmogelijk lijkt en dan daarop gaan schieten? dat noem ik geen jagen!
Reactie van Yann Sablerolles op 31 Oktober 2010 op 21.55
Suzy , jagers zijn 'n laf volk . Ze raken de dieren dikwijls maar half. Dat betekent dat dat dier dan met een poot minder door het leven moet .Of dat de kogel in het lichaam blijft steken . Daardoor hebben ze levenslang enorme pijn . Ik hoop oprecht dat alle jagers het Radiumitus krijgen . Als je je voorstelt wat jij omschrijft , dan hoop ik dat de jagers ongeneeslijke Radiumpleuritus krijgen .
Het is moedig en lief dat je gereageerd hebt .
Reactie van Wout van Staveren op 1 November 2010 op 10.00
Klopt Joseph, en dat geldt zeker voor ons eten.
Waarom dacht je dat de groenten uit onze moestuin ons zo goed bevallen. Juist: doordat ze niet bespoten zijn. Zo langzamerhand, na een leven van 58 jaar is dat het enige dat nog goed valt.
In de supermarkt wordt groente verkocht die niet meer ergens naar ruikt, laat staan smaakt.

Groet aan allen,
Oscar
Reactie van Heleen Brands op 1 November 2010 op 10.02
Joseph, persoonlijk kun je er veel aan doen door het niet eten daarvan. Maar ik weiger Joseph en ik herhaal dat nog maar eens, ik weiger mijn medemens te schofferen voor datgene wat ik verafschuw. Ik heb al heel wat reacties hier gelezen die mijn buurman Serge allerlei verwensingen doen toekomen omdat de man op Sangliers jaagt. Als we universele liefde prediken laat je dan niet verleiden tot een niveau van krijg het sesium zelf maar in je lijf. Het lijkt erop dat tegenwoordig alleen het hard zijn roepen in is om je medemens te overtuigen. Ik wil helemaal niemand overtuigen dat mijn waarheid de waarheid is. Ik ben een kritisch ingesteld mens maar als mijn kritiek de grens nadert van het beledigen naar anderen dan trek ik de grens. Dat heb ik van mijn ouders meegekregen en dat geef ik ook weer door aan mijn kinderen. Je moet bereid zijn om in je eigen spiegel te kijken voordat je die toont aan de andere mens, dat heet geloof ik handelen in liefde voor je medemens. Ik ben geen volmaakt mens en ook geen volmaakte opvoeder maar ik wil wel het allerbeste eruit halen zodat ik later op mijn sterfbed niet mezelf hoef af te vragen of ik het anders had moeten doen of in ieder geval geen spijt krijg dat ik de kans om te kiezen voor meer kwaliteit tav het leven heb verzaakt. Dat zou toch een ramp zijn Joseph.
Reactie van suzywong op 1 November 2010 op 11.59
het gaat er bij mij om dat hier over "jagen" wordt gepraat terwijl de dieren niet kunnen ontsnappen, sorry maar dat is geen jagen. En André: ga alsjeblieft niet onze voorouders die van jagen moesten overleven, vergelijken met deze mensen, u praat over relativeren! Natuurlijk moeten niet alle jagers moeten niet over één kam worden gescheerd! En Marthe Stalpers, ben het helemaal met u eens. De bio industrie in Nl of Frankrijk is een verschrikking.
Reactie van suzywong op 1 November 2010 op 12.22
michiel: en wat doet u dan met de gedode dieren? En de gewonde dieren? Ik zelf koop liever vlees van dieren die los hebben gelopen en niet van de bio industrie. En in Frankrijk is dat heel goed te doen, ook in Nederland trouwens, het is duurder maar dan maar wat minder.

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden