Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

Urssaf krijgt het niet voor elkaar de CC te laten betalen voor de sociale lasten.

Conjoint-Collaborateur (CC) van een Micro entreprise (ME)

In januari 2022 heeft mijn man een ME opgericht en ik ben aangemeld als CC.

Alles verliep goed, totdat ik als CC aan de Urssaf vroeg op welke manier ik sociale lasten moest afdragen. Ik koos zelf voor de basis 1/3 van de PASS, meer afdracht van premie, maar beter voor ons.

Ik belde Urssaf, schreef brief na brief en steeds hetzelfde antwoord: er zijn informatieke problemen om de premies in rekening te brengen bij de CC, maar zodra het is opgelost, krijgt u een brief met de uitnodiging om de sociale lasten te betalen.

Ik wacht, bel, schrijf, wacht, bel en schrijf. Ik hoefde me geen zorgen te maken want ik sta ingeschreven als CC, aldus Urssaf.

Na 12 maanden wachten heb ik als CC nog niets kunnen betalen. Mijn man uiteraard wel.

Ik ben de vraag weer gegoogled, maar nu in het engels, omdat veel engelsen een micro-entreprise met CC hebben. En wat lees ik: hetzelfde probleem bestaat al minstens sinds 2020.

De Urssaf krijgt het niet voor elkaar de CC te laten betalen voor de sociale lasten. Hoe kan een informatica probleem bij een grote instantie als Urssaf al 3 jr bestaan?

Zitten we in FR nog in de middeleeuwen? Is FR failliet en kan Urssaf niet een informatica probleem oplossen?

Te gek voor woorden.

Weergaven: 1072

_____________________________

☑️ Beste plaatser van dit bericht,

fijn dat je gebruik maakt van dit forum. Doe alsjeblieft mee met de discussie die volgt op je bericht! Reageer zelf op de reacties die anderen geven. Dat mag ook best een bedankje zijn. 

_____________________________

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20230212, Geldzaken, Midden- en Kleinbedrijf, Overheid

Reactie van Max Boret op 12 Februari 2023 op 16.14

Zoals menig Fransman zegt: wat in Europa gangbaar is, komt hier 20 jaar later.

Kan nadelig zijn, soms ook voordelig.

Reactie van Sabine Dekker op 12 Februari 2023 op 18.18

Kan je wel inloggen op je eigen 'compte Urssaf ? Of heb je die ook nog niet ? Ik sta sinds 2005 als CC ingeschreven en dat gaat goed. Had onlangs wel een probleem met mn login maar dat had te maken met het feit dat ik in 2019 een eigen micro-entreprise ben gestart en weer opgeheven heb. Dat is opgelost en ik kan gewoon weer inloggen.

Reactie van Peter Jan op 12 Februari 2023 op 19.04

Vervelend, om geen andere woorden te gebruiken. Helaas bestaan dit soort problemen in alle landen, hoe bizar ook. En zelfs in Nederland, Max, krijgt de belastingdienst het niet voor elkaar de al jarenlange ellende met de toeslagen recht te zetten. Misschien omdat ze Frans onderling spreken? 

Reactie van Fabienne M op 12 Februari 2023 op 19.09

Sabine, ja ik heb een account bij Urssaf met telefonische hulp van Urssaf omdat het steeds niet lukte. Nu wel dus, maar mijn account is alsof ik micro entrepreneur ben. Er staat niets over CC.  Sommige CC's krijgen het advies van Urssaf om de business te splitsen en zelf een ME te beginnen. 

Bizar advies.

Reactie van Sabine Dekker op 12 Februari 2023 op 20.00

Dat is dan in ieder geval een beginnetje. Bij mij staat linksboven onder mijn naam :

Travailleur Indépendant - Actif

Conjoint collaborateur commerçant

Dus dat moeten ze dan dus inderdaad nog toevoegen.

In mijn geval was het niet geadviseerd. Ik wilde in eerste instantie auto-entrepreneur worden om vertalingen te kunnen factureren. Uiteindelijk heb ik dat anders opgelost. Maar wel vreemd inderdaad dat advies.

Reactie van Annelies Magre op 13 Februari 2023 op 10.50

Wij hebben ook heel veel problemen met de URSSAF gehad om mijn man als CC de juiste premies te laten betalen. In 2015 mijn micro-entreprise opgestart en mijn man direct als CC ingeschreven. Keurig een brief van de (toen nog) RSI gehad dat hij was aangemeld en dat nadere informatie zou volgen. Vervolgens nooit meer wat gehoord. Zelf door alle drukte van de emigratie en het nieuwe bedrijf ook niet meer aan gedacht. Begin 2021 zelf contact opgenomen met de URSSAF om te vragen hoe het zat. Enkele brieven later eindelijk bericht gehad van de URSSAF, met de premies die over de jaren 2016 t/m 2021 verschuldigd waren. Hier zat echter een fout in de berekening. Weer een aantal brieven verder in maart 2022 de mediateur ingeschakeld, en toen werd het eindelijk goed geregeld. Mijn man heeft nu zijn eigen account, en zijn premies worden per kwartaal automatisch afgeschreven. De juiste premies over de eerdere jaren hebben we uiteindelijk ook op de juiste manier kunnen betalen. Het vreemde vind ik alleen wel dat ik mijn account heb op lautoentrepreneur.fr en dat mijn mijn zijn account heeft op urssaf.fr. 

Reactie van Fabienne M op 13 Februari 2023 op 10.57

Fijn dat het uiteindelijk na vele jaren geregeld is. Geruststellend dat jullie de premies en dus pensioenopbouw over de jaren vanaf 2015 achteraf hebben kunnen betalen. Toch wel treurig dat zo'n grote overheidsinstantie niet in staat is na jaren en jaren een premie te berekenen en door te sturen naar de CC. 

Bedankt voor het delen van jouw ervaring.

Reactie van Sabine Dekker op 13 Februari 2023 op 11.14

Mijn account als CC is inderdaad ook op urssaf.fr.

Reactie van Ruud J. op 13 Februari 2023 op 12.48

Ik heb het niet opgezocht, maar doe het uit t hoofd. Een aantal jaren terug is de loi Puma ingevoerd. Het maakt dat door invoering van die wet iedereen op persoonlijke titel aanspraak kan (en dus moet) maken op betaling van ziektekosten. Daarvoor kon dat geregeld worden via de CC. 

Reactie van Kees op 14 Februari 2023 op 9.46

Precies Ruud, IEDEREEN die permanent in Frankrijk gevestigd is is via de PUMA wet verzekerd.

Ziehttps://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F34308

Daarom is het helemaal niet nodig om je als CC te registreren binnen de ME van je partner.

Als je over dit soort zaken vragen hebt doe je er verstandig aan om informatie in te winnen bij een terzake deskundige organisatie zoals bijvoorbeeld Passepartout, voordat je uit onkunde en gebrek aan expertise jezelf als een CC registreert. Do your homework before starting a business. Geldt nog steeds en nog meer in Frankrijk en zeker als je geen native Fransman/vrouw bent.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Laatste nieuws uit Frankrijk

© 2024   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden