Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

Prolooog

Ik ben in 2017 komen wonen in de Charente, Juli 2017 heb ik mij uit laten schrijven uit Nederland. Ik ben verdragsgerechtigd en heb alleen Nederlandse inkomsten.

In 2018 voor het eerst aangifte gedaan, daarvoor ben ik naar het belastingkantoor naar Soyaux gegaan. Ik heb alleen een (wettelijk) pensioen, wat beleggingen ( beleggingsfonds) verkocht en wat renteinkomsten, dus de aangifte zou niet al te lastig zijn, dacht ik.

De enige vraag die ik in Soyaux kreeg was hoe lang ik al de beleggingen, die ik verkocht had, in mijn bezit had, aangezien er dan een korting op de te betalen belasting van toepassing was. Het resultaat was dat ik mijn Pensioeninkomsten onder 1AM diende in te vullen, de ontvangen rente onder 2DC en de meerwaarde van de verkochte aandelen (onder aftrek van 50% omdat deze 8 jaar geleden gekocht waren onder 3VG.

Ook nog 8UU aangekruist, want ik had nog Nederlandse bankrekeningen. Dit was een papieren aangifte, want het was de eerste aangifte die ik hier in Frankrijk deed.

 

2019

Dit jaar de aangifte electronisch gedaan, het enige verschil met de aangifte over 2017 was dat mijn beleggingsfonds dividend uitgekeerd heeft, dus die moest ik nog verwerken.

Via deze site geleerd dat je dan ook formulier 2047 moet invullen en netjes aangegeven wat mijn bruto dividend, de inhouding en het netto dividend was.

Echter onder 3VG zou ik nu de winst op verkochte aandelen zonder aftrek (wegens het nu 9 jaar in bezit hebben) moeten plaatsen en dat vond ik vreemd.

Onder 3VG toch maar het verlaagde bedrag ingevoerd en aan het eind van de aangifte kreeg ik de melding dat dit bedrag niet met het bedrag in 2047 correspondeerde en of ik dat wilde wijzigen.

Dat wilde ik niet, dus de aangifte zo ingediend.

 

Aanslag

Ik heb de aanslag ontvangen, volgens mij was die goed qua uitkomst (ik heb nu nog een laag pensioen dus ik betaal nu geen inkomstenbelasting en ik betaal 7,5% over mijn ontvangen bruto dividend (onder aftrek van 40% wegens het kiezen van de optie barème), rente en de winst op verkoop van aandelen (dus onder aftrek van 50% wegens het al 9 jaar aanhouden).

Maar ergens dacht ik dat ik nu dividendbelasting in Nederland betaald heb en nu betaal ik ook nog eens de solidariteitsheffing in Frankrijk. Zou dat geen 2 keer belasting betalen zijn ?

Tijd om weer eens naar het belastingkantoor in Soyaux te gaan.

 

Soyaux

Daar gesproken met een baliemedewerkster die aangaf dat ik op 3VG het totale bedrag van de winst op de verkoop van aandelen moest zetten, maar zij had geen antwoord op mijn vraag of die korting dan niet mee van toepassing was. Zij heeft voor mij een afspraak met een commies gemaakt, die zag mijn aangifte en ging heel moeilijk kijken.

Volgens hem mocht mijn inkomen uit pensioen niet onder 1AM staan, maar diende ik op 2047 onder kader 1 dit aan te geven en onder blok 8 eveneens, zodat het bedrag aan pensioen op formulier 2042C veld 8 TI moest komen te staan.

Op 2042C moest ik ook de capital gain onder 3UA plaatsen en de korting wegens het 9 jaar aanhouden onder 3SL.

En (waar het mee begon), ik betaalde geen 2 keer belasting, want in Nederland betaalde ik dividendbelasting en in Frankrijk een solidariteitsheffing en dat is geen belasting.

Redelijk confuus kwam ik uit dit gesprek, het een en ander heeft geen financiële consequenties, maar volgens mij is 8TI hier niet voor bedoeld en ik denk toch echt dat ik dit onder 1AM moet plaatsen.

Dit is een redelijk lange post, maar ik kan mij voorstellen dat de meeste verdragsgerechtigden die alleen een pensioen en wat beleggingen hebben, verwachten een eenvoudige aangifte te hebben en het zou dan mooi zijn als het dan helder is waar je pensioeninkomsten (uit Nederland), winst op verkochte NL aandelen en ontvangen NL rente moet plaatsen in de aangifte. Wellicht dat commentaar op deze post deze groep helpt.

Weergaven: 2212

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20191010, Geldzaken, Overheid

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

Uw donatie is nodig

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden