Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

Beëindigen en opnieuw starten van een autoentreprise (micro-entreprise)

Ik heb een vraag tav het beëindigen en opnieuw starten van een autoentreprise (micro-entreprise).

Middels een AC4 formulier heb ik mijn activiteit als 'chef d'entreprise' uitgeschreven (radiation) uit het kBis register van RSAC en vervolgens een 'Notification de Radiation' alsmede een 'Attestation de Radiation' van het URSSAF ontvangen. Op de 'Notification de Radiation' staat mijn 'numéro de sécurité sociale' vermeld als 'NIR'.

Hoe kan het dan zijn dat als ik inlog op mijn bestaande account op autoentrepreneur.urssaf.fr en daar bijv. op 'Creation d'Entreprise' klik, ik een popup te zien krijg met de mededeling dat ik nog steeds geaffilieerd ben als autoentrepreneur ?

De radiation dateert overigens van april 2021.

Kan iemand mij uitleggen wat er niet klopt of wat bovenstaande situatie impliceert ?

Ben ik nu wel of niet nog steeds geaffilieerd als autoentrepreneur ?

Of moet ik het bestaande account als archief beschouwen ?

Bij de INSEE zou mijn entreprise ook niet (meer) te vinden zijn volgens de helpdesk van URSSAF.

Bij voorbaat dank!

Weergaven: 713

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20221003, Midden- en Kleinbedrijf

Reactie van Elisabeth Arts op 4 Oktober 2022 op 8.31
Hoi Rebecca, ik ben ook enkele keren van statut veranderd, wat ik me kan herinneren dat het afmelden met dat kbis en chambre de commerce geen invloed heeft op je inschrijving bij ursaff (rsi) indertijd. Ik heb laatst een nieuwe activiteit toegevoegd. Gewoon nieuw insee nr. Opgestuurd. Dus ik denk dat je gewoon het insee nr. Van je nieuwe job op moet geven.. Deze keer is het waarschijnlijk simpeler dan je denkt ;-) Dit is mijn ervaring.... Anders gewoon bellen, dan maken ze al aantekening. Succès
Reactie van Rebecca Pavlova op 4 Oktober 2022 op 11.06

Hoi Elisabeth, reuze bedankt voor je feedback! Wat jij zegt mbt kBis is wat ik dus ook de hele tijd vermoed, maar van URSSAF krijg ik tegenstrijdige instructies en geen duidelijk antwoord op mijn vraag.

Wellicht zit ik nog met verkeerde aannames in mijn hoofd of haal ik dingen door elkaar..

Ik heb de helpdesk van het URSSAF meermaals gebeld om te vragen of mijn autoentreprise is beëindigd. Het antwoord daarop was ‘ja’.

Op de 'Attestation de Radiation' staat: "..... a été affiliée en tant que Auto-entrepreneur à l'URSSAF du 01/01/2020 au 19/04/2021, date de sa radiation."

Vandaar mijn complete verwarring wat de 'affiliation' betreft...

Van 3 verschillende helpdeskmedewerkers 3x verschillende instructies gekregen hoe ik een nieuwe activiteit zou moeten aanmelden.
Met als gevolg dat ik nu met 3 verschillende emailadressen op hetzelfde bestaande account geregistreerd sta, zonder mijn activiteit te hebben kunnen aanpassen. Elke poging om mijn activiteit te veracnderen of te beëindigen heeft tot nu toe geleid tot 'dossier refusé'. Ik heb de aanpassingen gedaan obv de kbis activiteit, niet obv de activiteit die ik daarvoor als hoofdactiviteit had.

De laatste instructie van de helpdesk was dat ik mijn huidige Siret nr juist niet moest invullen om (online) een nieuwe auto-entreprise te creëren. Ik heb ook steeds aan de helpdesk aangegeven dat mijn nieuwe activiteit een andere APE betreft. Als ik die laatste instructie zou opvolgen, kom ik dan niet weer in mijn oude account terecht ? Zal de aanpassing bij INSEE dan automatisch mijn oude activiteit vervangen/overschrijven ?

Is dat ook wat jij bedoelt met 'nieuw insee nr' ? Heb jij je nieuwe activiteit online via je account of middels een papieren formulier opgestuurd ? In dat laatste geval, welk formulier ? (P0?)

Reactie van Elisabeth Arts op 4 Oktober 2022 op 11.56

Rebonjour Rebecca, aii ik vrees dat ik iets te snel (zonder in mijn documenten te hebben gekeken) heb gereageerd.
Bij mij is het ook een zootje bij ursaff.. ik sta bij hen namelijk als artisan genoteerd (hiervoor moet je verplicht ingeschreven staan bij de chambre de commerce... maar daar kan ik me niet inschrijven omdat ik een ape nr. heb arts spectacle vivant.. En beide instellingen zeggen dat zij gelijk hebben. Nu heb ik maar een kleine entreprise en ik betaal gewoon mijn charges. Maar bijv. voor recht op scholing zit ik bij de verkeerde club... Maar ik heb zojuist even gekeken op internet en vond deze site : https://avis-situation-sirene.insee.fr/   Ik heb mijn nr. siret ingevuld en met wat doorklikken kon ik mijn hele geschiedenis zien... verschillende nummers siret die ik heb gehad.. etc...   Sterkte!! (je niet laten afpoeieren en vooral niet willen begrijpen hahaha... )

Reactie van Rebecca Pavlova op 4 Oktober 2022 op 12.43

Remerci Elisabeth, ik heb mijn Siret geschiedenis nu via https://avis-situation-sirene.insee.fr/ kunnen inzien idd!

Reactie van ineke blom op 4 Oktober 2022 op 16.48

Top. Ik ga die site ook eens bekijken. Krijg nog steeds mails van de URSSAF . Bij de URSSAF zelf zeiden ze me die gewoon te negeren. Ze lopen een paar jaar achter.

Reactie van jones op 6 Oktober 2022 op 5.47

Niet helemaal hetzelfde maar als je je nu helemaal uitschrijft als bedrijfje zijnde bij de URSSAF en je krijgt geen Frans pensioen omdat je te weinig hebt verdiend. Blijf je dan wel gewoon verzekerd met je ziektekosten bij het CPAM, dus behoudt je dan wel je carte vitale.Of moet je dan toch zo'n S1 formulier invullen van het CAK en afgeven bij het CPAM? Dan halen ze dus een bedrag af van je pensioen in Nederland. Of gaat dit gewoon automatisch door? Of regelen zij dat CPAM en CAK?

Dank

Reactie van Jeannette op 6 Oktober 2022 op 9.59

Als je geen Frans pensioen hebt na je pensionering maar alleen een Nederlands pensioen wordt je verdragsgerechtigde op het moment dat je je AOW en pensioen gaat ontvangen. 
Daar ontkom je niet aan. 
Alleen als je een Frans pensioen ontvangt, hoe minimaal dan ook, wordt je geen verdragsgerechtigde maar blijf je verzekerd in Frankrijk en door Frankrijk.
Daar krijg je vanzelf bericht over.

Reactie van jones op 6 Oktober 2022 op 11.38

Ok dank, hoop dan op 10 euro misschien per maand, blijf ik toch verzekerd.. zou tof zijn..

Reactie van Rebecca Pavlova op 6 Oktober 2022 op 14.23

Ik heb eindelijk het formulier gevonden wat ik zocht, want via autoentrepreneur.urssaf.fr lukt het opnieuw inschrijven voor geen meter, ook niet zonder Siret waardoor ik nu dus met 4 verschillende email adressen op mijn oude account sta ingeschreven en kan daar verder niks aanpassen.

Hierbij een link hoe je een micro-entreprise opnieuw kunt registreren (met nieuwe APE/NAF):

https://www.portail-autoentrepreneur.fr/academie/creation-auto-entr...

Omdat ik mijn oude activiteit / entreprise zelf geradieerd heb en deze ook bij INSEE als beëindigd staat, zal ik op het formulier nu niet mijn oude Siret invullen, omdat het geen vervolg is op een van mijn vorige activiteiten, maar een geheel nieuwe activiteit.

Voor overige aanpassingen:

https://www.insee.fr/fr/information/2015441

Hopelijk heeft iemand anders hier ook nog wat aan.

Reactie van Jeannette op 6 Oktober 2022 op 17.15

Rebecca: Pas op de door jou genoemde site is een commerciële site en niet van de URSSAF, je betaalt aan de site voor diensten (waar je niks aan hebt) en zit daarna aan een abonnement vast van ik geloof 25 euro per maand. Niet doen dus! (tenzij je geld te veel hebt).

Jones: Als het pensioen heel klein is, dan wordt het in één keer uitgekeerd.
Ik lees over een minimum van 100 punten, en/of het bedrag van 127,14 per jaar, in je pensioenoverzicht kun je zien hoeveel punten of welk bedrag je hebt opgebouwd, maar de grens is ook afhankelijk van de pensioenuitkeerder.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

WORD OOK SPONSOR!

_______________

Uw donatie is nodig

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden