Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

De klant is koning - waarborg bedragen bij onbemande tankstations

Ooit berekende ik es meer dan twee miljoen kilometers te hebben doorgebracht in een auto...die van de zaak,van mijzelf en die van mijn vrouw.Sinds een paar jaar maakt onze camper ook vele Frankrijkkilometers.Nu deze wagen even stil staat ben ik  in de gelegenheid eens naar de vele boekingen te kijken van mijn internetbankier.Immers de zojuist beeindigde vakantie ging andermaal gepaard met een intensief gebruik van mijn Nederlandse bankpas.Maar wat schetste mijn verbazing?

In twee maanden tijd krijg ik bij De Bank een drietal bijboekingen van in totaal 350,= euri !Nu heb ik in mijn leven nog nooit ongevraagd een dergelijk kado van mijn bankier gehad, integendeel zelfs! Dus ben ik maar es op zoek gegaan naar de reden ervan. Mijn" banker "wist niets anders te vermelden dan dat deze bedragen waarschijnlijk reeds eerder waren afgeschreven! Een correctie dus? Ja dat stond er  ook bij, maar waarop dan wel?  Zijn cheffin wist het antwoord.....onbemande tankstations in Frankrijk hebben de gewoonte om als waarborg bedragen van 100 a  150 euroos af te schrijven van je rekening,alvorens ze het juiste bedrag, varierend  in mijn geval van 36 tot 61 euro,hebben ontvangen .Okee tien dagen later corrigeren ze dat weer zodanig, dat er geen rentevergoeding hoeft te worden betaald? 

Op de site van mijn vroegere ANWB wordt dit ongelofelijke verhaal bevestigd.Toch fijn dat bedoelde leveranciers, Intermarchee en Leclerc zoveel vertrouwen in mij en Mijn Bank hebben!

Ach misschien wisten jullie dit alreeds? Voor mij was dit nieuw ,alle geklets over Eurozones etc. ten spijt.

Salut, 

Idzo Jansen

Weergaven: 2091

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20130129, Geldzaken, Vervoer

Reactie van Marian en Bert de Wit op 29 Januari 2013 op 22.32

Je kunt  beter met eencreditcard betalen, dan heb je dezeproblemen niet!

Reactie van VSR Losse op 30 Januari 2013 op 9.07

He"b reeds getankt bij de genoemde stations en heb het probleem nooit gehad. Betalen jullie met een Nederlandse bankkaart of met een Franse ? Ik betaal met een Franse, misschien ligt daar het probleem ?

Reactie van Frank Grun op 30 Januari 2013 op 9.40

@  Marian en Bert de Wit   Inderdaad, met een internationale kaart heb je geen problemen

@ J. de Haas   Mocht er geen andere afschrijving plaatsvinden, kun je misschien het adres van het tankstation meedelen. Kan een aardige happening worden.

Die betaalkaarten-situatie heeft mij trouwens altijd verbaasd. Nederland liep (loopt ?) inderdaad achter op andere landen. Heel lang hield het vast aan die typisch 100% Nederlandse Pinpas. Ik vermoed dat zuinigheid en monopolistische trekjes hier debet, om in de juiste termen te blijven, aan waren.

Internationaal werd getwijfeld aan de veiligheid van die puur-nationale Pinpas. Waar andere landen alsFrankrijk al meer dan 20 jaren een chip op de betaalkaart hebben (of  CanalDigital smartcard), heeft Nederland pas recent de magneetstrip afgezworen.

Overigens drijft dat Pinpas monopolie nog steeds menige 'buitenlander' in Nederland tot wanhoop: je kunt geen  treinkaartje uit een machine halen, moest vervolgens € 2 extra betalen bij het NS loket (Schiphol), komt er bij de kassa van Albert Hein achter dat geen enkele "normale" betaalkaart wordt geaccepteerd, ...

Reactie van anneke19 op 30 Januari 2013 op 10.19

NOOIT gehad! en ik betaal zowel met Rabo kaart als met LaPoste kaart bemand en onbemand.... dit is me totaal onbekend in FR!

Reactie van edith janzen op 30 Januari 2013 op 11.14

De kaart van Labanquepostale is volgens mij een 'creditcard'. Zou iets anders gaan, zie eerdere posts.

Reactie van Nico Bekker op 30 Januari 2013 op 11.43

Betalen met een Nederlandse bankcard gaat bij mij MEESTAL goed. Als je betaald bij een bemand station wordt alleen het bedrag dat je tankte afgeschreven, zoals het hoort dus. Bij onbemande stations betaal je inderdaad een borg vooraf, dit wordt meestal aangegeven in het scherm tijdens het pinnen. Ik heb al diverse keren gehad dat het bedrag niet teruggeboekt werd maar omdat ik altijd alle bonnetjes bewaar is dit, soms met wel wat gedoe, toch weer in orde gekomen. Altijd alles checken dus. Ook gebeurd het nog wel eens dat je b.v. bij de super  of brico pint en je je code voor een tweede maal moet intoetsen omdat het niet gelukt was. Ook DAN wordt vaak het bedrag dubbel afgeschreven en dit komt NIET automatisch terug. Altijd opletten dus.

groeten Nico.

Reactie van Idzo Jansen op 30 Januari 2013 op 12.15
Nee voor alle duidelijkheid: ik heb het over het gebruik van een Nederlandse bankpas. Dus geen creditcard of een mengeling van een carte banquaire voorzien van een Visa-creditmogelijkheid.
Zonder pretenties durf ik mezelf een "connaiseur" te noemen van vele,vele tankstations in Nederfrankrijk. Toegegeven ik bezoek liever de door een vrouw bemande tolpoorten en tankstations, doch wat me nu overkwam wist ik gewoon niet.

Enne Boudewijn mijn frustratie in deze heeft niets van doen met s'Lands (eigen)wijs s'Lands eer , maar met het beeld dat er dus Franse bedrijven zijn , die mijn aankoop blijkbaar niet vertrouwen, laat staan het product van een (nota bene staats-)bank, die zich kan meten met menige Franse Bank. En alle overige genoemde argumenten zullen ongetwijfeld wat hout (goud?) snijden, dat neemt niet weg dat er in mijn beleving sprake is van wantrouwen.
En dat wordt niet alleen veroorzaakt door de bankencrisis hoor?
Ja Boudewijn s'Lands wijs 's'Lands eer ....maar van dat geklooi met cheques aan de kassa bij menige supermarché word ik echt niet blij. En een onlangs aangeboden cheque van de Engelse RBS werd na een aanvankelijke weigering door mijn Banque Populaire, toch nog geaccepteerd....van de 60 pond bleef, na verrekening van kosten, slechts 28 euro over!
Franse banken? Ik blijf daar toch maar zoveel mogelijk weg, net als bij die onbemande tankstations.
Reactie van VSR Losse op 30 Januari 2013 op 12.58

Ben geen bankbediende maar denk dat het als volgt werkt bij onbemande stations of na de uren

- met een creditkaart Frans of Buitenlands geen probleem, men betaald voor de getankte liters

- met een Franse bankkaart, het systeem kan zien of er wel provisie op uw rekening staat, en mij zegt men dan u kan tanken voor 120/160 euro verschilt van stations tot station

- met een buitenlandse bankkaart, het systeem kan niet zien of er geld op uw rekening staat en het systeem vraagt de betaling van 120 euro (of ander bedrag). Krijgen ze dat bedrag, wordt ge natuulijk per kerende gedebiteerd voor dat bedrag, ge kunt tot maxiumum datbedrag tanken en het  eventueel verschil wordt u later gecrediteerd. Natuurlijk aan u om ALLE bewegingen op uw bankuittreksels na te zien.

- mijn bankkart is van de Banque Postale, doch geen credit kaart, de goedkoopste : CB Visa Electron en nooit problemen, kan zelfs in Vlaanderen in een bemand station tanken. Heb nog niet getracht het aldaar te doen in een onbemand station.

Reactie van Carla op 30 Januari 2013 op 16.19

Als ik met mijn ABN Amro pas betaal bij de onbemande tank dan gaat er eerst 120 euro van mijn rekening en vervolgens het bedrag dat ik getankt heb. Ongeveer 5 dagen later wordt het bedrag van 120 euro terug geboekt op mijn rekening. Dit gaat al jaren zo bij diverse onbemande tankstations.

Ik schrok in het begin ook, weet nu dat het nu eenmaal zo werkt en hou er rekening mee.

Reactie van Eric op 30 Januari 2013 op 16.27

Hallo, hetzelfde probleem bestaat bij het huren van een voertuig bij "super-u" bijvoorbeeld. Het gehele borgbedrag wordt afgeschreven van de creditcard, en gedurende twee weken heb je dus een "gat" van zo'n 1200 euros. Je kan dat tegenwoordig wel weer afkopen voor een tientje per dag. Dus geen paniek

groetjes Eric

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden