Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Hallo,

Er is inmiddels al veel over geschreven, maar ik waag het er nog maar eens op om een hopelijk duidelijk antwoord te krijgen. Ik ontvang WW in Nederland, maar zoals het er nu voor staat begin ik per 1 april met werken in Parijs. De eerste 4 maanden voor 25 uur per week, daarna 35 uur. Mijn Partner is Frans en woont n werkt in Parijs. Hoe kom ik aan een carte vital en een nummer bij de security social. Moet mijn werkgever dat aanvragen? Moet ik dat zelf doen?? En waar? Ik heb me natuurlijk redelijk ingelezen en nogal wat forums doorgespit, maar het blijkt nogal een lastig verhaal te zijn en heb tot nu toe geen duidelijk antwoord kunnen vinden. Ook mijn aanstaande werkgever heeft geen idee en denkt dat ik dit zelf moet regelen. Wie kan mij verder helpen??

Merci en avant,

Ricardo 

Weergaven: 2698

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20140319, Geldzaken, Overheid

Reactie van Pauline Stappers op 19 Maart 2014 op 23.52
Hoi Ricardo. Ik zat met hetzelfde probleem, behalve dat ik niet in de WW zat.

Ik heb de CPAM opgebeld (te vergelijken met de baisverzekering. De 'mutuelle' zoek je daarna en functioneert als soort van aanvullende verzekering).

Bij de CPAM hebben ze me meteen verteld dat ik de sécu niet zelf kan aanvragen, maar ik verzekerd moet blijven met de 'carte européenne van de ziektekostenverzerkering in NL. TOTDAT IK WERK HEB. Daarna moet de werkgever de aanvraag regelen of jou hierbij helpen.
Bij mij heeft Adecco de aanvraag gedaan. (Of het uiteindelijk goedkomt weet ik nog niet, want ik wacht inmiddels al 2 weken...).

Hopelijk helpt dit een beetje op weg....
Reactie van Louise MONARD - ANDRIES op 20 Maart 2014 op 6.43

Ik weet niet hoe het nu gaat, maar zo'n 10 jaar geleden ben ik in Frankrijk gaan werken. Omdat ik geen numéro de sécurité sociale en mijn werkgever toch mij moet kunnen declareren, kreeg ik automatisch de formulieren thuisgestuurd.

Gezien de snelheid waarmee procédures hier veranderen, ga ik er gemakshalve er van uit dat nog steeds zo is...

Reactie van Nityam op 20 Maart 2014 op 9.22

Je werkgever moet dit doen, hij moet ook voor jou de sociale lasten gaan afdragen als hij je in dienst neemt. Hoe zo heeft je werkgever geen idee? Heeft die nog niemand in dienst dan? is het een Franse werkgever? Heb je een CDI of CDD?

Reactie van Simone Nijssen op 20 Maart 2014 op 11.29
@Pauline Stappers, 2 weken is niks! Wij werken nu al sind april vorig jaar in Frankrijk voor Franse werkgevers, maar is nog steeds niet rond. We betalen netjes via de werkgever en hebben een tijdelijk nr dat in maart is verlopen. De brief voor de pasjes is opgestuurd, maar nog niet de pasjes ontvangen:( denk wel dat het bij ons nu "bijna" rond is, maar kan allemaal dus wel even duren.

@Ricardo, je moet een Franse werkgever hebben om zo'n nr aan te kunnen vragen. Die meld jou aan en betaald een groot deel van de verzekering, zoals vroeger het ziekenfonds in NL. Jij of je werkgever neemt contact op met de CPAM in jou woongebied, die willen allemaal gegevens van je ontvangen(kopie paspoort/geboorte akte(originele)/contract etc). Dan krijg je een tijdelijk nr en ben je in principe verzekerd, daarna krijkg je een brief voor je pasje en moet je pasfoto's terugsturen.

Daarna ontvang je als het goed is je pasje met nr de securité en kun je zelf een mutuelle aanvragen. Op dit punt zijn wij nu! Alleen werken wij 3 uur rijden van onze "woning" af. We werken met kost en inwoning, maar dit schijnen ze niet te begrijpen. En alles wordt dus naar ons huis gestuurd waar we maar zelden zijn, dit maakt het nog net iets ingewikkelder en duurt allemaal nog iets langer....

Veel succes en vooral niet teveel haast hebben:)
Reactie van Ricardo Delea op 20 Maart 2014 op 12.46

Allen heel erg bedankt voor jullie hulp!! Inmiddels weten we inderdaad iets meer, doordat mijn Partner toevallig een heel erg behulpzame madame sprak van de CPAM. Wat ons is uitgelegd is dat de werkgever contact moet opnemen met de CPAM, voor een formulier DPAE. Met een copy van mijn I.D. een origineel acte de naissance (+officieel vertaald in het Frans), een R.I.B., een copy van het contract en mijn eerste loonstrook, zou ik zelf bij de Assurance  maladie een "tijdelijk" nummer bij de security sociale kunnen krijgen. Het gaat dan nog een aantal maanden duren voordat ik een vast nummer krijg. (opsturen pasfoto's etc voor de officiele Carte Vitale. Volgens mij precies zoals Simone Nijssen uitlegde.

Best wel een gedoe dus, maar we gaan ermee aan de slag! Via internet, forums e.d. word je niet veel wijzer omdat het vooral vd persooonlijke situatie afhangt. Laten we hopen dat dit het antwoord op mijn vraag is.

Nogmaals bedankt allemaal, en als iemand nog een Nederlandse Personal Trainer zoekt in Parijs, aarzel niet om me te contacten ;-) Merci a tous

Reactie van Nityam op 20 Maart 2014 op 13.17

Ricardo: nog een kleine tip; het uittreksel uit je geboorteakte moet je bij de gemeente waar je geboren bent opvragen. Vraag daar meteen om een internationaal uittreksel, dan hoef je het niet te laten vertalen!

Spaart tijd en geld!

Reactie van edith janzen op 20 Maart 2014 op 18.42

Ach ja, tis even wachten ... ik had na 3 jaar mijn carte vitale. Handig als de naam van de vriendelijke CPAM dame doorgespeeld kan worden. Iedere persoon in Fr met een functie, heeft eigen 'beleid',  eigen wetten en eigen regels. Het kunstje is de juiste persoon te treffen, lukt niet altijd. Bij elke formele vraag op voorhand opzoeken of de betreffende dienst/instelling een mediateur heeft. Mijn carte vitale kwam nadat de mediateur zich had geroerd. 

Reactie van Lilian op 20 Maart 2014 op 18.54
Inderdaad, Nityam heeft een goede opmerking. Een internationaal uittreksel uit het geboorteregister volstaat. Daar staat alles in het Nederlands, Frans, Duits en Engels omschreven.

Al zal je de fonctionnaire waarschijnlijk nog moeten helpen met het daadwerkelijk aanwijzen van de Franse woorden, want o help, er staan vreemde letters en we kijken niet verder dan regel 1!
Reactie van Ton HUISKES op 29 Juni 2018 op 13.21
Tja de aanvraag zelf dus overhandigd bij CPAM - wachttijd enkele maanden. De man controleerde nog even en ja hoor alles was in orde.
Na ruim 8 wkn een brief van CREIC (l'Assurance maladie) en met daarin een waslijst van vereisten die ik toe moet sturen naar Nimes ;;; heb bijna alles behalve verklaring van RNI gemeente Almelo die onderweg is.
Banken (zoals CIC) maar ook pôle emploi vragen dit nummer en zelfs ook een detacharingsbureau Reso 49. Uitgelegd dat zij die dienen te doen wanneer er een baan is voor mij, maar daar willen zij niet aan... Ik zoek link die aangeeft wat werkgevers dienen te doen wanneer zij een Eurepaan aannemen ....in het Frans uiteraard

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden