Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Citroën trekt een streep onder het hydraulisch veersysteem.

Citroën en het fameuse veersysteem. Pure nostalgie, mais malheureusement c’est fini.

Het doet mij terugdenken aan mijn tweede occasiewagen en meteen mijn eerste Citroën, een CX Prestige. Ik was op zoek naar een andere auto en had vernomen dat er een technieker bij de luchtmacht na zijn uren Citroën herstelde, alleen Citroën. Ik was benieuwd en ging hem opzoeken. Bij mijn aankomst had ik onmiddellijk iets van “Hier moet ik zijn.” De man zat in kleermakerszit op de boord van de carrosserie van een DS, met maar een paar sleutels bij de hand, aan de motor te werken. “Er staat nog wel een CX buiten naast de garage” wist hij me te vertellen. “Een Prestige, ze heeft anderhalf jaar stilgestaan maar de motor is perfect in orde.” Ik had nog nooit met Citroën gereden en hij gaf mij de sleutels. Inderdaad, ze startte onmiddelijk, ging zachtjes omhoog en ik voelde mij als een heer in mijn fauteuille. Ik was verkocht. Voor meer dan twintig jaar aan Citroën.
Een vriend van mijn vader was carrosier alwaar ik mijn nieuwe trots mocht opschuren om te laten herstellen en herspuiten. Ik was toen 19 jaar met een krap budget. Boven de deurbeschermers bleef het originele lichtgrijze kleur en onderaan werd het donkergrijs. Duidelijk? Inderdaad de roest aan de onderkant van de deuren moest weggewerkt worden. Het was een gekend probleem maar het comfort die de vering aan de wagen gaf was gewoon verbluffend. En de roestplekken? Die waren te herstellen en het salon van mijn ouders zat zelfs niet zo lekker. De stuurbekrachtiging was toen al fenomenaal. Met de pink (kleine vinger) het stuur volledig draaien en bij loslaten draaide het stuur terug tot de wielen mooi recht stonden. Zalig. 
Het was de periode waar we veel naar concerten gingen en de afspraak was om beurtelings te rijden. Maar de meisjes wilden liever mee in ‘het strijkijzer’. Jawel, zo hadden ze haar omgedoopt. De mooie donkerblauwe stoffen zetels die op z’n minst 30 cm hoog waren en met een koffer die dienst deed als klankkast gleden we zalig van concert naar concert. En we reden 190 km/u. achteruit! De snelheidsindicator was een ring die ronddraaide en in achteruit draaide deze in de andere richting :-)
Citroën zou mijn jarenlange bondgenoot worden.

Voor de liefhebbers,  hier het artikel op deredactie.be

Dédé.

Weergaven: 1356

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20170615, Vervoer

Reactie van Wilna Maijenburg op 15 Juni 2017 op 10.32

Mijn man heeft vroeger DS en Eend gereden, ik zelf BX, de fijnste auto's die wij ooit gehad hebben.


Overleden
Reactie van Boudewijn Bolderheij op 15 Juni 2017 op 10.59
.
Ook ik was helemaal gek van de hydraulische vering van André Citroen.

Een GS, een BX TRS, een CX en uiteindelijk een CX bestelwagen.
Ik heb nog even achter de 6 wiels bestelwagen aangejaagt, maar dat is niet gelukt.
Die reed s'nachts van Amsterdam naar Parijs om de Telegraaf op tijd te verspreiden.

Achterop die bestelauto had ik een bordje, dat veel op het origineel leek geplakt:
KEGELBAHN
Op een Andoraanse camping kwam een Parijse taxichauffeur naar mij toe.
" Ik ben Citroënfiel, ik ken alle uitvoeringen,
maar dit -kegelbahn- moet een speciale export uitvoering zijn.
Er zat een gladde laadvloer in.
Waar normaal je voeten zaten vervoerde ik Cognac.

Toen ik een ruimtewagen wilde, viel Citroën af.
Hun ruimtewagen was eigenlijk een Peugeot, dus zonder super vering.

Boudewijn

Overleden
Reactie van Boudewijn Bolderheij op 15 Juni 2017 op 11.43
.
En wie niet zonder een hydropneumatische vering wil.
In enkele landen is de Subaru Outback er van voorzien.
Ook in zo'n auto hebben wij gereden.
Hoe harder je over een verkeersdrempel ging, hoe minder je die voelde.
Tot aan niet opmerken toe, maar dan was je snelheid illegaal.

Boudewijn
Reactie van Moderator Nederlanders.fr op 15 Juni 2017 op 12.54

Sorry, ik weet dat ik als Mod. niet zou moeten deelnemen maar deze keer kon ik het niet laten. Dit is zoooo mooi.

Reactie van Dédé. op 15 Juni 2017 op 13.50

Merci voor de aanvulling @ Jardin. Ik vond het vooral zalig rijden, maar ben helaas op dat vlak niet echt technisch onderlegt.

Reactie van Ada op 15 Juni 2017 op 13.50

wij hebben jarenlang BX gereden van sedan tot stationwagen, tot de zaak opgaf te bestaan. Zij haalden de auto's direct uit Frankrijk! Onze mecanicien was iemand op het dorp en "kluste" met plezier aan onze oude karren.  En als een van de bollen het begaf, oei dan viel je in de prijzen...

Reactie van Willem van Oosten op 15 Juni 2017 op 13.54

Op de nieuwe Cactus modellen zit een nieuw gepatenteerd veersysteem dat volgens zeggen net zo goed veert De bedoeling is dat dat op alle modellen gemonteerd gaat worden.

Overigens heb ik nog net op de valreep  een van de laatste C5 hydroactive 3+ aangeschaft (productiedatum 30 mei).

Fantastisch comfort Toch geef ik nog de voorkeur aan DS en CX hydropneumatische vering.

De XM was al wat stugger toen hebben ze het hydropneumatische systeem gecombineerd met Mac Pherson.

Reactie van Dédé. op 15 Juni 2017 op 14.00

Inderdaad, die groene bollen waren duur. Enkel onze CX en BX stationwagen waren uitgerust met die bollen. In onze familie zijn het momenteel Berlingo's, C4 Gran Picasso, C3 en Jumper. De CX zie ik nog maar zelden rondrijden en de laatste die ik zag was een Nederlander :-)

Reactie van Willem van Oosten op 15 Juni 2017 op 14.23

Welnee Dédé. Bollen kosten maar een paar tientjes p/st.


Overleden
Reactie van Boudewijn Bolderheij op 15 Juni 2017 op 16.31
.
En de foto van Anton is schschitterend !

Boudewijn

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden