Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Nederlandssprekende dienstverleners in Frankrijk

Bent je dienstverlener in Frankrijk? Meld je dan aan!

Uitkering invaliditeitpremie via Assurance Maladie.

Bonjour,


Ik ben 58 jaar en ben in 2009 verhuisd vanuit NL naar Frankrijk. Mijn pensioen is dus in NL "opgebouwd" en sinds 9 jaren in Frankrijk.


Na een medisch probleem heb ik vanmorgen te horen gekregen dat ik voor 50% afgekeurd wordt. (Invalidité / catégorie 1 / 50%). Mijn pensioen in Frankrijk wordt straks, als ik met pensioen gaat, dus nu ook minder.


Mijn vraag is: stel je voor dat ik naar NL terug gaat, kan ik mijn invaliditeitspremie meenemen (dus maandelijks mijn uitkering krijgen) of moet ik opnieuw gekeurd worden in NL?


Alvast merci voor jullie antwoorden en jullie toelichtingen.

Weergaven: 884

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20181015, Geldzaken, Overheid

Reactie van saarzon op 15 Oktober 2018 op 22.58

Hoi,

wat een naar bericht. Ik hoop dat je iets anders kunt gaan doen. Ik denk dat Nederland veel meer doet voor herintreden. Frankrijk meer voor je rechten en goede zorg. De EU regel is dat de instantie van het land waar je woont als je uitkeringsgerechtigd wordt, alle beoordelingen en aanvragen doet. Maar laat je niet zomaar afschrijven. Ik geloof dat het CZ in Tilburg eea. coordineert ivm. de Europese zorgpas (EHIC). Misschien weten zij meer.

Sterkte, Saar

https://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pens...

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/dit-zijn-de-31-sociale...

Reactie van saarzon op 15 Oktober 2018 op 23.25

'T is blijkbaar volgens de regels mogelijk dat je opnieuw gekeurd wordt in Nederland, maar dan is er weer een uitzondering voor Frankrijk en Belgie, ik snap het ook niet helemaal.

Je kunt misschien beter hier je vraag stellen : 

Centre des Liaisons Européennes et Internationales de Sécurité Sociale (CLEISS)
Centre for European and International relations on Social Security (CLEISS)

11 rue de la tour des Dames
FR - 75436 Paris cedex 09

Tel.: +33 1 45 26 33 41
Fax: +33 1 49 95 06 50
E-mail français
Website

Sociale verzekeringsbank (SVB)
Social Insurance Bank
Visitors' address: Van Heuven Goedhartlaan 1
Postal address: Postbus 1100, NL - 1180 BH Amstelveen
Tel.: + 31 20 656 5656
E-mail
Website

Reactie van Leo van Vliet op 16 Oktober 2018 op 0.20

Ik zou zelf eerst goed (laten)uitrekenen en goede voorlichting vragen voor ik maar een stap doe.

In Nederland 50% afgekeurd betekend dat je ook nog voor 50% kan werken en dus verplicht werk moet zoeken en als jou dat niet lukt is daar weer een buro voor die jou daar bij kan helpen met zoeken of omscholen.

Ik weet niet hoe dat in Frankrijk is en of jij dat nog wel kan.

ik weet wel dat je in Nederland premie vrijstelling krijg op je pensioen als je volledig arbeidsongeschikt ben misschien met 50% ook of een gedeelte daarvan, zou je even na kunnen vragen bij een pensioen verzekeraar.

succes en sterkte.

Reactie van suzywong op 16 Oktober 2018 op 9.04
ik heb zelf ook een invaliditeits uitkering bij invaliditeit van categorie I, en heb daarvoor een uitkering gekregen, ik ben blijven doorwerken in part time. De uitkering wordt vastesteld op basis van je salaris.ik zou contact opnemen met een assistante sociale bij de Assurance Maladie.
Reactie van Herfkens op 16 Oktober 2018 op 12.18
Alvast merci voor jullie reacties.
Reactie van suzywong op 16 Oktober 2018 op 14.34
de instantie voor een invaliditeitsuitkering was bij mij de CRAMIF, espace invalidité. ik denk dat je op hun site al veel informatie kunt vinden. Indertijd heb ik een formulier cerfa 11174*02 ingevuld teneinde een allocation invalidité te ontvangen. De uitkering houdt op zodra je in Frankrijk de pensioenleeftijd hebt bereikt. Indien je invalide wordt verklaard, kan je trouwens ook eerder met pensioen. Een site waar je ook informatie kunt vinden is: handdroit.com/invalidité. overigens, indien je het niet eens bent met de afkeuring, heb je de gelegenheid om een bezwaarschrift in te dienen.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden