NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !

Pensioen BV en Naheffingen Zorgpremie Vervolgvraag

Beste vrienden jullie hebben mij de afgelopen jaren goed geholpen met fiscal advies en zaken rondom het verdrag dat er tussen NL en FR bestaat over de zorg- zorgpremies e.d.

Tenslotte rest mij hierover de laatste vraag (hopelijk).

Omdat ik permanent in FR woon ben ik hier belastingplichtig. Mijn inkomen komt uit NL en dat is mijn AOW plus 2 kleine bedrijfpensioentjes van samen net 100 Euro per maand + wisselende opnames uit mijn Pensioen BV. 

Omdat ik uit NL mijn inkomsten ontvang schijn ik verplicht te zijn om ieder jaar een bruto "Niet in Nederland Belastbaar Inkomen' (NiNBI) aan te geven en dat doet mijn NL-accountant dan ook netjes alle jaren volgens de Nederlandse wetten en regels. Daarnaast volgt een opgaaf wereldinkomen dat er gelijk aan is omdat ik hier geen (neven)inkomsten heb. Op basis van mijn jaaropgaves geeft hij m'n bruto ontvangen AOW, de twee kleine bedrijfspensioentjes +, op basis van een verplicht percentage, een Oudedagsverplichting met een jaarlijkse uitkering van14.000 Euro uit de Pensioen BV aan. Na verloop van tijd komt er een bevestiging binnen van de Belastingdienst Buitenland te Heerlen dat er bijv. dat jaar een NiNBI van 34.000 Euro vastgesteld is. Dat bedrag wordt aan het CAK doorgegeven en daarop ontvang ik dan een naheffing te betalen zorgpremie.

De SVB en de pensioenfondse hebben bijv. 1000 Euro zorgpremie ingehouden en afgedragen, ik over mijn opnames uit mijn Pensioen BV niet, dus is het redelijk dat er over dat deel van mijn inkomen een zelfde percentage zorgpremie berekend wordt, maar nu komt het:

Over het jaar dat er bijv. 34.000 Euro NiNBI vastgesteld is, was mijn werkelijk ontvangen + uit de BV opgenomen bedrag samen net 20.000 Euro. Die hoogte van 34.000 Euro is op basis van dat fors stuk 'fictief inkomen' dat gevormd is door die genoemde Oudedagsverplichting van de BV aan mij.

Er was dat jaar bijv. 17.000 Euro AOW en Pensioen ontvangen + een 3.000 Euro opnames uit de BV samen. Dat er over die 3.000 Euro werkelijk opgenomen geld een naheffing komt is redelijk, maar de naheffing komt over het hele verschil van 34.000 - 20.000 = 14.000 Euro. 

Het komt er dus op neer dat ik alle jaren forse naheffingen zorgpremie te betalen krijg over inkomsten die ik niet genoten, noch opgenomen heb.

Vraag: Bestaan er aftrekmogelijkheden om die NiNBI-aangiften zodanig te verminderen zodat ik verder geen naheffingen te betalen zorgpremie meer ontvang over dat stuk genoemde fictieve inkomsten? Of heeft iemand een ander advies?

Bijvoorbaat dank en Groet!

 

 

Weergaven: 1011

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20191019, Geldzaken, Overheid

Reactie van Bart Huizinga op 20 Oktober 2019 op 10.35
Beste @Koos. Wat ik uit jouw verhaal begrijp is dat jij een oudedagsverplichting hebt ondergebracht in een BV die vervolgens een jaarlijks vastgestelde uitkering doet. Die vastgestelde uitkering is in NL belast met ZV-premie zoals ik begrijp.
Volgens mij maak jij een verschil tussen wat je opneemt uit de BV en wat deze BV jou als inkomen uitkeert. Je stelt (voorbeeld): ik heb recht op € 1.000 “pensioen”, maar ik neem maar € 200 op. Over € 200 hoef ik dan alleen maar premie/belasting te betalen.
Zo werkt dat niet. Dat je jouw uitkering in je BV niet rechtstreeks laat uitbetalen (over de bank bijvoorbeeld) maar verwerkt in rekening-courant met je BV waarvan je naar eigen believen meer of minder opneemt, daar heeft de fiscus (c.s.) geen boodschap aan. De met/in jouw BV vastgestelde uitkering is belast en niet wat je daarvan naar believen, en het liefst zo laag mogelijk, overschrijft naar je bankrekening, om het maar simpel uit te drukken.
Laat het je nog eens duidelijk uitleggen door je accountant in NL. het is helaas zoals het is.
Reactie van Koos Dulfer op 20 Oktober 2019 op 11.20

@ Bart: Precies! Je slaat de spijker op de kop zo is het. Het effect is dus dat ik voor een deel zorgpremie betalen moet over geld dat ik niet opgenomen- noch ontvangen heb en dat wil ik graag beperken. Of iemand daar een oplossing voor weet?

Reactie van Bart Huizinga op 20 Oktober 2019 op 22.34

Beste @Koos, de crux ligt hier dat jouw BV de jouw overeengekomen uitkering niet op jouw bankrekening heeft overgemaakt. Die uitkering is zij je op de een of andere manier schuldig gebleven. Maar dat laat onverlet dat jij deze uitkering genoten hebt en daar ligt het belastbare feit. Temeer daar jij klaarblijkelijk kunt beslissen hoeveel jij van deze, aan jou schuldig gebleven uitkering, al dan niet kunt opnemen. Ik ken de situatie van jouw BV niet om er verder antwoord op te geven, maar ik herken uit mijn praktijk van destijds deze situatie wel. En met wat je aangeeft kan ik je alleen maar (en opnieuw) aanraden om dit met je NL accountant op te nemen die je ongetwijfeld hetzelfde zal vertellen. Dit is daarmee ook mijn laatste reactie.

Reactie van Koos Dulfer op 22 Oktober 2019 op 20.24

Beste @ Bart: Nogmaals dank voor je reactie, maar mijn vraag, 'hoe naheffingen zorgpremie te verminderen' is niet beantwoord.

Ondertussen heb ik best wel begrepen hoe de vork in de steel zit zoals je me uitlegt en heb dat begin dit jaar ook mijn accountant uitgelegd die jammer genoeg erg veel ervaring heeft in het opstellen van jaarrekeningen en privébelastingaangiften, maar niet over zaken die op mij van toepassing zijn als inwoner van Frankrijk. 

Reactie van Bart Huizinga op 22 Oktober 2019 op 23.41

Nog eenmaal Koos, jouw vraag was hoe zorgpremie over een in het verleden toegekende maar niet uitgekeerde uitkering te voorkomen. Althans tot maximaal het bedrag dat je daarvan hebt opgenomen. Ik heb je uitgelegd dat je over het toegekende bedrag zorgpremie moet betalen. Nu zeg je dat je ditzelfde inmiddels ook begrepen hebt en het ook al begin dit jaar hebt uitgelegd aan je accountant. Die twee dingen begrijp ik al niet. Ik heb je iets uitgelegd, dat had je inmiddels al begrepen, en begin dit jaar heb je dat al uitgelegd aan je accountant. Daar zit toch een merkwaardige tijdsspanne tussen ?

In die zin begrijp ik ook niet wat je vertelt over je accountant wat hij wel of niet zou moeten weten over jouw situatie als inwoner van Frankrijk ? In dit geval denk ik helemaal niet. Jouw wonen in Frankrijk maakt geen verschil. Misschien is het verstandig om, gezien de voor jou complexe vraag, zeker met jouw BV, een internationaal georiënteerd fiscaal adviesbureau te benaderen . Kost wellicht een paar centen maar dan weet je het ook meteen.

 

Reactie van Koos Dulfer op 23 Oktober 2019 op 8.46

@ Bart: Wij zijn nu een typisch voorbeeld van twee mensen die volledig langs elkaar heen praten ;-) 

Reactie van Bart Huizinga op 23 Oktober 2019 op 14.34

Beste Koos, omdat ik compassie met je heb wil ik je nog wel een laatste keer antwoorden. Voor mijn pensionering was ik openbaar accountant in NL dus in dit licht moet je mijn voorgaand advies ook zien. Mijn advies blijft onveranderd nadat jij verondersteld hebt dat wij langs elkaar heen blijken te praten. Ik ben in mijn langdurige praktijkuitoefening gewend aan dit soort situaties en voel mij niet aangesproken. Overigens, ik woon ook nog eens in Frankrijk als dat extra waarde toevoegt.

Mochten wij toch langs elkaar heenpraten dan merk ik op dat wellicht jouw vraagstelling daar iets mee te maken heeft, maar ik zou eerlijk niet weten wat daar iets aan verandert. Wat ik ook opmerk is dat niemand anders op jouw topic reageert terwijl er toch de nodige deskundigen onder ons schuilen. Volg dus mijn advies en stel de vraag aan een internationaal georiënteerd fiscaal adviesbureau dat je vertelt hoe je het beste jouw NL-verplichtingen met die in Frankrijk kunt optimaliseren.

Reactie van Bart Huizinga op 23 Oktober 2019 op 14.36

Om toe te voegen: hoe je afkomt van zorgpremie over je uitkering uit je BV.

Reactie van Jeannette op 23 Oktober 2019 op 19.52

Nee, daar is geen legale oplossing voor.

Je bent de verplichting ooit aangegaan toen je geld (tegen fiscaal voordelige voorwaarden) in je pensioenpot mocht stoppen. Je hebt feitelijk toen toegezegd dit als pensioen te laten uitkeren en daar zijn standaard bedragen voor en over die bedragen moet je sociale lasten en belasting betalen ook al neem je niet alles op wat je jaarlijks zou kunnen opnemen uit je pensioenpot. Hoeveel dat voor jou is per jaar is, rekent je accountant uit. 

Je kunt nu niet terugkomen op de verplichting de je bent aangegaan in het verleden en de spelregels veranderen. 

Reactie van Koos Dulfer op 23 Oktober 2019 op 21.23

Dankjewel Jeanette ! 

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.

Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

GESELECTEERD

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0