NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !

Beste forumgenoten,

 

Ik vroeg mij af hoe bijverdiensten aangegeven dienen te worden voor de Franse inkomstenbelasting.

 

Achtergrond

Tot vorig jaar had ik als actuaris een eigen bedrijfje in Nederland dat terzake verrichtte werkzaamheden facturen voor werkzaamheden aan mijn opdrachtgevers verzond, alsmede dat ook deed voor bijverdiensten uit examineringen voor studenten actuariaat en toetsingen op de kwaliteit van te geven examens door het Actuarieel Instituut.

(Het Actuarieel Instituut is overigens als onderwijsinstelling vrijgesteld van BTW).

Eind vorig jaar ben ik mijn bedrijf gestopt en sinds mei woon in ik de mooie Charente.

Ik ben wel gevraagd door het Actuarieel Instituut om zitting te houden in de toetsingscommissie (kwaliteit van af te geven examens beoordelen) alsmede het beoordelen van scripties door studenten in 2e termijn, als de scriptiebegeleiders geen eenduidig oordeel hebben, mag ik de knoop doorhakken.

 

Vraag

Mijn vraag is nu of ik deze activiteiten in Frankrijk kan uitvoeren, zonder ingeschreven te zijn als micro entreprise (of een andere vorm als die van toepassing zou zijn).

Volgens mij is het voor mij het handigst als ik deze werkzaamheden als privé persoon blijf doen en in de fiscale aangifte over 2017 deze inkomsten als “overige inkomsten” mag beschouwen (aannemende dat ik deze post in de Franse aangifte bestaat)

De totale declaratie in een jaar zal naar waarschijnlijkheid onder € 1.000 blijven.

 

Ik heb deze vraag ook aan de het centre d'impôts gesteld, maar die geven aan dat zij geen antwoord gaan geven, omdat ik nog geen Frans fiscaal nummer heb. Pas als ik in 2018 (over 2017) aangifte ga doen, zal ik volgens hun zo’n nummer gaan krijgen. Maar dat zal dan wel niet vanzelf gaan…

Daarnaast heb ik op internet niet veel gevonden hoe bijverdiensten in Frankrijk belast worden, vandaar dat ik de vraag hier eens stel.

 

Dank vast voor de reacties !

Weergaven: 855

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20171002, Geldzaken, Midden- en Kleinbedrijf, Overheid

Reactie van Wim van Teeffelen op 2 Oktober 2017 op 15.08
Ja dat kan. Als inwoner van Frankrijk ben je verplicht je aan te melden bij de Franse belastingdienst. Dan wacht je tot het verzoek tot het doen van aangifte inkomstenbelasting in je bus valt (vroege voorjaar 2018). Vervolgens kun je incidentele bijverdiensten uit het buitenland aanmelden op je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting (Impôts sur le Revenu, IR).

Wim
Reactie van Hans Haamke op 2 Oktober 2017 op 15.32

Dank je wel Wim,

Ik heb via de email contact gehad met de belastingdienst hier in Soyaux, de bedoeling van mij was om een afspraak te maken om kennis te komen maken en een fiscaal nummer aan te vragen, maar de reactie via de mail was : Kom maar volgend jaar in mei, dan helpen we met het invullen van de papieren aangifte. Op mijn vraag hoe ik dan de papieren aangifte krijg als ze mij niet kennen bleef het stil.
Ik had eigenlijk verwacht dat ze blij zouden zijn dat een Nederlander spontaan naar de belastingdienst zou komen om zich aan te melden, maar het lijkt dat ik nog het nodige moet doen voor ik belasting mag gaan betalen hier....
Of heb ik het wellicht het verkeerde loket gecontact ?
Maar in ieder geval goed te lezen dat ik mij niet als bedrijf hoef te registreren.
Dank !

Hans

Reactie van Rob van Schijndel op 2 Oktober 2017 op 20.11

De eerste keer moet je zelf zorgen voor een blanco biljet (op te halen bij de lokale belastingdienst, vanaf begin mei of op www.impots.gouv.fr). Vervolgens het biljet invullen. Een vakje voor dergelijke bijverdienste is er niet. Lastig derhalve. Je vult het biljet met de andere inkomsten in en dan volgt er eind juli (en soms wat later) een Franse aanslag, met het Franse fiscale nummer.

Gelet op de beperkte hoogte (minder dan 1.000 euro, zou ik het als een hobby behandelen). Er zullen ook kosten zijn, wellicht reiskosten, studiekosten etc). Een andere optie is om de inkomsten in Nederland op te geven (daar verricht je ook de werkzaamheden). En dan in de Franse aangifte aan te geven dat je inkomsten uit een Nederlandse ¨onderneming¨ hebt, waarover in Nederland belasting is verschuldigd.

Groet, Rob

Reactie van Hans Haamke op 3 Oktober 2017 op 11.44

Dank je wel voor je reactie Rob,

De werkzaamheden worden hier in Frankrijk (telefoon en internet staan voor niets tegenwoordig) verricht en kosten heb ik er nauwelijks aan (behalve tijd), dus ik denk dat als ik in mei in Soyaux de papieren aangifte doorloop ik dit punt aanstip bij de belastingdienst. Tot mijn officiële pensioneringsdatum leef ik hier van mijn vermogen en een klein pre-pensioen. Inzoverre zal een bijverdienste nog geen te betalen IB inhouden voor mij en qua vermogensbelasting/capital gain tax zal dat geen effect hebben.

Grts, Hans

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.

Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

GESELECTEERD

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0