Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Ziektekostenverzekering verkrijgen in Frankrijk

Wie kan me misschien advies geven over de volgende kwestie.

Ik ben uit Nederland vertrokken en heb daar m'n baan en zorgverzekering opgezegd.  Ik ben in Frankrijk niet economisch actief.  Toen ik me in Frankrijk vestigde dacht ik dat ik me gewoon kon aanmelden bij een Franse zorgverzekeraar. Maar dat schijnt niet te kunnen.

Ik ben bij de CPAM geweest en die willen niets voor me doen zonder dat mijn oude Nederlandse zorgverzekering een formulier E106 afgeeft. Die kan ik niet krijgen, omdat ik daar niet meer ben verzekerd. Wel wil men in Nederland het E104 formulier afgeven, een bewijs dat ik daar vroeger was verzekerd. De CPAM-medewerker weigert verder iets te doen met het E104 formulier.

Overigens is het contact met de CPAM erg lastig. Ze laten me uren wachten, of er is geen medewerker voor een gesprek beschikbaar, telefonisch contact werkt gewoon niet..

Resultaat: ik kan niet worden verzekerd tegen ziektekosten in Frankrijk, ondanks dat ik frans ingezetene ben. Wat zou ik nu kunnen doen? 

bijvoorbaat dank voor de reactie,

René

Weergaven: 6902

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20120520, Geldzaken, Gezondheid, Sport en Spel

Reactie van René op 20 Mei 2012 op 17.24

bedankt voor de reactie Michiel. Maar E 106 krijg je alleen als je nog in Nederland verzekerd bent..

Reactie van René op 20 Mei 2012 op 18.05

op www.ameli.fr wordt gezegd dat niemand onverzekerd hoeft te blijven. Val je niet in de Sécu, zoals in mijn geval, dan kom je altijd in aanmerking voor de CMU. Jaja, totdat je naar dat CPAM kantoor gaat. Dan vang ik gewoon bot.

Reactie van Rick Harreman op 21 Mei 2012 op 6.42

Weer zo'"n geval van iemand die zonder grondige informatie vooraf zich in Frankrijk gaat vestigen.

Laat je eerst informeren!! Lees www.infofrankrijk.com ,daar is alles goed beschreven.

Dit is niet negatief bedoeld, maar het bespaart een hoop ellende.

Groeten en succes 

Rick

Reactie van Matty Willigenburg op 21 Mei 2012 op 9.09

Nadat ik mij gevestigd heb ik Frankrijk, heb ik me via APRIL volledig particulier kunnen verzekeren. Niets te maken met de CPAM en ook helemaal niet duur, maar wel voor alles verzekerd waarvoor ik het risico niet zelf wil dragen...Dus auto-entrepreneurschap is in het geheel niet nodig.  

Reactie van Cornelis Robat op 21 Mei 2012 op 9.35

#Rick

Bedankt voor de info, maar om er van uit te gaan dat iemand, die in problemen denkt te gaan komen zonder ziekte kosten verzekering, zich niet goed geinformeerd heeft, is een beetje voorbarig. 

Zelf heb ik, voordat ik vertrok naar La Douce France, fulltime meer dan een half jaar de juridische, sociale, verzekeringstechnische, bouwkundige, financiele en alles wat verder ter tafel kwam bestudeerd en laten confirmeren. De ziektekosten verzekering is de enige zaak geweest waar ik tegenaanliep om dat tot tevredenheid op te lossen. Zowel CMU als CPAM handelen tegen de instructies op zowel nationaal als europees nivo in. Kortom zij weigeren ongegrond en zeker illegaal buitenlandse clienten op te nemen. ok de NL verzekeraars weigeren tegen de regels in ex verzekerden te helpen. Om geen risico te lopen heb ook ik me particulier moeten verzekeren. Documenteer ik alles, ook de geprekken, data, tijden, namen, kosten, telefoonnummers, om later met succes een claim te kunnen indienen. Hoe en wat is nog volledig onduidelijk en wacht ik op besluiten vanuit de eu en franse overheid die het een en ander duidelijk moeten maken. Ik heb veel geduld in dit soort dingen, dus struikelen doen ze gegarandeerd een keer, en dan is het meteen prijsschieten.

Kom dus aub voortaan met iets meer onderbouwde argumenten voordat er geroepen wordt: zie je wel geen voorbereiding!

Die CPAM en CMU spelen met buitenlanders namelijk gewoon een spelletje: niet thuis geven. Ze weten zelf dat ze dat voor een gerecht niet hard kunnen maken. Maar om als buitenlander een rechtzaak aan te spannen tegen een dergelijke organisatie is Don Quichote gedrag. En je verliest altijd, al ware het maar omdat je geen miljoenen hebt om aan advocaten te spenderen, als je er al een vindt die je met zoiets naar eer en geweten gaat helpen als buitenlander. Uit eigen ervaring weet ik dat het franse juridische systeem redelijk xenophoob is. Je moet ze dus pakken op hun eigen strategie en met hun eigen wapens: regels en papieren. Vooral volhardendheid, als een dummo blijven dreinen, is een onverslaanbaar wapen voor een pensionado die alle tijd heeft. 

 

Reactie van René op 21 Mei 2012 op 10.22

Hallo Rick

ook ik heb me wel degelijk voorbereid. Informatie ingewonnen bij m'n zorgverzekeraar, mijn verzekeringsagent, op internet, en vooraf het boek van Wim Bavelaar goed doorgenomen..vervelende is dat al die adviezen nogal eens tegenstrijdig zijn.

Bovendien, als je gaat kijken naarde regelingen zoals beschreven op www.ameli.fr dan zie je dat ik zonder meer in aanmerking zou moeten kunnen komen voor een ziektekostenverzekering. Je kan daar zelfs de benodigde formulieren downloaden. Maar de praktijk is anders dan de leer, je wordt gewoon tegengewerkt. Je documenten worden geweigerd.  Daar wijst Cornelis m.i. terecht op.

Bedankt Matty, jouw tip is een hele waardevolle, ik ga gelijk eens googelen. De oplossing die Alice aandraagt blijkt dus ook een mogelijkheid, maar dan moet je wel bereid zijn om een eigen bedrijf te gaan starten.

bedankt voor de reacties

Reactie van Matty Willigenburg op 21 Mei 2012 op 10.26

@cornelie Dat is helemaal niet nodig. Ik heb geen carte vitale, ben niet verplicht verzekerd via CVZ, betaal geen AWBZ dus, ben voor 150% van de ziektekosten "norm" verzekerd (volledig particulier) en betaal (slechts) na de recente verhoging 226 euro per maand. In Nederland betaalde ik veel meer dan het dubbele! Dus het is even zoeken, maar het kan prima zo!

Reactie van René P op 21 Mei 2012 op 16.39

Ook wij vertrekken naar Frankrijk en gaan in Nederland uitschrijven.

Zelf ben ik in Frankrijk geboren dus voor mij lijkt het wat simpeler te zijn ivm dubbele nationaliteit, mijn vriendin gaat ook mee, die is Nederlands.

Ik heb contact gehad met de CPAM, die vragen naar E106 en E104, aangezien E106 is voor als je bijv. in Nederland blijft werken is deze niet nodig (woorden van de CPAM)

Aan te leveren bij de CPAM, per persoon:
- Certificat de domicile (EDF factuur bijv.)
- Uittreksel van geboorteregister
- E104
- Clé RIB (van je Franse bank voor automatische incasso)

Daarmee bouwen ze je dossier op.
Het klinkt simpel maar aan jullie verhalen te horen gaat het in de realiteit toch anders.

Ik denk trouwens wel dat het aan de CPAM vestiging ligt en/of persoon die je helpt, net als bij de préfecture.

Ik hoop dat het allemaal lukt! Succes!

Reactie van Emile van der Sluijs op 21 Mei 2012 op 17.02

René, heb jij inkomen uit Nederland? dat is volgens mij de kernvraag! Emile

Reactie van Matty Willigenburg op 21 Mei 2012 op 17.10

@emile Dat heeft er volgens mij niets mee te maken, want mijn inkomen komt gewoon uit Nederland. En zolang dat geen inkomen of pensioen (AOW/ABP) uit overheidsdienst is, gaat erom waar je woont/belasting betaalt. En of je door de CVZ bent vrijgesteld van AWBZ betalen...  

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden