Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Goededag,

Vorige maand heb ik onderstaande brief gekregen van de CAF. Hier wordt gesproken over "être titulaire d'un titre de séjour"

Na veel draadjes over het onderwerp Titre de séjour weet ik inmiddels dat deze niet meer noodzakelijk is als EU-inwoner.

Echter zoals je kunt lezen in de eerste alinea is deze brief gericht aan de EU-nationaliteiten. En ik mag er toch vanuit gaan dat men bij de CAF (i.t.t. wellicht een lokale gemeenteambtenaar) precies weet hoe de regelgeving in elkaar zit.

Er staat ook bij 'votre droit de séjour se termine à 01/02/2017'? Huh, mooi verhaal als je hier een hotel hebt! We wonen hier sinds maart 2010 en hebben nog nooit een dergelijke mededeling gehad. We hebben echter pas sinds juni vorig jaar met de CAF te maken. de datum 1/2/17 lijkt me wat arbitraal (het is bijv. niet 5 jaar na onze aankomst in Frankrijk, om maar wat te noemen).

Verder lijkt het me nogal in strijd met het verdrag van Maastricht om zomaar een 'verblijfsrecht' te laten stoppen...

Vanochtend gebeld met de CAF en de dame zei twee tegenstrijdige dingen. Ten eerste dat ik het begrip 'titre de séjour' in dit geval moet opvatten als 'droit de séjour'. En ten tweede dat ik wel degelijk iets van een document zou moeten hebben waaruit blijkt dat ik recht heb op verblijf in Frankrijk. Doorvragen van mijn kant maakte dingen er niet duidelijker op...

Mevrouw raadde me aan om "ja' te antwoorden op de vraag of ik "titulaire d'un titre de séjour' ben en 'ja' dat ik recht heb op een verzekering en voorts onze CCI inschrijving en RSI-overzicht mee te sturen.

Voordat ik hiermee toch iets verkeerd doe en op de verkeerde stapel terecht kom wilde ik het toch even aan jullie voorleggen:

* Zijn er meer mensen die deze brief hebben ontvangen?

* Wat hebben jullie ermee gedaan?

Dank,

Eric

Weergaven: 2359

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20170109, Overheid

Reactie van Louise (68) op 9 Januari 2017 op 15.38

De "droits au séjour" heeft hier alleen te maken met de vraag of jij als Europeaan voldoende inkomsten hebt om recht te hebben op de diverse sociale uitkeringen. Meestal zien ze dat direct via de belasting (https://www.caf.fr/aides-et-services/s-informer-sur-les-aides/vos-r...) Vul naar waarheid in voor de CDS, maak eventueel een aantekening?  Maar vul verder alle gegevens in die betrekking hebben met inkomsten, RSI etc.

Reactie van Marieke Jacobs op 9 Januari 2017 op 16.03

Beste Eric, ik heb in september 2015 dezelfde brief ontvangen. Ik ben internationaal jurist en al bijna 20 jaar in Frankrijk wonende. Ik heb nog wel steeds de Nederlandse nationaliteit. Ik zou vooral helemaal NIETS invullen. Want zij vergissen zich!

Ik heb eerst, om me gerust te stellen, want zo'n brief is toch verontrustend, alle regelgeving en jurisprudentie nagekeken. Vervolgens heb ik de CAF gebeld en ben uiteindelijk boos geworden en heb gezegd, 'Madame j'attends une lettre d'excuse de votre part car mon droit de séjour est aussi inconditionnel et permanent que le vôtre'.

Uiteindelijk werd ik een week later gebeld door de regionale directrice die zich idd verontschuldigde en zei dathet een systeemfout is dat al een aantal jaren duurt.

Ik zal vooral geen papieren gaan opsturen, je hebt gewoon evenveel rechten als de trien die jou zo'n brief stuurt, dus waarom zou je?

Succès

Marieke Jacobs

Reactie van Louise (68) op 9 Januari 2017 op 16.11

@Marieke zo zou je het ook kunnen bekijken, maar het kan zijn,omdat Eric sinds kort gebruik maakt van de CAF, dat men nog een aantal gegevens nodig heeft. Die gegevens moet iedereen en niet alleen die trien, aan de Caf doorgeven. Normaalgesproken, zoals gezegd, worden die gegevens direct door de belasting aan de Caf doorgegeven.  Maar ja, ik ben geen jurist.....

Reactie van Marieke Jacobs op 9 Januari 2017 op 16.17

Als de CAF bepaalde gegevens nodig heeft, moet de CAF die bepaalde gegevens aanvragen en niet raar gaan lopen doen over een droit de séjour dat al lang niet meer bestaat. Er op antwoorden door het anders te interpreteren vind ik echt gevaarlijk en onverstandig. ALs je eerlijk bent kan je niet op deze brief antwoorden, je moet dat dan dus ook niet doen. Als je het wel doet blijf je in de stapel van mensen uit andere landen die zich wel moeten verantwoorden. 

Reactie van Marieke Jacobs op 9 Januari 2017 op 16.19

Ik was er erg boos over toen ik deze brief ontvang, ik had bijna de zoon van de President erover gebeld. Ik zat bij hem in de klas. Ik vind dit zo 'n belachelijke gang vanzaken. Als je die brief serieus neemt ga je bijna je huis te koop zetten en je koffers pakken. Ik zei ook tegen die dames van CAF als ik dat doe dan film ik alles en krijgt u een mooie documentaire.

Reactie van Eric Pantekoek op 9 Januari 2017 op 16.48

Ik heb eind vorig jaar óók de bevestiging gehad dat men voor de berekening voor 2017 inmiddels onze revenue over 2015 van de belastingdienst hadden gekregen. Dus die link is er gewoon...

Reactie van Louise (68) op 9 Januari 2017 op 17.16

Marieke, droit au sejour is meen ik iets anders dan die carte- of titre de sejour. Voor europeanen zijn er ook regels voor die "droit au sejour"!  Leesvoer: https://www.legifrance.gouv.fr/affichCode.do?idArticle=LEGIARTI0000...

Reactie van leroux op 9 Januari 2017 op 17.22

voor degene die niet op de hoogte zijn - de oude prime pour l'emploi is vervangen door een andere premie die je moet aanvragen per internet bij de Caf

Reactie van Theodora Besse op 9 Januari 2017 op 18.45

Leroux, dat is de prime d'activité. Het is een premie voor alle werkenden en werkzoekenden, wel met een inkomensplafond. Hier kan je er alles over vinden en je kunt uitrekenen op hoeveel geld je eens in dedrie maanden recht hebt.

Reactie van Theodora Besse op 9 Januari 2017 op 19.04

Le droit au séjour is een recht dat je als EU-burger (onder bepaalde voorwaarden) hebt. Met een titre de séjour kun je dat recht, indien nodig, bewijzen.

Maar als je hier legaal werkt en verzekerd bent heb je geen titre de séjour nodig. Dat staat uitdrukkelijk in artikel L121-2 van de Code de l'Entré et du Séjour des Etrangers et du Droit d'Asile (link van Louise):

"Ils ne sont pas tenus de détenir un titre de séjour. S'ils en font la demande, il leur est délivré un titre de séjour."

Ik wist trouwens niet dat je je na vestiging in Frankrijk binnen drie maanden moet laten registreren bij de burgemeester van je woonplaats. Doe je dat niet dan word je beschouwd als minder dan drie maanden in Frankrijk te wonen (zie hetzelfde artikel):

"Les ressortissants visés à l'article L. 121-1 qui souhaitent établir en France leur résidence habituelle se font enregistrer auprès du maire de leur commune de résidence dans les trois mois suivant leur arrivée. Les ressortissants qui n'ont pas respecté cette obligation d'enregistrement sont réputés résider en France depuis moins de trois mois."

Toevallig heb ik dat wel gedaan toen ik hier kwam wonen, omdat ik zelf een bewijs van domicilie in Frankrijk wilde hebben.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden