Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Wat houd ik netto over met een Nederlandse AOW in Frankrijk?

Ik zal me even voorstellen Aad is mijn naam en ben nieuw hier en weet niet eens of ik op de goede pagina zit nu?

Ik wil over 1-1.5 jaar naar Frankrijk emigreren, ik heb alleen AOW en een paar euro te verwaarloze euro aan pensioen.

Ik wil daar in Frankrijk een goedkoop huisje kopen (haute Marne) en dacht aan Melay, ik wilde graag weten wat ze daar van mijn AOW afhouden en wat het kost om daar in aanmerking te komen voor medische zorg huisarts etc.

Ik wil indien mogelijk alle banden met Nederland verbreken (kan leuk worden want ik spreek geen Frans).

Ik wil gewoon weten wat ik netto overhoud en dat vergelijken met wat ik nu heb (zoals zorgtoeslag en belastingaftrek voor mijn huis hier etc).

Het huisje wat ik ga kopen komt geen hypotheek op dus dat ziet de belasting in Frankrijk dan als bezit (vermogen) want ik betaal het cash.

Wat ik zo heb gelezen is het wel een hoop regelwerk zoals auto's invoeren verzekeringen etc vandaar dat ik me hier heb aangemeld en elke info is natuurlijk welkom.

Kom er later wel op terug want er zullen meer vragen komen.

Weergaven: 6828

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20180722, Geldzaken, Overheid

Reactie van Oscar de Pater op 22 Juli 2018 op 9.57
Eerst Frans leren, Aad!
Reactie van Bert op 22 Juli 2018 op 10.34

@Aad,voordat wij naar Frankrijk vertrokken, waren wij geabonneerd op Drop of Stroopwafels nu Drop. In dat blad kon /kan je alles vinden wat met Frankrijk en emigratie te maken had/heeft . Misschien iets voor jou ? Het boek van Wim Bavelaar kan ook uitkomst bieden. Ik zou zeggen : "zoek en gij zult vinden " .


Overleden
Reactie van Susan op 22 Juli 2018 op 10.49

misschien is dit wat

https://infofrankrijk.com/

Reactie van Sandra op 22 Juli 2018 op 11.11
Niet echt een leuk antwoord Jan Linneman ! Ook met alleen een aow kun je best leven als je een eigen huis(je) hebt en niet in de duurdere regio's woont. Wonen in NL is nog altijd duurder dan in Frankrijk.
Reactie van leo en Angela Struijk Salvetti op 22 Juli 2018 op 11.39
Sluit me aan bij Sandra en zeker niet bij ''zeer kort door de bocht antwoord'' van Jan.
Leven op semi of platteland is zeker niet duur, ervaring na 13 j hier te wonen.

Maar ander voorbeeld, in onze kleine gehuchtje woont engelse dame van in de zeventig, kocht een leuk klein huisje zeer voordelig en reeds geheel opgeknapt.
Leeft van een klein engels pensioen, zo laag dat ze hier geen franse belasting behoeft te betalen, maar kan er goed van leven incl een klein autootje voor de boodschappen
En spreekt zeer weinig frans en dat lukt zelf met wat hulp van kennissen.


Dus Aad, doe je huiswerk v.w.b. uitzoeken en neem de stap dan lukt het wel. I.v.m. weinig franse taal kennis advies, ga in een streek wonen waar ze ervaring hebben met buitenlanders en e.v.t. wat landgenoten wonen.
Bon courage
Reactie van Jan op 22 Juli 2018 op 11.51
Nou ik denk dat je zo'n 550€ overhoud van de 768€ netto.
Reactie van Oscar de Pater op 22 Juli 2018 op 11.55
@Aad: wat jij wil weten bijv. is of een NL AOW in NL wordt voorbelast of dat het netto wordt uitbetaald, hoe je je zorgverzekering moet regelen, of de NL uitkering bij je aangifte in FR nog belast wordt en indien hoeveel, etc.....het eea vind je in eerdere topics, of andere deskundigen die hier een passend antwoord op kunnen geven. Ik hoop dat ze reageren!
Reactie van Aad van Meer op 22 Juli 2018 op 12.31
Eerst iedereen bedankt voor al de info van hierboven!

Jan Linnermann alleen AOW is idd niet veel maar ik wil daar een oud huisje contant (cash) betalen (kopen). Ik heb daar dan geen hypotheek of huur en je vaste lasten zijn dan zeer laag. Hier in NL doe ik dat ook zo, ik betaal maar een paar tientjes hypotheek en familie en vrienden met 400-600 euro pensioen plus AOW houden minder over in de maand als ik omdat die hoge vaste lasten hebben (huur hypotheek). Eigenlijk heb ik dus mijn pensioen uit mijn lage woonlasten (300-400 euro) per maand. Ben geen rekenwonder maar kijk niet wat je inkomen is maar naar je vaste lasten. Als ik een huis contant betaal in Frankrijk zal ik wel aangeslagen worden voor vermogen (bezit) maar dat moet ik nog uitzoeken en met mijn inkomen zal die aanslag over mijn bezit wel meevallen? Ik ben gewoon alles aan het onderzoeken (lijkt me niet verkeerd met de plannen die ik heb. Natuurlijk is de taal leren een eerste vereisten maar eenmaal daar zal dat sneller gaan als een paar woorden uit een boek hier leren.
Reactie van Ada op 22 Juli 2018 op 12.36
Beste Aad, het eerste advies is mijns inziens het allerbeste! Leer Frans! Je hebt nog tijd zat hiervoor.
je kunt je gaan verdiepen via de websites van het CAK, SVB en belastingdienst buitenland.
Je kunt daar veel uitleg vinden over al jouw vragen. Je kunt eventueel ook bellen en vragen, ze geven over het algemeen een goed antwoord.

Succes en alvast welkom in La Douce France, waar het goed toeven is, zelf met een kleine beurs!
Reactie van Aad van Meer op 22 Juli 2018 op 12.42
Dank Ada en Ton Hilderink!

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden