Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Verwarmen in de winter "vakantie woning" wel of niet?

Vooralsnog is het huis in Frankrijk een tweede huis al zal dit komende jaar/jaren veranderen om permanent bewoond te worden.

Afgelopen jaar heb ik het huis niet verwarmd in de winter en ben er toen 2 keer geweest in de winter en bij aankomst kon je je adem zien in de woonkamer. Het was ook heel vochtig daardoor.

Het wordt verwarmd door een houtkachel en elektrische kachels normaal gesproken alleen is het geen prettig idee om elektrische kachels aan te laten staan als je er niet bent enkele maanden.

Mijn vraag is dus eigenlijk, wel of niet verwarmen in de winter? Hoe doen jullie dat? Wat is veilig?

Ik zit eraan te denken om wat warme lucht kachels op schakelklokken te zetten zodat ze elke dag een paar uur aanspringen om de ergste kou eruit te houden al vind ik dat ook niet echt een fijn gevoel bij afwezigheid. Niet verwarmen is ook een optie maar dan wordt alles ook heel vochtig.

De aanwezige kachels met thermostaat op een laag pitje laten staan kan ook maar wederom, is dit veilig?

Weergaven: 1583

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20201209, Woningbeheer en Huishouding

Reactie van Hans op 9 December 2020 op 17.49

Klinkt bekend.Vorig jaar een huis in frankrijk gekocht en dat is voorzien van een houtkachel en olie kachel.De laatste stond vorig jaar met de radiatoren op stand 1 en en had toen in een maand 400 liter verstookt.Daar loop je op leeg en dat is niet de bedoeling.Heb hem daarna op vorstvrij gezet en toen in 3 maanden 100 liter .Dat is te overzien.

We hebben in duitsland ook nog een huisje wat enkel door houtkachels wordt verwarmd en dat koelt dus ook erg af .Normaal komen we daar elke week maar doore corona is dat nu ook wat minder.Ik heb daar 1 of 2 elektrische ontvochtigers staan,dat scheelt een berg nu nog met eigen tank maar die is binnen 3 dagen vol.Dus moet daar wat op verzinnen.

Het is nog wel koud als we daar aan komen daarom elektrische onderdekens en één of meer bekers gluhwein doen wonderen.

Er zijn ook vorstvrij kachels die zou ik wel aan durven laten staan als ze achter een aardlek zitten.

Ps je houtkachels heel langzaam opstoken als ze koud zijn.

Reactie van Rob op 9 December 2020 op 19.59

Zelf heb ik meer dan 15 jaar mijn tweede huis in de Montagnes Noir ( 's winters nogal vochtig en koud) in de winter gewoon met electrische kachels, op standje "hors gel", sort of verwamd. Zoals Hans zegt; als er maar een aardlekschakelaar tussen zit.

Ik zou het gewoon doen, koste mij toendertijd een tientje of 2 per maand, maar dat had ik er voor over. En het scheelt een bult vocht en ongemak als je er weer eens bent

Reactie van Renée op 9 December 2020 op 20.33

Radiator op hors gel najaar/winter, zodat de boel niet kan bevriezen. Vergeet ook niet het water af te sluiten, anders ben je niet verzekerd, vertelde Groupama ons.

Reactie van Willem koolhaas op 9 December 2020 op 20.48

Ik verwarm ons huis in de Correze niet in de winter en afwezig. Wat ik wel heb gedaan is een zonnepaneel met ventilator geïnstalleerd. Zodra de zon schijnt word er dus frisse lucht naar binnen geblazen. Daarnaast enkele vochtvreters neergezet. Ben er diverse malen in de winter geweest, huis is niet vochtig wel koud. Huis echt warm stoken duurt dan wel twee dagen en na een week pas echt warm (dikke muren) We stoken hout en elektrisch. Vochtvreters hebben wel altijd vocht in reservoir (Action heeft heel goedkope navullingen)  

Reactie van leroux op 10 December 2020 op 10.16

radiator op hors gel + electrische vocht opnemer

Reactie van Jeroen B 62 op 10 December 2020 op 12.00

Beste David,

Ik ga komend voorjaar een solar venti plaatsen, (nee geen aandelen) Daarover lees ik goede verhalen voor wat betreft het terugdringen van de vochtigheidsgraad. Is geheel netstroom onafhankelijk. Handige doe het zelvers hebben zo'n ding zelf gebouwd, zie google en dit forum.

Mijn elektrische kachels stonden de afgelopen twintig jaar in ruimten die vorstvrij moeten blijven 's winters aan (boilerhok, wc's, badkamer, keuken) op hors gel. Dat bevalt prima. Kosten heb ik niet precies in beeld. Meestal is het tussen de 2 en 4 graden als ik in de winter aankom.

Isoleren helpt goed om de opwarmtijd terug te brengen. Ik heb op de begane grond een doos in doos constructie gebruikt en na aankomst is na 6 uur verwarmen de temperatuur alweer 10 graden gestegen. Geen hele grote ruimten, dat scheelt. 

Wat in mijn ogen nog belangrijker is, is om zoveel mogelijk ruimten tochtvrij te maken. Waarmee ik niet bedoel dat alle ventilatie afgesloten moet worden. Toen mijn bovenverdieping eenmaal tochtvrij was scheelde dat een heleboel warmte, zelfs zonder dat die ruimte toen al was geïsoleerd. 

Bevroren leidingen heb ik nimmer gehad, wel twee maal een bevroren kÄrcher die daarna naar de dechetterie kon. Inmiddels overwintert dat apparaat op de badkamer waar de verwarming op hors gel staat.

Twee jaar geleden heb ik een koel/vries combinatie met een dubbele motor aangeschaft. Dat zorgt ervoor dat je diepvriesgedeelte ook bij lage temperaturen niet ontdooit. Het koelgedeelte kan ik afzonderlijk uitschakelen. Met open koelkastdeur krijg je dan geen schimmelvorming. 

Dakgoten, als die nog niet geplaatst zijn, helpen ook.

En als laatste, ik heb de buitengevels van mijn huis met luchtkalk gestuct en gewit. Luchtkalk trekt actief het vocht uit de gestucte muur naar buiten. 

Jeroen B, 62

Reactie van Frans Collignon op 10 December 2020 op 12.05

Ons huis was na enige tijd leegstand altijd vochtig en ’s winters al helemaal. De vochtvreters konden er niet tegenop. Ik heb toen een eenvoudige mechanische ventilatie aangebracht. In WC, badkamer en keuken werd de lucht afgezogen. Als wij weggingen lieten we alle binnendeuren open en bij terugkomst was het in het huis lekker droog. We merken direct als in onze afwezigheid de stroom is uitgevallen, want dan is het weer klam als we naar binnen gaan. Dan is het eerst stevig luchten voordat de houtkachel aan kan.

Frans

Reactie van David op 10 December 2020 op 14.57

Hartelijk dank voor alle reacties, fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die hier mee bezig zijn.

Ik zal eens kijken of ik standje hors gel kan vinden op de kachels, volgens mij hebben de kachels in de slaapkamers die stand niet. Die in de keuken wel en in de woonkamer ook, daar weet ik het zeker van. Misschien scheelt het dan ook meer met het warm krijgen van het huis bij aankomst al zal dat nog steeds enkele dagen duren denk ik door de dikke muren..

Het enige waar ik enigszins mee zit is of het veilig is om ze te laten branden, dat is gewoon geen fijn gevoel als je er niet bent. Die paar tientjes die het extra kost interesseren me niet, ik wil gewoon geen gevaarlijke situaties wanneer je maanden niet kunt gaan (zoals dit jaar door corona) en de elektra en kachels die dan aan blijven staan. Zo'n vorstvrij stand is dan wel ideaal.

Normaal sluit ik de elektra en het water af als ik afsluit, gewoon uit veiligheidsoverwegingen.

Zo'n ontvochtiger is ook een idee alleen met opvangbak is dat zo vol dus zou dan eigenlijk met een permanente afwateringslang moeten zijn.

Het huis is verder redelijk goed geïsoleerd maar misschien kan dat nog beter ook.

Ach het mooiste is gewoon om er permanent te gaan wonen snel, dan is het geen zorg meer :) 

Reactie van Willem koolhaas op 10 December 2020 op 17.27

Ik heb mijn eigen solar venti clonen gemaakt zowel in huis als in mijn garage en dat werkt geweldig.

En veel goedkoper dan de echte.

Reactie van Elly op 11 December 2020 op 9.40

Ik heb vorig jaar voor €300 antigel in mijn verwarmingssysteem (cv op olie) laten toevoegen.

Was daarvoor idd ook te veel kwijt aan olie, ook op anti hors stand. Nu kan het systeem zonder probleem uitblijven in de winter.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden