Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

     

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   ||  LIFTCENTRALE ||

Ik kreeg van mijn Franse bank een formulier  W-8BEN toegestuurd. Hier wordt gevraagd naar mijn fiscale domicilie.

Ik verblijf een belangrijk deel van het jaar in mijn  huis in 34. Ben nog ingeschreven in Amsterdam. Mijn huis daar staat te koop. Ik moet in okt. nog een kleine (kostbare) medische ingreep laten doen en die doe ik liever nog in NL. Ik betaal al mijn kosten in Fr. van mijn Franse rekening. Heel grote uitgaven nog vanuit NL, omdat daar het meeste vermogen staat (een deel al hier op de bank). Mijn pensioen ed wordt nog in NL op mijn rek. gestort. Het is mijn plan voor het eind van het jaar def. in FR. te wonen.

Wat is  nu handig/verstandig: nu al mijn fiscale domicilie in Fr. te kiezen of eerst nog in NL en het dan in november te wijzigen?

Weergaven: 1529

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20210716, Geldzaken, Overheid

Reactie van Jeannette op 16 Juli 2021 op 20.50

Dat maakt helemaal niet uit. Bovendien kun je altijd, ook na je emigratie kiezen voor behandeling in Nederland.

Maar een emigratie moet je wel voorbereiden, minimaal 2 maanden voor vertrek moet je je emigratie melden bij het SVB.

Reactie van Jeannette op 16 Juli 2021 op 20.53

Maar waarom een W8BEN,? Ontvang je inkomsten uit de VS?

Reactie van map de maar op 16 Juli 2021 op 21.21

Jeanette, de medische ingreep is voor mij een fluitje van een cent, maar voor de verzekering een hele kostbare. Moet eerst worden aangevraagd. Die procedure loopt nu bij mijn huidige verzekering. Wil dat liefst zo houden. Nee, behalve mijn grootste "bezit" - zoon en twee prachtige kleinkinderen - heb ik niets in de USA. Alleen geld op de bank in NL en een deel in FR.

Reactie van Jeannette op 16 Juli 2021 op 21.34

Dan is de vraag: waarom een W8BEN formulier? En waarom vraagt de bank jou dat? Heb je het formulier gelezen? Is het wel op jou van toepassing?

Geen enkel probleem voor je ingreep, wat je maar wilt, maar zodra je je uitschrijft uit Nederland en je je dus vestigt in Frankrijk, wordt je ziektekosten verzekering onmiddellijk per die datum opgezegd dus heb je geen keus als het geen ingreep is die niet onder de basis ziektekosten verzekering valt, dan kan je voor de ingreep je niet uitschrijven uit Nederland.

Reactie van Jeannette op 16 Juli 2021 op 21.37

Voor alle duidelijkheid: je hebt geen vrije keuze in het kiezen van je fiscale domicilie: die is daar waar je vast woont, je hoofd bewoning is en waar je de meeste tijd van het jaar doorbrengt. Zolang je nog ingeschreven bent op een adres in Nederland, is dat per definitie ook je fiscale domicilie.

Reactie van map de maar op 16 Juli 2021 op 21.42

jeanette, waarom mijn franse bank mij dat toe stuurt???? Als ik het wist zou ik het zeggen. De ingreep is de enige reden, waarom ik me nog niet heb uitgeschreven. Het is wel basisverzekering, maar toch wel een hoop haken en ogen, dus beter nog maar een paar maandjes wachten met uitschrijven. Ga nu eerst maar naar het plaatselijke belastingkantoor. Proberen vast fiscaalnr. aan te vragen. Ziektekostenverhaal blijft schimmig, maar stap voor stap zal het wel lukken. Idem met auto en rijbewijs.

Reactie van map de maar op 16 Juli 2021 op 21.53

Jeanette, ingeschreven staan is op zich geen criterium. Daar waar je sociale leven zich afspeelt is het criterium en daar kan ingeschreven zijn een onderdeel van zijn. Mijn sociale leven speelt zich af in FR. Ben hier nu ook meer maanden per jaar, dan in NL. Maar juist omdat je in deze situatie heel afhankelijk bent van de Nederlandse en de Franse fiscus - wie beslist wat - heb ik deze vraag gesteld. Wie was er in de aanloop naar zijn emigratie in een zelfde situatie en hoe heeft die dat opgelost of werd er door een fiscale instantie voor hem/haar gekozen.

Reactie van pieter10 op 17 Juli 2021 op 0.20

Ik zou eerst maar eens uitzoeken waarom je dat formulier van de bank krijgt.

Reactie van Max Boret op 17 Juli 2021 op 9.49

Volgens de belastingdienst is het land waar je minimaal 185 dagen per jaar verblijft, je dagelijkse leven afspeelt, je (fiscale) woonplaats.

In dit geval Frankrijk dus!

Reactie van Jako op 17 Juli 2021 op 9.51

Banken zijn doodsbang voor de Amerikaanse fiscus omdat grote boetes dreigen voor de bank als ze een Amerikaans belastingplichtige helpen belasting te ontduiken. Menig bank stuurt dan ook zo'n formulier naar alle 'vreemdelingen' die een rekening hebben bij de bank. Speelt in Nederland ook, er bleken zelfs Nederlandse burgers te zijn die tevens Amerikaans staatsburger zijn zonder dit te weten. Niet simpel om daar vanaf te komen en dan blijf je (tevens-) belastingplichtig in de VS.

De fiscale domicilie is simpel: daar waar je nu inkomstenbelasting betaalt, momenteel dus Nederland.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Uw donatie is nodig

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden