Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Van 2004 tot en met 2011 heb ik met onze campinggasten wekelijks de stadswandeling ter plaatse gelopen. Toen onze camping verkocht was, zette ik dat voort, nu met een contract van het Office de Tourisme: ik als micro-entrepreneur en het OT deed de promotie en kreeg provisie. Een nieuwe directrice kieperde in 2015 zonder een woord te zeggen alle gidsen eruit, ook de Franse, en stelde een eigen gids aan. Ik bleef gewoon mijn stadswandelingen doen, in het Nederlands en die taal beheersen ze niet, dus geen concurrentie, zou je denken.
Maar kennelijk zien ze dat anders. Er is een jurist geraadpleegd en er komen nu argumenten naar voren als: er is al een gids die jouw werk doet en er gelden normen voor gidsen. Dat laatste klopt, als je monumenten binnengaat, maar dat doe ik niet: ik loop uitsluitend de route aan de hand van de tekst die ik zelf vertaald heb voor het OT en die zij ook tot op de dag van vandaag aan toeristen meegeven. Een andere campinghouder doet hetzelfde, voor zijn eigen klanten.
Wie weet hier iets van? Mogen ze dat gidsen verbieden of is gids zijn een vrij beroep? Maandag heb ik een gesprek met het OT, heb helemaal geen zin in geruzie, maar ik zou het ook als heel onbillijk ervaren als ze mij mijn leuke klus afpakken. Zeker gezien het feit dat ik ook nog eens 10 jaar al hun vertalingen - tot dikke brochures aan toe- voor niks heb gedaan. Wie geeft me wat munitie?? Alvast bedankt.

Weergaven: 933

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20180713, Horeca en Toerisme, Midden- en Kleinbedrijf, Overheid, Werk Algemeen

Reactie van Karin Maassen op 13 Juli 2018 op 17.16
Reactie van Jeannette op 13 Juli 2018 op 18.12
Wat een vervelende situatie zeg, kijk op de site van de URSSAF,
https://www.urssaf.fr/portail/home/independant/je-cree-mon-entrepri...
Ook daar vind ik een gids niet als gereglementeerd beroep en dus vrij.
Ik weet bijna zeker dat ze je dit niet mogen verbieden, ik zou niet weten op welke grond.
Draai het om, vraag het OT (lees hun jurist) op welke wetregels zij hun bewering baseren.
Ik weet zeker dat ze daar niet mee kunnen komen.
Indien het inderdaad verboden is, moeten ze met de bewijzen daarvoor komen.
Succes!
Reactie van Erwin Derksen op 13 Juli 2018 op 19.06

In tegenstelling tot bovenvermelde links is volgens alles en iedereen die er denkt iets van te weten, berggids wel degelijk een beschermd beroep. Dus die lijst bevat volgens mij fouten en dien je dan ook met enige voorzichtigheid te hanteren.

Maar goed, concreet is volgens mij accompagnateur - wat jij doet, noem het vooral geen gidsenwerk! - niet beschermd.

Reactie van Barbara Dumont op 13 Juli 2018 op 19.10

Hallo Jacqueline, het is een vrij beroep en zolang je geen uitleg geeft in historische monumenten, kerken e.d. kunnen ze je niets verbieden. Je vindt dat terug op alle websites over het beroep guide-touristique. Wat een flauw gedrag van de OT! (PS was guide-interprète national + guide conférencier des villes et pays d'art et histoire maar niet meer actief in dit beroep)

Reactie van Jacqueline Beijlen-Geerts op 13 Juli 2018 op 19.33

De vorige directrice heeft in haar korte loopbaan van 9 maanden ruzie gemaakt met alles en iedereen, tot ze op staande voet werd ontslagen. Haar opvolger moet nu scherven rapen. Dat snap ik best, maar liever niet ten koste van mij. Terwijl ik wel begrijp ik dat die nieuw aangestelde gids ook werk moet hebben. Fijn dat ik in ieder geval duidelijkheid heb over dat het een vrij beroep is. Dank!!!!

Reactie van Flav op 14 Juli 2018 op 11.09
Dag Jacqueline,

Ik denk dat de toeristische dienst jou niets kan maken. Het hele probleem van de officiële gidsen die een kaart hebben op basis van een diploma (guide conférencier national) is juist dat ze concurrentie hebben van een ieder die zich gids wenst te noemen en zich zo ook op de markt mag aanbieden, ongeacht zijn kennis van zake. Voor zover ik weet is sinds de jaren 90 het monopolie van de guides encartés verdwenen. Daarvoor moest een groep op straat, een rijtuig of museum als het uitleg wilde krijgen door een officiële gids moest begeleid zijn. In de jaren 90 verdween de plicht behalve voor in officiële monumenten (maar niet allemaal en in heel veel wordt dit niet gecontroleerd) en musea. Dus nu mag iedereen, gekwalificieerd of niet zich gids noemen, ook buitenlandse gidsen (in alle talen) op straat en ook in vele plekken binnennde uitleg geven die ze wensen. En in musea is het voor de federatie van de officiële gidsen een continu gevecht om de directies erop te duiden dat ze alleen officiële gidsen mogen laten spreken voor een groep. Maar hebben de meeste musea het personeel niet voor. Als ik sommige gidsen op straat en musea ongelofelijk nonsens hoor verkopen dan denk ik dat het jammer is dat het hebben een diploma en kennis geen verplichting meer is. Het cultureel patrimonium is tenslotte een van de rijkdommen van Frankrijk. Gelukkig zijn vele amateurgidsen excellent, alleen jammer als ze de prijzen doen zakken naar een tarief waar een professioneel niet van kan leven.
Daarbij komen nog alle gratis gidsen type greeters enzomeer.
https://www.francetvinfo.fr/replay-jt/france-2/20-heures/tourisme-l...
Als ik jou was zou ik achter die wettekst gaan die met het monopolie van de officiële gidsen komaf maakt.
Het probleem met die toeristische diensten is daarbij nog dat ze de gidsen vaak zeer weinig betalen terwijl ze zelf natuurlijk netjes hun vast inkomen krijgen.
Dus volgens mij mag jij gidsen en ook in het Frans of Engels zelfs als de OT dit aanbiedt. Jouw activiteit draagt vast bij tot een succesvol aanbod van diensten voor de toeristen. Er is toch ook niet maar één restaurant of een hotel bij jullie in de stad? Een (vast!) kwalitatieve ondernemer erbij!
Succes, Flav
Reactie van Jeannette op 14 Juli 2018 op 15.57
Ja hoor Erwin, een guide de haute montagne is geen vrij beroep, men moet daar een opleiding voor volgen https://www.cidj.com/metiers/guide-de-haute-montagne
maar ik geloof niet dat Jaqueline dit bedoelt.....
Ik zou niet weten hoe je een stadsgids anders zou moeten noemen dan..... gids!
Reactie van jaap op 15 Juli 2018 op 13.57
Jeanette, de posting van Erwin even goed doorlezen, dan zie je wat hij aanduidt. Hij heeft namelijk gelijk.
Reactie van Jeannette op 16 Juli 2018 op 16.16
De guide accompagnateur en de guide interprête zijn vrije beroepen.
Reactie van Jacqueline Beijlen-Geerts op 16 Juli 2018 op 17.52
Communiceren is een kunst! Waarschijnlijk is de eerste mail opgesteld door een advocaat, die meldde dat het om een beschermd beroep ging, met strenge regels, onder vermelding van diverse wetsartikelen plus de torenhoge boete bij overtreding. Figuurlijk tot de tanden toe gewapend, met de door jullie aangeleverde munitie, ging ik vandaag voor een gesprek. Bij de balie was ik al plat, omdat ik zoenend werd ontvangen door de dame voor wie ik 10 jaar lang alle vertalingen gratis heb verzorgd. Met haar en de directrice ontstond een prettig gesprek. Men wil gelijke regels voor iedereen die publiciteit vraagt via het Office de Tourisme, zoals opname in de agenda, in de brochure etc. Voor dit jaar krijg ik alles aangeboden, voor volgend jaar wordt mijn huidige bijdrage voor het verhuren van de gîte veranderd in een bijdrage voor de publiciteit. Ik ben blij met deze uitkomst, maar vooral met de sfeer van het gesprek. Kon nog wel even iets pareren over een mogelijke boete als ik niet het juiste diploma heb: "mijn" deskundigen ( jullie dus) denken daar anders over. Dank je wel voor de info!

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden