Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

Beste mensen

Ik heb een (tweede) huis in Frankrijk en mijn domicilie is Nederland.

Mijn huis in Frankrijk is dus een vakantiehuis.

Ik verblijf naar regelmatig al dan niet samen met familie en/of vrienden.

Ik verhuur het nooit.

Nu hebben vrienden van mij gevraagd of ze er een tijdje mogen logeren. Ik vertrouw ze alleszins en op zich heb ik daar dus geen moeite mee. Ik ben er dan zelf overigens niet. Nu vraag ik me af hoe dat verzekering-technisch zit. Ik heb een normale brand- en inboedelverzekering, geheel volgens de regels in Frankrijk.

Maar stel dat er iets gebeurt of er gaat iets kapot. Kan mijn verzekering dan moeilijk gaan doen? En als zij (per ongeluk natuurlijk) schade berokkenen aan derden, zoals bijvoorbeeld de muur van de buren beschadigen; ben ik dan aansprakelijk?

Als er brand uitbreekt terwijl ik er niet ben, maar wel die mensen: kan dat problemen opleveren?

Alvast bedankt voor de input.

Weergaven: 1201

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20230201, Geldzaken, Overheid

Reactie van Jeannette op 1 Februari 2023 op 17.51

Dat kun je het beste aan je verzekeraar vragen, alles is afhankelijk van de polis die je hebt afgesloten. 
Er valt geen zinnig woord over te zeggen zonder de polis door te lezen want elke verzekering en verzekeraar heeft andere voorwaarden hiervoor.
En ja jij kunt aansprakelijk gehouden worden als je gasten iets stuk maken bij de buren, maar dat hoeft niet. Je gasten hebben normaalgesproken echter ook een WA-verzekering waar jij jouw schade weer op kunt verhalen. Meestal wordt een dergelijk geschil een gevecht tussen de verzekeraars die allemaal naar elkaar wijzen.  

Reactie van Ineke Stofmeel op 1 Februari 2023 op 17.56

Bedankt Jeannette, Ik had ook al wel bedacht dat ik het aan mijn verzekering kon vragen. Maar wellicht dat iemand hier ervaring mee heeft. Ik heb dus een gewone huis-, tuin- en keuken verzekering.

Eerlijk gezegd heb ik geen zin in 'gevechten' tussen diverse verzekeringsbedrijven als er iets gebeurt. Zeker als er sprake is van een Nederlandse en Franse maatschappij die vermoedelijk naar elkaar wijzen en/of elkaar zogenaamd niet begrijpen. Zoals jij zelf ook al aangeeft.

Dus ik denk gewoon dat ik er vanaf zie.....

Reactie van La Colline op 1 Februari 2023 op 18.49

Zeker goed voor je gemoedsrust (en je vriendschap).

Reactie van Peter Jan op 1 Februari 2023 op 19.37

Op het eerste gezicht zijn het gewoon je gasten. Als ze de muur van je buren omduwen met jullie tuintractor, dan lijkt me het gewoon onder jullie huisverzekering te vallen. Ook brand tijdens jullie afwezigheid hoort normaal gesproken niet tot de uitzonderingen.  

Ik zou wel afspraken maken over het breken van dingen en zo, waar je normaal gesproken geen verzekering voor aanspreekt. 

Ik vermoed dat velen hun huis "uitlenen" aan vrienden en daar geen problemen mee ondervinden. Maar lees je polisvoorwaarden "even" na. En bel of mail even met de tussenpersoon. Mijn ervaring is dat je vraag waarschijnlijk in een paar minuten beantwoord.

Reactie van Sequoia op 1 Februari 2023 op 20.16

Mij lijkt dat je altijd verzekert bent, ongeacht welke vriend of familielid er in je huis verblijft. Zou wel wat zijn als je slechts verzekert bent bij eigen aanwezigheid...

Reactie van Ineke Stofmeel op 2 Februari 2023 op 13.36

Denk ik ook wel Sequoia. Maar voorwaarden kunnen soms raar zijn en addertjes onder het gras. Om vervelende misverstanden te voorkomen denk ik dat ik het gewoon maar niet doe. Je zult net zien dat er iets gebeurt als zij erin zitten. Of nog erger: er valt een kast op iemands hoofd en ze gaan mij aansprakelijk stellen. Raar voorbeeld, maar je weet nooit. En ik heb vooral geen zin in gedonder tussen twee verzekeringen uit twee landen.

Iedereen hartelijk dank voor het meedenken!

Reactie van Idzo Jansen op 2 Februari 2023 op 13.50

Ik zou mijn verzekeraar schriftelijk meedelen, dat tijdens mijn afwezigheid het huis gedurende enige tijd (of:  ca,.....?) bewoond zal worden "om niet" (geen verhuur) door vrienden en aangeven , dat je er vanuit gaat dit niet in strijd is met je huidige polisdekking(en).

Kopie(mail)bericht bewaren en afwachten.

Reactie van Danielle op 2 Februari 2023 op 19.59
Je zou bij je verzekeraar een extensie voor verhuur kunnen vragen. Heb ik onlangs gedaan, kostte niet zoveel.
Reactie van Ineke Stofmeel op 3 Februari 2023 op 0.05

Danielle: dank voor je advies, maar ik wil het huis helemaal niet verhuren...

Inmiddels besloten om er maar vanaf te zien om eventuele problemen te voorkomen.

Reactie van La Colline op 3 Februari 2023 op 1.03

Goed besluit; ik zou het ook nooit gedaan hebben. Laat je vrienden gezellig komen als je er zelf ook bent. 

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

Uw donatie is nodig

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden