Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Autoentrepreneur met optie EIRL - efficiente bescherming van het persoonlijke bezit?

Beste Mensen

Mijn accountant heeft me met klem aangeraden me in te schrijven als Auto entrepreneur met optie EIRL.

Bij de Kvk vonden ze het onzin (ik ben communicatieadviseur en makelaar) omdat ik mijn brood verdien met mijn 'matière grise' en dus geen grote inkopen doe.

Mijn accountant zegt me dat ik mijn huis moet beschermen. De Kvk zei (off the record natuurlijk!) dat hij me waarschijnlijk dit advies geeft omdat deze optie me gaat verplichten een balans op te maken (wat hij dan natuurlijk doet) en die jaarlijks te deponeren.

Ik twijfel... aan de ene kant wil ik graag met hem blijven werken want ookal kies ik niet voor EIRL wil ik graag dat hij mijn belastingaangifte doet, en aan de andere kant is het wel fijn dat ik die verplichting niet heb, er dus zelf voor kan kiezen. Hoe dan ook scheelt het rompslomp. Ik ben het eigenlijk wel eens met de Kvk dat het een beetje onzin is. Maar misschien biedt het nog andere voordelen dan alleen de scheiding van persoonlijk en zakelijk bezit en kijk ik ergens overheen?

Hoe ingewikkeld (en duur??) is zo'n franse balans eigenlijk?

BIj de APCE zeggen ze erover: En optant pour l'EIRL, vous devrez tenir une comptabilité simplifiée spécifique à ce régime.

Is dat dan een standaard documentje?

Ik hoop dat jullie iets te melden hebben over dit onderwerp.

Mvg

Lie

Weergaven: 889

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20141125, Midden- en Kleinbedrijf

Reactie van edith janzen op 25 November 2014 op 12.07

Met als optie betekent bij ons dat je het één doet (AE) en de weg open houdt voor het andere (EIRL). In het frans betekent het blijkbaar dat je een EIRL neemt. De weg naar EIRL staat altijd open, hoeft niet via een andere bedrijfsvorm. Als het puur om bescherming van je onroerende zaken gaat tegen claims gedurende je bedrijfsvoering, dan is volgens mij een akte Insaissanabilité (even nakijken hoe dit gespeld wordt) al voldoende. Dit laat je bij de notaris doen en kost ca E 400.  Zover ik weet moet je in de vorm van EIRL aan ursssaf afdragen vanaf een minimum. De AE draagt proportioneel van de omzet af. Dus als de EIRL nul euro omzet heeft, moet je toch een aardige som aan soc. lasten betalen. Heeft de AE nul omzet, dan betaal je nul afdracht. Dit was tot voor enekel jaren zo, je accountant kan je in detail vertellen hoe het vandaag zit. Wil je het echt weten, en is je accountant niet de beste adviseur, vraag het dan aan Rob van Schijndel, emigratiefrankrijk.nl  

Reactie van La VV op 25 November 2014 op 14.43

Hai Edith dank voor je reactie.

Het inschrijf formulier 'Auto entrepreneur' heeft een vakje wat je aan kunt kruisen (4bis) 'entrepreneur individuel a responsabilité limitée (EIRL). Dan ben je dus blijkbaar Auto-entrepreneur maar heb je gekozen voor optie EIRL. Een franse optie dus.

MBT de declaratie van insaissisabilité bij de notaris: dat kan ook (of in Nederlands: dat is ook een optie). Het idee achter een deel van je bezit als professioneel verklaren betekent eigenlijk automatisch dat je het persoonlijk bezit (namelijk alles waarvan je niet rept) uitsluit. Zijn gedachtegang hier is: 1. het is veel goedkoper want kost iets van 60 euri aan greffie kosten/2. minder ingewikkeld want  je hoeft niet al je persoonlijk bezit te gaan declareren en een waarde toe te kennen.

Mbt sociale lasten: als je voor AE met dus toevoeging EIRL gaat kun je alsnog kiezen voor het micro social fiscale regime. Echter je kunt niet meer kiezen voor le versement liberatoire de l'impôt sur le revenu. Dan is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor het Impôt sur la société (IS). Als je dat doet ben je geen Auto entrepreneur meer maar een EIRL en kun je niet kiezen voor micro sociaal en dan betaall je inderdaad minimaal per maand ookal draai je geen omzet. Deze info vond ik via onderstaande link. Wat ik me zelf afvroeg was hoe dat zit met die balans. Is dat een ingewikkeld/duur verhaal? Of lijkt dat op een Nederlandse balans voor gemiddelde zzpers?

Groetjes Lie.

: http://www.apce.com/apce3/auto-entrepreneur/index.php?&rubID=1&...;

Reactie van Wim van Teeffelen op 25 November 2014 op 15.26

Ha ha, Edith, heb jij ook al zo'n moeite met die bijna onuitsprekelijke 'déclaration d'insaisissabilité'. Als ik hem behandel tijdens onze cursussen spreek ik hem altijd maar 1 keer uit. Het gaat een stuk beter met een paar biertjes op... Verder ben ik het eens met het commentaar dat Lie zelf geeft op haar eigen vraag. Ze is dus goed op de hoogte!

Ik ben het ook volkomen eens met het commentaar van de Chambre de Commerce.

Voor een EIRL moet er een 'declaration  d'affectation de patrimoine professionnel' worden opgemaakt, oftewel niet een element wat je uitsluit (zoals bovenstaande onuitspreekbare déclaration), maar een lijst van zaken die je wel wil inzetten voor je aansprakelijkheid. Die lijst is openbaar. Leuk voor concurrenten, de belastingdienst en wie weet inbrekers (als er een flinke dure computer op staat...). Ik raad hem verreweg de meeste van mijn klanten af, zeker als je al je woonhuis hebt uitgesloten. De jaarrekening is redelijk simpel, maar een expert comptable kost al heel snel €500-€1000 per jaar voor de allersimpelste werkzaamheden.

Wat me verbaast is dat je makelaar bent: makelaars zijn specifiek uitgesloten van het statuut van auto-entrepreneur.

Als het uitbesteden van je boekhouding toch al je doel is (en dat begrijp ik heel goed) en je hebt het geld er voor over, laat dan die AE links liggen en schrijf je in als simpele EI. Je kunt dan nog altijd kiezen voor een regime wat gelijk is aan die van de AE (het micro-régime social/fiscal), maar ook gemakkelijk doorgroeien naar iets anders. 

Wim

Reactie van La VV op 25 November 2014 op 16.01

Hai Wim, ook jij dank voor je reactie.

Mbt de makelaardij misschien wat meer uitleg: ik ben natuurlijk geen makelaar maar werk voor een makelaar. Officieel ben ik een 'négociateur non salarié' .

Er staat in mijn contract met mijn hoofdkantoor ook specifiek bij dat ik ingeschreven moet zijn als Auto entrepreneur. Het verhaal is dat ik deels inkomsten uit mijn communicatiewerkzaamheden heb die ik moet factureren en declareren als AE, en deels provisie over mijn onderhandelingen in onroerend goed.

Voor de vrolijkheid vallen beide activiteiten onder een ander hoofdstukje: het ene is commercieel (RSI/BIC 24,60 %) en het andere libérale (CIPAV/BNC 23,30%). Zucht. Volgens iedereen mag ik beide activiteiten voeren onder dezelfde AE, onder voorwaarde dat ik het bruto plafond in totaliteit niet overschrijd voor beide activiteiten (32.900 euro zeggen ze).

Terug naar het draadje: op Franse sites zegt men dat het nieuwe status AE met optie EIRL 'très attendu' is..... ze zouden er dus blij mee zijn. Zo bracht mijn accountant het ook.

Nu ben ik weer in verwarring met de  mogelijkheid EI. Is het niet zo dat ik dan weer wel verplicht een minimum aan sociale lasten moet afdragen? Ik bedoel ben ik dan niet verplicht tot Impôt sur les sociétés (IS) ?  Beide activiteiten zijn seizoensgebonden en ik wil er ook nog een derde seizoensgebonden activiteit (gite inkomsten) aan toevoegen. Het schijnt allemaal te kunnen zolang ik nogmaals, niet de plafonds overschrijd. Groet Lie

Reactie van Wim van Teeffelen op 25 November 2014 op 16.18

OK, ik triggerde op makelaar. Uitleg was niet nodig, gaat mij niet aan.

Tsja, ik weet niet wie 'très attendu' is. Ongetwijfeld de experts comtables. Eerlijk gezegd vind ik de EIRL en ook de AERL onnodig Frans geneuzel, die allerlei schijnzekerheden bieden voor ondernemers die eigenlijk geen ondernemer durven te zijn.  Oftewel je accepteert, als ondernemer, dat je persoonlijke vermogen mogelijk aangetast kan worden in geval van bedrijfsaansprakelijkheid (dan kies je voor een EI en maak je gebruik van mogelijkheden van eenvoudige administratie en het buiten de TVA blijven), of je wil die aansprakelijkheid beperken en dan kies je voor de SARL (en accepteer je de hogere administratieve lasten en de TVA). Al dat gedoe met tussenvormen houdt heel veel Franse accountants en vooral belastingambtenaren bezig en maakt het oerwoud aan bedrijfsvormen voor de arme klant of leverancier van een ondernemer alleen maar ondoorzichtiger.

De AERL verandert niets aan de basis van je micro social/fiscal. Je gaat zeker niet onder de IS vallen en je hoeft ook geen minimum te betalen (zoals in het micro classique). Als je er gîtesverhuur aan toe gaat voegen, gaat die ook onder de RSI/BIC vallen. Het kan allemaal wel, maar besef dat alle commerciële activiteiten (dus alles wat onder de BIC valt) van een AE vanaf april 2015 verplicht moet worden aangemeld via de Chambre de Commerce. De facto het einde van de AE/commerce. Je activiteiten in de profesisons liberalrs (of BNC zoals jij ze aanduidt) kunnen wel blijven bestaan als AE,  maar als die activiteiten een klein deel bedragen van je totale omzet, mag je alles onder één noemer scharen.

Misschien kun je je nog herinneren hoe de AE ooit is gepresenteerd als een zeer eenvoudige manier van ondernemen....... MWAHAHAHAHA!!

Wim

Reactie van edith janzen op 26 November 2014 op 12.03

Graag nog toelichting of verduidelijking op het feit dat de EIRL een verplichte minimum afdracht kent, ongeacht of de omzet daar zelfs onder zit.

Reactie van Wim van Teeffelen op 26 November 2014 op 12.05

Een EIRL die vrijwillig kiest voor het régime micro social/fiscal is gelijk gesteld aan een AERL en heeft geen minimum afdracht

Een EIRL die vrijwillig kiest voor het régime micro classique heeft wel een minimum afdracht.

Wim

Reactie van edith janzen op 26 November 2014 op 12.06

En klopt het dat een AE een akte kan laten opstellen van insaisissabilite, om eenzelfde bescherming te creeren die de EIRL heeft?

Reactie van Wim van Teeffelen op 26 November 2014 op 12.11

Dat weet ik niet, die vraag is mij nooit eerder gesteld. In het reglement van de AE is daarover niets opgenomen. Ik ga me er ook niet meer in verdiepen nu de auto-entrepreneur op zijn laatste benen loopt.

Wim

Reactie van La VV op 26 November 2014 op 14.49

Hai Edith, Volgens de site van APCE, kun je dus als AE inderdaad ook die declaratie van insaissisabilité op laten stellen (als alternatief) door de notaris zie quote via reeds genoemde link hieronder. Maar volgens velen is het een wassen neus. Want als er echt iets gehaald moet worden (bijv door de URSSAF) dan komen ze het toch wel halen. Groet Lie

En devenant auto-entrepreneur, vous serez donc responsable de vos actes professionnels (contrairement à un salarié) et engagerez l'ensemble de votre patrimoine (personnel et professionnel).

Comme tout entrepreneur individuel, vous pouvez néanmoins décider de limiter l'étendue de votre responsabilité :
- en effectuant une déclaration d'insaisissabilité devant notaire,
- en optant pour le régime de l'EIRL pour vous constituer un patrimoine d'affectation, dédié à votre activité professionnelle.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden