Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

EFS, de bloedbank in Frankrijk, bloeddonoren gevraagd

Ook Frankrijk kent een bloedbank; Etablissement française du sang, de EFS genaamd.
Ik weet niet hoe zij zich in de grote steden organiseert maar op het platteland wordt eens de 3 maanden, vaak per canton, een mobiele bloedbank opgezet in een salle de fêtes of andere geschikte ruimte, bij mij in het theater van het hoofd van het canton.

Wellicht heb je posters met “DON DU SANG” weleens gezien.

Hierbij wil ik een ieder oproepen die in een normale gezondheid verkeerd en die dit aanspreekt eens naar een dergelijke bloedbank te gaan om bloeddonor te worden, neem je identiteitsbewijs mee.

Ook in Frankrijk zijn bloeddonoren hard nodig. Denk aan verkeersongelukken waarbij een bloedtransfusie levensreddend kan zijn of bij operaties, bevallingen enzovoort.

Verder kan je bloed ook voor onderzoek gebruikt worden, maar als je dat niet wilt kun je dat aangeven bij je donatie.

Bloed geven kost je niks en het kan voor degene die een bloedtransfusie nodig heeft levensreddend zijn.

Ik was afgelopen week bij ‘mijn’ bloedbank en men beklaagde zich over het feit dat het aantal donoren terugloopt…. Vandaar dat ik het initiatief neem deze oproep op dit forum te zetten met hopelijk een aantal nieuwe donoren tot gevolg.

Zie ook; www.dondusang.net

Nityam

Weergaven: 895

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20130406, Gezondheid, Sport en Spel

Reactie van Di Monica op 6 April 2013 op 16.03

Prima! Ik ben jarenlang donor geweest, zowel in Nederland als in Frankrijk, maar sinds ikzelf bloed heb moeten ontvangen bij een operatie, mag ik niet meer geven :((( Vind ik wel jammer...

Reactie van d.s op 6 April 2013 op 16.29
En ze hebben altijd hapjes en drankjes om daarna weer aan te sterken, dus bij lekkere trek ... gaan :-)
(zo is t tenminste bij ons)
Reactie van Ilse Strik op 6 April 2013 op 19.01

Goed om te weten , ik heb inderdaad de posters wel eens zien hangen maar ik nooit echt goed gelezen.
Bedankt voor de tip.

vriendelijke groet Ilse Strik

Reactie van Nityam op 7 April 2013 op 11.52

Allereerst bedankt voor jullie reacties.

@Monique; ja in Frankrijk zijn ze onverbiddelijk; heb je ooit zelf een bloedtransfusie gekregen dan mag je niet meer geven. Heeft o.a. te maken met de grote fout die ze in Frankrijk in de jaren 80 hebben gemaakt; hoewel AIDS en HIV toen al bekend was, heeft men verzuimd het bloed hierop te controleren, met het gevolg dat er vele mensen door een bloedtransfusie HIV positief geworden zijn, met alle akelige gevolgen van dien.

@d.s Ja de hapjes en drankjes horen erbij, geeft ook wat gezelligheid, zo kom je nog eens iemand tegen!

@Ilse, goed zo! Dat wilde ik graag horen!

@Boudewijn, ja niet iedereen kan of mag bloed geven, bedankt voor je steun voor mijn initiatief.

@Esmè, nou, dan heb je je sporen wel verdiend hoor, inderdaad na de 70 mag het niet meer, ter bescherming van je zelf! Bedankt voor je trouwe jaren, 50 jaar haal ik niet hoor! Dat is voor een vrouw toch tegen de 150 keer bloed geven, mijn compliment! 

Nityam

Reactie van petra broek op 7 April 2013 op 14.48

Bij ons werd eerst de bus in het dorp opgeheven, vervolgens ook de bank in het volgende dorp opgeheven en daarna nooit meer een oproep gehad, op internet zou je moeten kunnen vinden waar je bloed kunt geven, maar dat klopt vaak niet. Of minimaal 3 kwartier rijden. Ook wel eens een emailadres in de krant gevonden, gemaild en terugontvangen, dus dat bestond niet. Dus ben ik er  uiteindelijk mee opgehouden. En ja, ik begrijp waarom het aantal donoren terugloopt op het platteland .....

Reactie van Di Monica op 7 April 2013 op 19.39

"Ze" zouden op het platteland het verzamelen van bloed misschien kunnen uitbesteden aan de laboratoires of zijn die daar ook schaars? In een stad zijn die te vinden op heel veel hoeken. :)

Reactie van Marieke van der Veer op 7 April 2013 op 22.00

Jammer dat de "bloedbanken" hier (IdF) alleen op kantoortijden open zijn en op  de zaterdag ochtend. Wat mij betreft mogen ze die tijden wel een beetje oprekken (zoals in NL, daar kan je 's avonds ook bloed geven), zodat je als je werkt, je er ook heen kan gaan. 

Marieke

Reactie van d.s op 8 April 2013 op 9.18

Jos, eerst wilde ik niet reageren op deze opmerking, maar het irriteert me toch mateloos dat je dit zo stelt. Hoezo is ons bloed de drager van ons karakter? Zulke onzin heb ik nog niet eerder gehoord.  Het karakter wordt gevormd door ervaringen en invloed van buitenaf  in combinatie met het temperament dat al in het kind aanwezig is als het geboren wordt.

Bovendien lopen de mensen niet met zakken van hun eigen bloed over straat voor het geval dat ze het nodig mochten hebben. Alhoewel jij hier waarschijnlijk de uitzondering op zal zijn.

Ik geef bloed en ik ben er trots op! Ik ben blij dat ik mensen hiermee kan helpen! Ik hoop dat als ik een keer zelf bloed nodig heb dat dat dan aanwezig is! En als ze onderzoek met mijn bloed wilen doen ... ook prima, wie weet heb ik daar ooit ook nog wat aan of een van mijn dierbaren.

 

Reactie van Nityam op 8 April 2013 op 10.37

Beste Jos,

Met de volgende formulering hoopte ik een discussie over het bloeddonorschap of bloed ontvangen of de praktijk van bloedbanken te vermijden;

"Hierbij wil ik een ieder oproepen die in een normale gezondheid verkeert en die dit aanspreekt eens naar een dergelijke bloedbank te gaan om bloeddonor te worden, neem je identiteitsbewijs mee."

Er zullen allicht mensen zijn, ook op dit forum, die tegen bloedtransfusies zijn om hun moverende redenen.
Voor hen is deze oproep dan ook niet bedoeld.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden