Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

NEDERLANDS ONDERAAN

Demain soir, à 21 heures pétantes, commencera la finale de foot de la Coupe du Monde. Les Italiens contre les Anglais. Entre les deux, mon cœur balance, maintenant qu’il ne bat plus pour les Bleus. Les Bleus ! Je dois sourire en repensant à cette fameuse finale de la Coupe du Monde 1986 : la France contre l’Italie. J’étais seul à la maison ce soir là et j’avais décidé de faire de mon mieux pour ressentir cette passion pour le ballon rond qui semblait enflammer tous les cœurs néerlandais. Me voici donc devant ma télé, maquillé de BLEU-blanc-rouge comme un supporter - prononcer ‘supportaire’ – modèle… Pendant toute la soirée, j’ai crié à pleine gorge ‘Allez, les Bleus, allez !’ Et puis, après la fin du match, j’ai passé un coup de fil à mon père pour partager ma déception : nous avions perdus… « Mais non, nous avons gagné ! » me répond-il, tout étonné. Ce soir la, les Français avaient joué en blanc, et les Italiens en bleu. Et c’est ces derniers que j’avais encouragé de toutes mes forces…

Qui dit mieux ? Depuis, la passion du foot m’a définitivement passé, mais pas celle de la Fourme d’Ambert et du Roquefort Société…

Pour revivre cette finale de 1986 : https://www.youtube.com/watch?v=LXHmfnDb0_c

NL/ Morgenavond, om 21.00 uur precies, begint de finale van het WK voetbal. De Italianen tegen de Engelsen. Mijn hart slingert tussen de twee, nu het voor de Bleus niet meer klopt. Les Bleus! Ik moet glimlachen als ik aan die beroemde wereldbekerfinale van 1986 terugdenk: Frankrijk tegen Italië. Ik was die avond alleen thuis en had besloten mijn best te doen om de passie voor HET spel die alle Nederlandse harten in vuur en vlam leek te steken, te ervaren. Hier zat ik dan, voor mijn buis, opgemaakt in BLEU-blanc-rouge make-up als een modelsupporter - spreek uit als 'supportaire'. De hele avond heb ik luidkeels 'Allez, les Bleus, allez!' geroepen. En toen, na het einde van de wedstrijd, het ik mijn vader gebeld om mijn teleurstelling te delen: we hadden verloren... "Maar nee, we hebben gewonnen!" antwoordde hij, helemaal verbaasd. Die avond hadden de Fransen in het wit gespeeld, en de Italianen in het blauw. En het was deze laatste die ik met al mijn kracht had aangemoedigd... Is er iemand onder jullie die ooit zoiets stoms is begaan? Sindsdien is mijn passie voor voetbal in ieder geval voorbij, maar niet diegene die ik voor Fourme d'Ambert en Roquefort Société voel...

Om de finale van 1986 te herbeleven: https://www.youtube.com/watch?v=LXHmfnDb0_c

Weergaven: 218

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20210710, Cursussen en Opleidingen

Reactie van Robert de T op 10 Juli 2021 op 16.45

ha ha ik heb helemaal niets met voetbal, maar heb weleens tijdens studententijd de verkeerde roeiboot aangemoedigd en toen die over de streep gingen als eerste sprong ik op.....mijn omgeving keek mij niet begrijpend aan...:)

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden