Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Voor onze jaarcijfers lever ik bij onze accountant altijd een een spreadsheet met uitgaven en inkomsten in samen met de mappen met facturen en z-rapporten uit de kassa.

Vorig jaar zei hij dat ik na moest denken over de aanschaf van een boekhoudsysteem dat un fichier d’écritures comptables oplevert. Maar hij is er verder niet op teruggekomen. Ik heb er ook niet zo veel trek in omdat ik een spreadsheet lekker snel en makkelijk vind werken en direct een goed overzicht geeft.

Nu hoor ik zojuist van zijn assistent dat ik dat over 2017 alsnog moet doen, terwijl ik net de laatste hand leg aan de spreadsheet over dat jaar.

Als het even kan vind ik dat hij (zijn kantoor) zelf de conversie van de spreadsheet naar het boekhoudsysteem zou moeten doen.

Mijn vraag: zijn er collega-ondernemers waarbij hun boekhouder ook zelf het aanleggen van een dergelijke fichier d’écritures comptables doet of is dat altijd de verantwoordeklijheid van het bedrijf  of de persoon zelf?

Dank,

Eric

Weergaven: 658

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20180223, Geldzaken, Midden- en Kleinbedrijf

Reactie van En Laurenc op 23 Februari 2018 op 10.45

Bij CER France lever ik mijn bonnetjes nog in die ik met een nummertje van 1 tot-en-met-zoveel achter het bijbehorende bedrag op de bankafschriften schrijf. Zij doen dan alles verder, BTW aangifte, belasting aangifte en er komt ieder jaar een prachtig rapport uit waarin staat of de onderneming gezond is of niet. Ik hoop dit nog heel lang vol te kunnen houden en doe mij altijd een beetje voor als digibeet.

Bij het toeristen bureau heb ik verteld dat ik geen computer heb en dus hoef ik ook niet iedere maand de toeristen belasting op te geven, maar gewoon zoals vroeger 1 x per jaar op een A4tje.

Dus Eric mijn boekhouder doet alles nog lekker zelf en de kosten daarvoor vind ik, in verhouding met Nederlandse accountantskantoren, hier heel erg meevallen.

Reactie van Josée Remijn op 23 Februari 2018 op 15.39

Bij gebruik van een spread sheet door uzelf, mag u ervan uitgaan dat de accountant dit op de juiste wijze in een boekhoud programma opneemt.

Hij kan u vragen om dit zelf te doen maar daar is boekhoudkundige (-informatica) kennis voor nodig.

En dan is het nog de vraag of het door u aangeschafte programma de d'Ecritures Comptables (FEC) kan generen.

Een cabinet d'Expertise Comptable van enige naam heeft een programma wat dit kan.

Succes

Josée

Reactie van Erwin Derksen op 23 Februari 2018 op 17.32

Ik doe veel softwareontwikkelwerk voor Siel Acumulus een NL online boekhoudprogramma voor zelfstandigen/kleine bedrijfjes. Ik heb het nog nooit uitgezocht, maar ik kan me voorstellen dat dit voor de FR markt ook bestaat en dat zou de kosten volgens mij behoorlijk kunnen drukken. Het is wel makkelijk een schoenendoos met bonnetjes afgeven, maar ik heb wel eens gehoord dat elk bonnetje invoeren je een euro kost. Zo wordt een accountant toch best duur.

Reactie van Janette Sanders op 23 Februari 2018 op 18.13

Ik kan het systeem CIEL aanbevelen

Klantvriendelijk Frans boekhoudsysteem waar veel bedrijven mee werken.

Je krijgt echt pezier in boekhouden op deze manier

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden